Сателитни данни показват в реално време замърсяването на въздуха от електроцентралите

Сателитни данни показват в реално време замърсяването на въздуха от електроцентралите

© Юлия ЛазароваМоже би почти всеки човек е виждал огромните кълба с дим, които излизат от комините на електроцентралите. Често тази гледка провокира и въпроса колко е замърсен въздухът в района. От началото на май обаче всеки може да добие тези данни, при това в реално време. Те са на база използвани данни от сателитни снимки и обработването им с изкуствен интелект.


За да се осъществи идеята, американската организация Rocky Mountain Institute създаде своя дъщерна фирма с нестопанска цел - WattTime. Фирмата е фокусирана в разработването на технологии за изкуствен интелект. Целта на неправителствената организация е да не остави шанс на нито една електроцентрала по света да крие данни за причиненото от нея замърсяване на въздуха.


WattTime ще използва сателитни снимки, за да следи показателите за качеството на въздуха в районите около електроцентралите. Данните ще са общодостъпни и по този начин ще може да се следи в реално време дали електроцентралите спазват правилата, наложени им от местните правителства, за ограничения при замърсяването на въздуха. Системата за наблюдение обещава ефективно да елиминира всеки опит за манипулация от страна на която и да е електроцентрала.
И това няма да бъде само регулатори и политици, които виждат тези данни; това ще бъде и обществеността. Когато става въпрос за правоприлагане в областта на околната среда, обществеността може да бъде по-страшна и наказателна, отколкото всеки регулатор. Ако някоя група от граждани по света може да излезе онлайн и да състави списък на най-мръсните електроцентрали в техния район, тя елиминира една от големите информационни бариери пред гражданите.


От неправителствената организация искат да привлекат вниманието на гражданското общество, за да се включи и то активно в подаването на информация. В сайта на WattTime може да се въвеждат координатите на електроцентралите, след което екип на фирмата, работещ с изкуствен интелект, започва да обработва данните от сателитните снимки в този район. След събирането на достатъчно информация започва и показването на информацията за замърсяването на въздуха.


А обществото има реален интерес тези данни да са достъпни за всеки, подчертават от WattTime. Фирмата припомня, че според последния доклад за състоянието на въздуха на планетата замърсяването му е петият най-голям риск от смъртност в световен мащаб. Мръсният въздух е причина за по-ранната смърт на 5 млн. души, а страните, които строят най-много електроцентрали, имат и най-голямо замърсяване на въздуха.


WattTime работи съвместно с мрежата от спътници на европейската Copernicus и американската Landsat. Няколко частни компании, които таксуват за своите данни, като Digital Globe, също помагат в иновацията. Снимките се обработват с различни алгоритми за откриване на признаци на вредни емисии. Има опция за използване и на инфрачервено изображение за идентифициране на топлина от димоотводните комини на електроцентралите. Сензорите, които ще могат директно да проследяват емисиите на азотен диоксид, в момента пък са в процес на разработка.


Зад усилията на WattTime стои Google.org – филантропското крило на Google. Компанията финансира проекта с 1.7 млн. долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4150 Весело

  Родните синдикати дано успеят да се регистрират...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Как така ще "показват", нали оранжевият палячо и подобията му обявяват всички, които твърдят очевидното, че човешката дейност е СРЕД причините за глобалното затопляне са "шарлатани и ченгета на китайците"?!
  палячото май ще трябва да сваля сателити....шегувам се!!!

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 339 Весело

  Отидох на сайта. Няма въвеждане на държава- засега явно обслужват само САЩ.
  Очаквам да се сетят и за нас. Некой ден ;-)

 4. 4 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А какво става, когато има облаци и не се виждат електроцентралите? :)

  Post tenebras spero lucem
 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "От неправителствената организация искат да привлекат вниманието на гражданското общество, за да се включи и то активно в подаването на информация.""

  Лошите затоплисти и зелени талибани започнаха и спътници да използват в помощ на пъклените си намерения. Какво толкова ще попречи лекото замърсяване на околната среда. Природата се самоочиства и човешката дейност не и пречи по никакъв начин.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2534 Весело

  До коментар [#3] от "balgariez":

  Мариците са чисти, няма нужда да се засичат. Ако не ми вярваш, питай лобито им - те поне са честни и срещу скромна сума ще потвърдят.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Още не минали изборите и облъчването започна.

 9. 9 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 441 Неутрално

  чудят се какво да правят тези екоталибани в непеотата, вместо да вземат да работят нещо смислено...

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "От началото на май обаче всеки може да добие тези данни, при това в реално време."

  Не сте разбрали, ама бързате да се възхищавате. Данните в реално време не са за всеки, а за системни интегратори. Свободната информация е с малък базов достъп.
  https://www.watttime.org/get-the-data/data-plans/

 11. 11 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник, зaщо се хващате на измислени американски стартъпи, че чак статии публикувате. Няма как реално да отчетеш някакво количествено замърсяване на въздуха, използвайки оптичните Sentinel2 и Landsat 7/8, които имат инфрачервен банд, да не говорим за "в реално време". Сателити следящи за качеството на въздуха има от години, но отчитането на концентрации на различни вещества в атмосферата е сложно и не винаги надеждно.

  ...."Сензорите, които ще могат директно да проследяват емисиите на азотен диоксид, в момента пък са в процес на разработка.".... Ами не са в разработка. Sentinel5p си има такива и снима от доста време концентрации в атмосферата на NO2, SO2, аерозоли и други. Данните за цялата планета са напълно свободни за достъп. Не е нужно някакво измислено "обработване с изкуствен интелект", за да видиш къде има замърсяване. Но понеже форматът, в който публикуват данните ESA е сложен, а не просто TIFF/JPG2000, и не става току така да го обработиш затова и "сензорът" им бил в процес на разработка. А не е като да няма работещи свободни визуализатори на тези данни. Пълна безсмислица!

 12. 12 Профил на shmit77
  shmit77
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Абе може ли да сте толкова прости и тия със снимката и тези със статията на тази снимка виждам 100% пара да всички сме виждали като минаваме покрай тецовете от ОХЛАДИТЕЛНИТЕ КУЛИ да излиза кълба пара.
  П.П. Може ли тези който пишат статиите и публикуват снимки да се поинтересуват малко как работи ТЕЦ.

 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#5] от "gmbh":

  Сензорите на спътниците за наблюдение на земята не са само във видимия спектър, а могат да правят наблюдения в други честотни ленти. При тях може да се вижда и през облаците...

 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#13] от "ilinko":

  Грешно адресиран коментар. Случва се.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#12] от "shmit77":

  Ма верно ли е само пара? Друго, освен охладителни кули няма?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на shmit77
  shmit77
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "shmit77":Ма верно ли е само пара? Друго, освен охладителни кули няма?
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis

  Е ти виждаш ли комина дали пуши от парата А??? Аман от разбирачи бе сега ще ми кажеш че сигурно в котела се горят и боклуци. То бива платени тролове ама прекалявате!

 17. 17 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#14] от "gmbh":

  Да, извинете ме, коментарът беше за номер 4

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Как така ще "показват", нали оранжевият палячо и подобията му обявяват всички, които твърдят очевидното, че човешката дейност е СРЕД причините за глобалното затопляне са "шарлатани и ченгета на китайците"?!палячото май ще трябва да сваля сателити....шегувам се!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  То твоето май все шеги ..

  Сещам се, като коментирахме изгарянето на алтернативни горива в циментовите заводи и как се били намалявали въглеродните емисии..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Тогава шегуваше ли се, или искрено смяташе, че обявените за ВЕИ източници- биомаса и РДФ изгаряни в пещи, с които уж сме били намалявали СО2, наистина са полезни за белите дробове?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK