Три египетски лешояда, отглеждани в зоопаркове, бяха пуснати в Родопите

Три египетски лешояда, отглеждани в зоопаркове, бяха пуснати в Родопите

© Българско дружество за защита на птиците



Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун и Йерез, бяха пуснати в Източните Родопи в четвъртък, съобщава пресцентърът на Българско дружество за защита на птиците.


Те прекараха малко повече от два месеца в специална адаптационна волиера (голяма клетка за птици, в която те имат възможност да летят). Преди два дни птиците бяха маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на Българското дружество за защита на птиците и "Зелени Балкани".


Чрез тях експертите ще следят поведението им в природата, както и адаптацията им. Трите лешояда са излюпени миналата година и са част от експериментална дейност, която има за цел да намери най-добрия подход за освобождаване на птици с цел възстановяване на популацията на вида на Балканите.




Лешоядите са освободени по един от трите подхода, възприети за тестване в рамките на програмата за възстановяване на вида - "забавено освобождаване". При този метод те се задържат за около 8 месеца след излюпванe и след това се настаняват в адаптационна волиера сред дивата природа. Счита се, че освобождаването им през следващ сезон ще им помогне с по-добрата адаптация и ще им осигури достатъчно опит и време, за да могат да се справят с първата си миграция, което е най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите.


Методът за пръв път е приложен в България миналата пролет, когато чрез същата адаптационна волиера бяха освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите екипът на LIFE проектa "Нова надежда за египетския лешояд" има възможност да проследи адаптацията и миграцията им. Информацията за маршрута им е достъпна за всеки.


Това лято отново ще бъдат приложени и другите два метода за подсилване на вида на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак). В момента екип на проекта следи отблизо поведението на птиците и ще наблюдава внимателно адаптацията им към дивата природа. "Нова надежда за египетския лешояд" обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK