България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г.

България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г.

© Асен ТоневБългария е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто.


Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат. Докладът разглежда емисиите от въглероден диоксид, причинени от изгарянето на изкопаеми горива. През 2018 г. в ЕС се отчита намаление с 2.5% на въглеродните емисии в сравнение с предходната година.


След Португалия и България най-голям спад на емисиите въглероден диоксид има в Ирландия, Германия и Холандия. Увеличение пък е регистрирано в осем държави от ЕС. Лидер по този показател е Латвия с 8.5%, следвана от Малта с 6.7 на сто и Естония с 4.5%.
Емисиите въглероден диоксид са смятани за главен виновник за глобалното затопляне и съставляват около 80 на сто от всички парникови емисии в ЕС.


В началото на април Европейската комисия разпространи данни, според които електроцентралата "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа. Комплексът е на 8-о място с малко над 10 мегатона емисии на въглероден диоксид. На първо място е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с почти 40 мегатона емисии.


В момента пък българското правителство разработва проект за национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Министърът на околната среда и водите Нено Димов уточни, че изпълнението ѝ ще струва между 475 млн. и 879 млн. лв. Програмата предвижда изпълнение на мерки за секторите битово отопление и транспорт. Основен фокус е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK