Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях

Ендемични тракийски лалета на брега на Алепу, защитен вид.

© Антоанета Петрова, Личен архив

Ендемични тракийски лалета на брега на Алепу, защитен вид.Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях. Това са част от предложенията между първо и второ четене на проекта на правителството за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Правителството предложи промени, разработени от Министерството на туризма. Те включват защита на дюните чрез глоби за човешко присъствие върху защитените от "Натура 2000" местообитания. Глобите, които правителството предложи, са за преместваеми обекти от 2 хил. до 5 хил. лв., за плажни принадлежности и за палатки - от 500 до 1000 лв., а за автомобили - от 1000 до 3 хил. лв.


Въпреки че след силен обществен натиск след скандала със строителството върху дюни през 2013 г. (т. нар. "Дюнигейт") бяха приети промени в закона, с които бе забранено строителството върху дюни (виж тук), и досега правителството не е предложило конкретни глоби или други наказания за нарушителите. И тази зима имаше сигнали за застрояване на дюни по механизми, които често се оказваха дори "законни" и не бяха санкционирани (виж тук).
Депутатите също предлагат дюните да се защитават с глоби от туристите, но не и от строителите. На фона на предложенията на кабинета и на народните представители, според социологическо изследване общественото мнение подкрепя всякакви мерки за спиране на строителството по морето, като 81% подкрепят забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица – в местата, които все още не са застроени (виж тук).


По-тежки глоби за палатки и разрешено строителство


До 25 април в деловодството на парламента са постъпили пет предложения на депутати, внесени след като на първо четене в парламента проектът на правителството беше приет. Всички те предвиждат запазване или увеличаване на предложените от кабинета глоби за палатки и нито едно не предлага наказания за строителство.


Едно от предложенията - на депутата от "Обединени патриоти" Християн Митев - дори предвижда да се създаде текст, позволяващ строителство върху дюни. Председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, който е от същата политическа сила, пък предлага санкции от 500 до 60 хил. лв. за практикуващите "диво" къмпингуване.


Глоби от ГЕРБ


Седем от народните представители на ГЕРБ предлагат като промяна спрямо проекта на правителството да отпадне наказанието за поставяне на плажни принадлежности върху дюните, каквото беше предложението на кабинета. Депутатите от управляващото мнозинство подкрепят глобите за палатки, преместваеми обекти и автомобили върху дюни, както са определени от ведомството на министър Ангелкова. Предложението не споменава строителството върху дюни.


"Воля" за отпадъците


Предложението на трима депутати от "Воля" предлага е чрез закона за Черноморието да се промени Законът за отпадъците. Независимо от съдържателния смисъл на проекта им за определяне на "отпадъци, които съдържат едно или повече вещества, класифицирани като представляващи хронична опасност за водната среда", прокарването на промени в един закон чрез обиколна процедура по друг е практика, която досега е позволявала изменения на правната рамка без задълбочено обществено обсъждане и не позволява прозрачно и легитимно решение (примери - тук).


НФСБ подкрепя глобите на правителството


Трима депутати от "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев - подкрепят правителството с предложение за прецизиране на "плажни принадлежности" и запазване на глобата от 500 до 1000 лв. за тях, ако попадат сред изброените в дефиницията "чадъри, шезлонги, маси, столове, шатри". Промяната е в това, че постелките и дюшеците отпадат от определението и няма да бъдат санкционирани, ако са разположени върху дюни. Остават определените от правителството предложения за глоби за автомобили и палатки, като няма предложение за наказание на строителството.


"Патриотите" предлагат и минимален срок за кандидатстване при търг за концесия на плажовете от 30 дни, докато от ГЕРБ предлагат само 14.


Глоби и за бивакуване извън къмпинг


Председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов от "патриотите" също предлага 30-дневен срок за участие при търг за концесия на плаж.


Ново предложение от Веселинов е да се регламентират места за бивакуване извън къмпинги и плажове, като с това се регламентира туризмът по малкото незастроени плажове, който е затруднен поради липса на къмпинги. Това беше стара идея, която работна група към Министерството на туризма с участието на неправителствени организации дискутира от 2016 г. (виж тук), но министърът на туризма Николина Ангелкова не сметна за необходимо да включи в проекта си за промени в закона.


Спорно е доколко е адекватен на реалността на туризма в България регламентът, предложен от Веселинов - отново внесен без обществена дискусия и чрез процедура между първо и второ четене. Той включва ограничения за това каква инфраструктура може да съдържа едно "място за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани" (беседки, заслони и чешми без търговска цел). Текстът на Веселинов предвижда и глоби от 500 до 3 хил. лв. за бивакуване извън такива места и от 2 хил. лв. до 60 хил. лв. за "устройването" на такива места за бивакуване извън процедурата.


Да се разреши бетонът


Освен че е един от вносителите в предложението на НФСБ, Християн Митев внася и свой личен проект за 10 пъти по-високи глоби за палатки, като предлага в чл. 26 глобата да бъде от 5 хил. до 10 хил. лв. за преместваеми обекти, кемпери, палатки и други на неохраняеми плажове и дори на плажовете за природосъобразен туризъм, които бяха определени именно с цел диво къмпингуване (виж тук и тук). Той обаче също така предлага в чл. 30 същата дейност да се наказва с глоба от 2 хил. до 5 хил. лв., ако е върху дюни. Неохраняемите плажове и плажовете за природосъобразен туризъм са сред малкото територии с все още неувредени дюни в България и затова тези две определения си противоречат.


По-скандални от десетократното увеличение на глобата обаче са следващите две предложения на Митев. Първото е дюните да не се картират от ботаници и от хора с опит по закона, който защитава този хабитат от "Натура 2000" - Закона за биологичното разнообразие. Второто предложение е да се разреши застрояването върху дюни, когато са включени в подробен устройствен план и се предвиждат мерки за опазването им.


Картирането на дюни според Митев трябва да е от комисия с представители на министерството на околната среда и на регионалното развитие с членове хидролози, геолози и само един ботаник и то с изричното условие "да не са участвали в дейности по Закона за биологичното разнообразие".


Как може да се картира тревно местообитание от хидролози и геолози е въпрос без логичен отговор. Вероятната причина за това предложение е, че специалистите ботаници в тази сфера имат опит по Закона за биоразнообразието и призовават върху дюни да не се строи, а държавата да положи усилия за възстановяване на този защитен от "Натура 2000" хабитат (виж тук и тук). Техните мнения най-вероятно не са удобни за планиращите инвестиции на плажа и за държавата, която трябва да защити дюните.


Вероятно същите интереси мотивират и най-спорното предложение на Митев - чрез промени в чл. 17а за имоти, в които има картирани и регистрирани дюни, да се разреши строителството, "ако с проекта на подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхраняване." Трудно е да се каже как е възможно да бъдат "опазени и съхранени" дюни, върху които има строеж, но има примери, в които документално застрояване се приема като неувреждащо. Дори и в рамките на мрежата "Натура 2000", която защитава дюните, това се случва - например като укрепване на свлачище в местността Алепу" (виж тук и тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Поредната тотална СВИНЩИНА!!!!!!
  Нарочно ли правят тези глупости???
  Пробват ни търпението, ли ???

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Дупетати, сър!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  евала на дрогара Борисов, евала ГЕРБ, евала Мафията

  Vernam Cipher
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Корупция в чистия смисъл на думата.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Да и за да заприлича картинката на всички други засрани места в България, нека плътноста на застрояване да е 100%, КИНТ поне 10 и да не се исикват паркоместа, зелени площи и пр. глезотии.
  И ако може не само дюните, а цялата морска ивица да се застрои, ех каква красота ще бъде ... ех

 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Биволъ
  3 hrs ·
  Слушайте много внимателно разясненията на Тома Белев как продължава и се узаконява с гласуване в НС унищожението и бетонирането на последните кътчета природа по клетото ни Черноморие :( Няма да се спрат докато не досъсипят безвъзвратно всичко! Нямат спиране тия, ей!

  Не можем да бъдем позорно безучастни свидетели на погрома срещу остатъците от чиста българска природа!!! Нали тя ни е завещана от Бог, затова сме длъжни да я предадем на децата си.

  Ето защо думите "политик", "депутат" и "министър" в България са равнозначни на "престъпник", "мафиот" и "мутра"!

  https://www.facebook.com/toma.belev/videos/10218180295751756/UzpfSTE3NjE5ODI3OTA5ODYyOToyMzU5Mjk4NjM0MTIxOTA1/?__tn__= ,d,P-R&eid=ARB5vR6s2lmMD9x5xKLwgv02MKJwqzmKYxDCL0htXvbpayxUY5ehWM3WYJwD0-PmmNr6hoYYEHmYlTFw

  Превърнаха "милата Родина" от земен рай в прокълнато място за туризъм! Това да отвратиш собствения си народ от родните курорти и да ги натириш към Гърция и Турция е траен грях с бъдещи последствия, който няма да могат да изплатят и в отвъдното! Клети нещастни алчни изроди, какво ще бетонирате като си бетонирате скоро и главите :( Търпете и ходете в Гърция! А тук на наше място все ще се намери кой да попълни празнината. Предимно от Сибир ги гласят.... До скорошното затриване и закриване на мрачното гето :(

  https://news.bg/tourism/angelkova-zabila-posledniya-piron-v-kovchega-na-balgarskiya-turizam.html?fbclid=IwAR2t1gByhMMWJ8zIeU9vTvrq-tWACLmRmEW-5w4_Hrne5ajDJ0ZMz3UViiQ #_=_

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Пленената държава в действие.

 8. 8 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 221 Неутрално
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "кокошката":

  ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ!!!!
  Пробваха го и кафявите и червените!
  Не завършва добре...за никого!

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Да се строи върху дюни е идиотско. Да заповядат в ЮК да видят какви грижи се полагат - оградки, грижи за специфични флора и фауна, същевременно и улеснен достъп за да може да се разглеждат от близо.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Боко Тиквата и 240те разбойника!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 13. 13 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 486 Весело

  Тва ми прилича на кампания за частни "почивни станции" за депутати по родното Черноморие?!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ако си за малко - солидна глоба!Но ако си построиш един бетонен възел връз дюните - сполай ти и дерзай!!!
  Пак си изберете същите.80% от българите гласуват за идиоти!Защото и те са такива!

 15. 15 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  При бай Пиночет се получи па незнам..

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Възможно най-бандитската извадка е този състав на Парламента - ГЕРБ , разбойници до дупка. Все някога овчедушието на народа ще привърши и хората ще подгонят с камъни бандата на питеците от ГЕРБ.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Весело

  Хубаво би било да се внесе предложение несретниците клошари да могат безпрепятствено да ползват индивидуални, недекларирани тераси, асансьори и покривни площи !

 18. 18 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 425 Разстроено

  РазБойко е клекнал в поза партер на Доган и неговите протежета Ангелкова, Порожанов и сие. Не смее да гъкне, оня да не разклати стабилността. И те крадът наволя и провеждат антибългарската си политика. Няма да стане с народ, който има толкова ниско самочувствие за себе си и не може да разбере, че между стригането до кожа и коленето стои само и единствено той.
  Много сме го закъсали пичове. Ама много...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#15] от "кокошката":

  Можете да попитате десетките хиляди деца, роднини и приятели на "безследно изчезналите" кое и как им се е "получило"!!!!
  Историята свидетелства, че ова не може да доведе до нищо друго, освен до гражданска война!!!

 21. 21 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 395 Гневно
 22. 22 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Какви умни деца ни управляват само.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  много добро решение, нашите другари им трябва да мегдан да се развиват, да градят България. да има къде да инвестират събраните средства докато са служили на народа.
  Всяко плажче, рекичка и хълмче са за заслужилите другари.

  А тия джендъри с палатката трябва да ги пратят да чукат камъни за строежите.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1064 Неутрално
 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Гневно

  "Председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, който е от същата политическа сила, пък предлага санкции от 500 до 60 хил. лв. за практикуващите "диво" къмпингуване."

  Направо разстрел зад палатката, предлагам аз. Какво ще се лигавят с някакви си глоби?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#25] от "Nimart":

  бе кви избори, тия нали с избори са дошли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изчиташ статията и установяваш, че един депутат предлага някакви глупости.

  Обаче заглавието устойчиво внушава нещо доста по различно!

  Дневник, поредно доказателство, че усърдно се конкурирате с в-к Шок за титлата най-парцалив парцал.

 29. 29 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Душата ми е гневна след такава новина.
  Но разумът ми казва, че се пуска "къс" пас на премиера, за да може той да се изяви като доброто ченге, и като типичен едноличен управник да отхвърли идеята, печелейки някой друг процент рейтинг.

 30. 30 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Гневно

  Арогантността на тези мафиоти вече минава всякакви граници! Неслучайно има призиви за крайни действия, думите са безсилни.

 31. 31 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Тия, когато и да ги бием, все ще е късно.
  Нагли, алчни, с мерак да векуват докато опоскат всичко.
  Ако тия безумия се приемат, значи диктатурата на простака ще се е възцарила окончателно.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  Кенефа на европа наречен бг (тъпите държави се пишат с две букви)

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Аз пък предлагам поради това , че морската граница е къса да се строи и в морето. Тези с палатките задължително да се глобяват ако нямат надуваеми понтони.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Палатката ще разруши дюните, а строежа не? Хооора, режете клона на който седите, и почти сте го отрязали.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Бетонирай и продавай на руската мафия

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Партийната Ви обсесия е болестно състояние!
  Ако се опитате да се абстрахирате от нея ще видите колко престъпления направиха комунистите и преди и след 9 септември, колко безумия и безобразия направиха след 10 ноември, така, че ....хайде да не полудяваме, а да си използваме главите по предназначение...искате ли, или по-скоро :"Можете ли"???

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Тия, когато и да ги бием, все ще е късно.Нагли, алчни, с мерак да векуват докато опоскат всичко.Ако тия безумия се приемат, значи диктатурата на простака ще се е възцарила окончателно.
  —цитат от коментар 31 на Лелка


  Диктатурата на простака , отдавна е взела победа над здравия разум.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хриси":

  Нещата отиват към комедия. Помните ли филма полицая от Сентропе и как гонят надустите по плажа? Ще влезем в световните новини. Представям си секретни операции и хайки по залавянето на плажуващи. Арести по 48 часа на палаткуващи... пълен цирк. Ето така художествената измислица се претворява в живота!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Тези хора постоянно тестват границите ни на допустимост. Накрая ще ги изгоним и тези с камъни.
  И да запомним: Християн Митев, Искрен Веселинов, Обединени патриоти.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Гневно

  Верно ли бе?Ами да, пречат пустите палатки на бетонирането! Да ги разкарват веднага от плажа! И да се налива бетон!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Депутатите "резервират" дюните за собствена употреба като елиминират "бедните" туристи на палатки.
  Това е скандален текст.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 936 Неутрално

  =След реституцията на ниви и ливади в реални граници, посред курортните комплекси като Слънчев бряг се изградиха бетонни ,,палатки'' , зелениите- дървета, храсти, цветя изчезнаха, като отживелици от соца. Та сега стрителите на ,,най-нова България'', явно се чудат къде да дянат продукцията на бетонните възли и асвалтовите бази. Но това не е краят- след пясъчните дюни по морето, следват горите по планините, докато хората очакват своя ред, загърнати в хавлии и чаршафи пристъпват кротко по пътя към гробищата, докато и те не са бетонирани.

 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  ЗАЩО НЕ СМЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ? Ежедневно се подиграват с нас, ама ние не ги притискаме, и те си правят каквото си искат?

 51. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Време е за изхвърляне от властта на боклука.

  мурзилка
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Интересно ми е Зелените и вярната им трупа протестиращи, що си траят и никакъв шум не вдигат около всичките тия мизерии покрай дюните на последък? Ако дюните бяха някъде около зимен курорт, или потенциал за такъв, сигурно щяха да са взривили София вече.

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Сега ще излезе онбашият и ще заиграе ролята пак на доброто ченге, нали ? Плоско, плитко, неадекватно !

 55. 55 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#53] от "George S":

  Ми не си траят. Ти подписа ли се в подписка някъде поне?

 56. 56 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  тъй, тъй, между първо и второ четене се вкарват най-сладките поправки, тези като за нашите хора. Повръща ми се!!

 57. 57 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  поредна свинщина в булгаристанската кочина

  а прасетата тихо зобат

 58. 58 Профил на мила моя майно льо
  мила моя майно льо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Едно време покрай АСТА пописахме доста на разните му там местни и евро дупетати. Мисля, че си живеят комфортно необезпокоявани.

  https://www.parliament.bg/bg/MP
  [email protected]

  Често се стряскат от масови мейли с обща тема. Да поспамим?

 59. 59 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 765 Неутрално

  мутроморето ЗАБРАНЕНО!
  ФАЛИТ И ШУТ У ГЪЗО!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Къщите за гости вече ще ги строят върху дюни. Чалгаджийски рай! А канализациите ще се отвеждат къде?

 62. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БЕ ,НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ СТРОИ ВЪРХУ САМИТЕ ДЕПУТАТИ!!!.👹

 63. 63 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Доста нескопосан текст! Ако журналистите толкова не разбират, проблем ли е да потърсят повече информация от компетентни хора!?

 64. 64 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Доста нескопосан текст! Ако журналистите толкова не разбират, проблем ли е да потърсят повече информация от компетентни хора!?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Шоплъкът мрази Източна българия. Ако могат, с най-голямо удоволствие биха го продали.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Управляващите свине считат публичната собственост за собственост на управляващите в момента. И правят с нея каквото си искат. Тъй като крайбрежието е вече застроено, ще се строи на плажовете.

 69. 69 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Марш пред парламента, о, вий, спасители на нацията, която пак ще ви завре под опашката на коня!
  —цитат от коментар 67 на Reporter US


  Трол, какво имаш против протест срещу унищожаването на българската природа? Или на амбразурата на властта си готов да си продадеш всичко?

 70. 70 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Неутрално
 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  На 26 май има избори!
  Нито един глас за управляващите разбойници!
  НИТО ЕДИН!

 72. 72 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Жената-кон много иска да ни набута в хотелите на нейните работодатели и приятели мутрите.
  Няма да стане.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#67] от "Reporter US":

  Чакаме ВИ? Кой си ти и кои сте вие? Селяци...

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Трол, какво имаш против протест срещу унищожаването на българската природа?
  —цитат от коментар 69 на Дундурук


  остави го, той е едно извратено копеле

 76. 76 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Мафията си гласува "закони" в нейна полза. Това е дъното на разпада на държавността.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  НАй добре правят гърците , строиш си без разрешително или си слагаш барака ,палатка или кемпер и те глобяват няколко хиляди ,догодина пак , после пак ,докато тази година са блокирали нашите хора край Ксанти с глоби от 10-20-30000 евра на калпак и да видим кой какво ще строи на имота си на първа линия на морето им ,същото трябва и тук , да си плаща десетки хиляди и да стои на първа линия ,докато може да ги плаща .

 79. 79 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Мръсни корумпета дакоато не бетонират цялата територия няма да мирясат.

  Време е за сопите.

 80. 80 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Безродни предатели на България, след като "продадохте" 90℅ от морските ни селища на руската мафия и го заселихте с руснаци, сега се готвите и да бетонирате цялото крайбрежие ! Да няма природа, пък и да улесните потенциален десант на Кримския военен флот !

 81. 81 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ей, тая пасмина корумпирана, няма да миряса, докато не ги извлечем за реверите от милионните им апартаменти, къщи и офиси...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Да и за да заприлича картинката на всички други засрани места в България, нека плътноста на застрояване да е 100%, КИНТ поне 10 и да не се исикват паркоместа, зелени площи и пр. глезотии. И ако може не само дюните, а цялата морска ивица да се застрои, ех каква красота ще бъде ... ех
  —цитат от коментар 5 на biimbaambuum


  Ами тя се застроява.... От Каварна до Лезово се оформя един бетонен комплекс! Днес бях на шофьорския плаж на Дюни.... след 5-8 г ще е като Слънчака!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 83 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 866 Неутрално

  мутрите от ФОРУМНИ сълзи и гняв не се трогват

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Мафията има име!
  Бойко М. Борисов и Ахмед Доган.
  А зад тях са Любен Гоцев и Бригадир Аспарухов.

  ГЕРБ - ДПС -БСП (АБВ)
  и пуделите Патреоти и Воля

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 319 Неутрално

  На 26 май има избори!Нито един глас за управляващите разбойници!НИТО ЕДИН!
  —цитат от коментар 71 на historama


  Уви, цялата държавна администрация и половината цигани треперят за службица/кебапчета и няма как. Истината е всички извън този контигент да се мобилизираме сериозно. Но някак изборите съвпадат с едни почивни дни... случайност? Едва ли

 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Бързи са от ГЕРБ!

  Вчера Даридкова обеща, че ще правят реформи и ето - започнаха от Черноморието!

 88. 88 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Гневно

  Тези са пълни идиоти.

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях

  Бог рога не дава на бодлива крава . За сметка на това българите дават права на децата на кравите , да решават съдбините на държавата Без да се дават сметка , че това което свършат , води до свършека на дърчавата . Бавно , но неотклонно .

 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях Чета и се чудя , кога тоя тъп народ , с извинение , ще му бръмне в главата , че ТОЙ дава правото на тези , които псува под път и над път, , да го подритват , гледайки го в очите и му показват среден пръст . И тези , които тридесет години плюят срещу присъдите от НС , след време ще искат още по- сурови присъди за тези , които сега ненавиждат . Ядец - няма да ги намерят . Отдавна ще са се изнесли в чужбина ,семейно, след тлъстите си банкови сметки . ,

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Тази територия не е на депутатите. Тази страна е наша. Ще позволим ли мафията да ни отнеме и нея.

 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#73] от "Reporter US":
  Браво. Бях те помолил никога да не спираш да пишеш тук, притесних се, че залипсва нещо. Не спирай, плийз!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това е, толкова тъпо, че е абсурд да мине. По- скоро някой се пробва. А, че за дивото къмпингуване трябва да има някакви правила е ясно. Гърците не са по- прости от нас, че го забраниха.

 94. 94 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това със сигурност е майтап. Къща отгоре можеш да сложиш ама хавлия - не. Сериозно питам:това сериозно ли е?

  Мърфи е оптимист!
 95. 95 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Незаконното унищожаване на Черноморието ни продължава. На така наречения "къмпинг Юг". След незаконният хотел "Морско конче" и бетонните плочи изляти на плажа, КОЧИНАТА и НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО продължава с пълна сила в "къмпинга". Строят се луксозни "каравани" - вили - от дърво и дограми на първа линия - стотици квадратни метри, копаят се изкопи, прекарват се нови пътища в гори и в облесени дюни, прекарват се всякакви незаконни комуникации от ел. кабели до канализация (липсва такава - всичко отива към плажа). За всяка от тези дейности се изисква строително разрешение, но тук всичко вероятно е "законно"? Това е за "наши хора", нали кмете? Добре си спомняме отмъщението на кмета миналото лято, при което цялата администрация в общината беше впрегната за да разрушат 6-те квадратни метра "незаконна" тоалетна на един от най-дейните активисти на "Да запазим Корал".

  Сега идват избори и "човекът" граби и руши като за последно. На незаконното село, наречено "къмпинг Юг", както и на целия хотел "Морско конче", и всичко наоколо, фекалите и "канализацията" се изливат директно в горичката отгоре или на плажа. Всяка година РИОСВ Бургас си затваря само очите за непосилната воня и налага по една глоба от 1000 лева за сезона - и това е. Но незаконното строителство продължава. Едва ли без протекцията и знанието на кмета.

  Унищожаването на Черноморието ни продължава. Институциите са мъртви. "Управляващите" си седят кротко по АПАРТАМЕНТИТЕ и КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ.

  На вниманието на кмета на Царево, ДНСК, РИОСВ Бургас, Министерство на Туризма, Nikolina Angelkova, РЗИ Бургас, и разбира се Boyko Borissov, а чрез него и до Папата.

  https://www.facebook.com/SaveKoralBeach/photos/pcb.2598196066880866/2373874239512492/?type=3&theater

 96. 96 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Поредната тотална СВИНЩИНА!!!!!!Нарочно ли правят тези глупости???Пробват ни търпението, ли ???
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  ти кво си очаквал от деморкацията бе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 97. 97 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Гневно

  очевАдно държавното управление не работи в обществен интерес (запазване на публично достъпна свободна природа), а в ЧАСТЕН !!!

 98. 98 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 573 Весело

  Хех, тия другари всяка трезва мисъл ги е напуснала тотално, окончателно и безвъзвратно!

  Гаф след гаф, малоумие след малоумие!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 99. 99 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1174 Гневно

  Ръгай чушки в боба!
  Бетонирайте и асфалта покрай морето, главочи прости!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 100. 100 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 64 Весело

  Лети Змеят Горянин и крещи:
  - Хотели ! .... Тераси... Къщи.... Дюни... Хотели....
  Видяла го Баба Яга и клати неодобрително глава:
  - Горкият, пак е преял с депутати…

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK