България единствена в ЕС планира да намали дела на зелената си енергия, сочи доклад

България единствена в ЕС планира да намали дела на зелената си енергия, сочи доклад

© Красимир ЮскеселиевБългария е единствената държава в ЕС, която планира да намали дела на възобновяемите енергийни източници в производството на електричество до 2030 г., залага на увеличение на ползването на биомаса от горите с 44% без да е направила екооценка, и възнамерява да продължи да гори въглища още 60 г. Това коментира главният експерт по "Климат и енергетика" във WWF България Георги Стефанов в обобщение на данните от публикуван снощи доклад, поръчан от Европейската климатична фондация. Документът прави оценка на Интегрираните национални планове "Енергетика и Климат" за 2030 г. на всичките 28 държави членки.


Нито една държава от Европейския съюз не е готова да сведе до нула своите въглеродни емисии до 2050 г., сочи докладът. Най-добре се представя Испания, която е готова да ги свие с 52%, следвана от Франция, Гърция и Швеция, със съответно 47%, 44% и 43% прогнозен успех. На обратния полюс е Словения с едва 3%. Оценката на българския план е за намаление от 15% при средно за ЕС 29%.


Природозащитната организация WWF се опасява, че българският план не разглежда увеличеното ползване на биомаса от горите като потенциален риск за природата. Освен това в него е залегнала подвеждащата, според природозащитниците, обосновка, че защитените територии пречат за развитието на ВЕИ.
Националните планове не са окончателни, а срокът, в който трябва да бъдат съгласувани климатичните и енергийните им цели е краят на 2019 г.


Българският проект за интегриран план в областта на енергетиката и климата можете да намерите тук. Цялата позиция на WWF за липсата на екологична оценка на плана, е достъпна тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK