Китоподобните бозайници в България тази година са най-много в района на Калиакра

Четвърто за последните три години проучване от плавателен съд на китоподобните бозайници на "Зелени Балкани".

© Зелени Балкани

Четвърто за последните три години проучване от плавателен съд на китоподобните бозайници на "Зелени Балкани".Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три години проучване от плавателен съд на китоподобните бозайници в българската акватория на Черно море. Според данните регистрираните обикновени делфини, муткури и афали (повече за китоподобните в България - тук) са повече в сравнение с 2018, но по-малко спрямо 2017 г. Изследователите очакват да имат по-точни изводи за тенденциите след следващото набиране на данни, което ще се осъществи от самолет около средата на лятото.


В приключилото проучване от 29 април до 4 май екипът наблюдатели е имал благоприятни условия и е покрил 444 км от планираните 450 км за изследване. Регистрирани са 168 наблюдения на китоподобни с общо 440 индивида. Най-многобройни са били морските свине/муткури (Phocoena phocoena relicta), за които има 137 наблюдения. Значително по-малко и почти поравно са наблюденията на афалите (Tursiops truncatus ponticus) и обикновени делфини (Delphinus delphis ponticus) - по 16 и 15 индивида.


Най-висока плътност на морските бозайници е отчетена в северния сектор между Калиакра и румънската граница. За разлика от предни години този път най-голямата наблюдавана група е била от мигриращи муткури (над 20), които са се хранели заедно със средиземноморски буревестници.
Събирането на информация за разпространението и числеността на китоподобните е от изключително значение за опазване на тези защитени видове, както и за състоянието на морската екосистема, източник на многобройни ресурси.


И трите вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни директиви (за местообитанията и за птиците), които определят правилата за опазване на европейското природно наследство чрез мрежата "Натура 2000" (повече тук).


В България има 13 зони от "Натура 2000", които включват китоподобните като обект на опазване: езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, Аладжа банка, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емона, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Отманли, Ропотамо, Странджа. Данните от проучването ще бъдат анализирани, за да се даде оценка на популацията за съответния период.


Китоподобните бозайници в България тази година са най-много в района на Калиакра

© Зелени Балкани


Заплахи и опазване


Димитър Попов, ръководител на теренния екип на "Зелени Балкани", разказва за "Дневник", че към момента е трудно да се определи дали има промени в основните заплахи. Мониторингът на приулови на делфини в рибарски мрежи за калкан показва по-ниско ниво в сравнение с предходни проучвания в Черно море, може би поради навлизането в употреба на пингъри (акустичните устройства, които се поставят на мрежите, за да отблъскват делфините от тях).


От "Зелени Балкани" започват работа с риболовците в рамките на международния проект за Черно море CeNoBS, финансиран от Европейския съюз (за проекта CeNoBS - тук). Засега на база начално анкетно проучване природозащитниците отчитат, че нагласите варират от безразличие до открита враждебност.


Дейности за комуникация с риболовци и подпомагане на разпространението на пингърите има и Сдружение за дива природа "Балкани". От "Балкани" посочват, че друга основна заплаха е стопанският и любителски риболов с дънни тралиращи и драгиращи средства, защото той унищожава дънните организми и екосистеми, които са хранителната база за делфините и техни местообитания.


"Зелени Балкани" определят като съществена заплаха за китоподобните бездействието на регулатора - Министерството на околната среда и водите (МОСВ). "Липсва контрол по каквито и да е дейности в морето, а последният печален пример в това отношение е с компанията "Шел", която стартира сондаж през чувствителен сезон за биоразнообразието в Черно море като април-юни, когато протичат процеси на миграция, размножаване, отглеждане на малките. В Решението на МОСВ по случая е направена препоръка да бъде избегнат летният туристически сезон, но няма нито ред за възможно най-уязвимия сезон за биоразнообразието като цяло."


От сдружението са внесли становище по темата, като е проведена и среща с Шел, които са заявили, че се съобразяват с регулатора. "В случая с България явно такъв (регулатор) няма накратко. По-лошото е, че това е втори случай след първия сондаж на ТОТАЛ," допълва Попов.


Мъртвите делфини


Китоподобните бозайници в България тази година са най-много в района на Калиакра

© Зелени Балкани


През последните години честа гледка на българските плажове са изхвърлени от морето мъртви китоподобни (повече четете тук и тук). Според анализи и сигнали на сдружение "Да Запазим Корал" от последните четири години основната причина е нелегален риболов в големи мащаби в Черно море. Според сдружението бракониерският, нерегламентиран и нерапортуван стопански риболов е вероятно най-големият проблем не само за смъртта на делфините, но и за морските екосистеми като цяло. Особено важно значение има нелегалният улов на калкан в Черно море с дънни мрежи, които са главната опасност специално за вида муткур, или морска свиня (Рhocoena phocoena).


Според "Да Запазим Корал" уловът на калкан в Черно море е най-доходоносният бизнес в рибарството. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море, но се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията на калкан вследствие нелегалния риболов, прекомерния улов, унищожаването на дънните местообитания и други фактори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  "...но се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов, унищожаването на дънните местообитания и други фактори"..


  "Наблюдавало се"?! Така ли печелите евро кинти, с "наблюдава се", на тази база се стига до "трайна тенденция"...
  Пълни глупости! Последните няколко месеца рибарите казаха, че никога не са виждали толкова калкан, и то големи риби, от 3.5 кг. нагоре. Вследствие на това, цената за голям калкан се движеше в рамките на 20-22 лв/кг., за разлика от обичайните 25 - 30 лв/кг.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тези всяка година ли броят "дивите зайци"..ъъ, делфините де. :-) Сладка работа. Цяла година броиш и като свърши годината нулираш и започваш пак от начало, хахах :-)

 3. 3 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 692 Весело

  Коката изплува там. Случаенос?

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Промишленият риболов и особено бракониерския навсякъде създават проблеми и в това отношение няма кой друг да свърши работа освен държавата.
  Че такива неща се случват по цял свят не е оправдание да съсипваме и нашето море. Предполагам знаете, че заради подобен масов риболов по атлантическото крайбрежие на Европа, мерлузата е достигнала критично ниски нива на популация и нейния риболов е напълно забранен, до възстановяване на популацията с решение на ЕК.
  Така че и у нас и разбира се и в другите черноморски държави, риболова трябва да се контролира, защото алчността много глави е изяла и е широко разшростъранено човешко качество.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1130 Любопитно

  "...най-голямата наблюдавана група е била от мигриращи муткури...."

  Призовавам наблюдателите от "зелени балкани" за по -обстойни и детайлни проучвания, не само от плавателен съд!
  Известно е, че руските военноморски сили обучават в района на Крим делфини, за шпиониране, диверсия и терористични актове, по програма на Кремъл.
  Възможно е в рамките на тренировъчна мисия, те да са били "мигрирани" -изпратени в района на Калиакра.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Най-много са, но намаляват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " В приключилото проучване от 29 април до 4 май екипът наблюдатели е имал благоприятни условия и е покрил 444 км от планираните 450 км за изследване. Регистрирани са 168 наблюдения на китоподобни с общо 440 индивида. Най-многобройни са били морските свине/муткури (Phocoena phocoena relicta), за които има 137 наблюдения. Значително по-малко и почти поравно са наблюденията на афалите (Tursiops truncatus ponticus) и обикновени делфини (Delphinus delphis ponticus) - по 16 и 15 индивида.


  Най-висока плътност на морските бозайници е отчетена в северния сектор между Калиакра и румънската граница. За разлика от предни години този път най-голямата наблюдавана група е била от мигриращи муткури (над 20), които са се хранели заедно със средиземноморски буревестници."

  Важното е, че все още се наблюдават тези морски бозайници като присъствие в Черно море. Дано популацията им се възстанови и да бъдем чести свидетели на тяхната поява по нашето крайбрежие - много е приятно да наблюдаваш дружелюбното им присъствие докато си на почивка на морето !

 9. 9 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#6] от "1_april":

  Да следят самолетите на НАТО, които патрулират над Румъния. Сигурно и лястовици са вербували за тази задача.

 10. 10 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Помня -
  морето миришеше на престъпление.
  А престъплението толкова приличаше на работа - на дело.

  Как летяхме с риболовните флотилии
  в най-синьото - арената -
  и как танцуваха делфините.
  Ти, капитане мой,
  разстрелваше водача - и последния...

  О, капитане мой, не трябваше...
  Не знаехме ли ний, че стреляме в приятели?
  Ний не разбирахме, не вярвахме в езика им. -
  те викаха!
  Христо Фотев

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Помня -морето миришеше на престъпление. А престъплението толкова приличаше на работа.
  —цитат от коментар 10 на kojev


  Така е било през 60 те, имали са план да изпълняват колко делфина трябва да убият и разфасоват. Трябва да се експлоатира и пази природата с разум, не с лозунги и омраза.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 261 Неутрално

  ""Зелени Балкани" определят като съществена заплаха за китоподобните бездействието на регулатора - Министерството на околната среда и водите (МОСВ)."
  Имайки предвид че министър по еокология е Еко-недоразумението Нено Димов, бездействието на МОСВ по каквито и да е задължения на това министерство не е изненадващо.

  waldmeister
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK