Планинското чистене на "За Земята" за пръв път ще е извън национален парк

Боклукът, събран около хижа "Триглав" в "Чистене 2017" - национален парк "Централен Балкан".

© Петър Колчев, За Земята

Боклукът, събран около хижа "Триглав" в "Чистене 2017" - национален парк "Централен Балкан".Започва набиране на средства за 21-ото високопланинско почистване от доброволци, организирано от сдружение "За Земята". За подкрепа на каузата предстои благотворителен концерт на 13 юни от 19 часа в Зала за събития "В Парка", а самото "Чистене 2019" ще бъде последната седмица на август в Западните Родопи.


Нов период за чистенето


През 2018 г. в Пирин "За Земята" за 20-а поредна година организира високопланинско събиране на отпадъци.

20-ото планинско почистване от септември 2018 г. в Пирин излъчи свое послание за отхвърляне на промените в Плана за управление на националния парк, което изписа с чували за боклук.

© За Земята

20-ото планинско почистване от септември 2018 г. в Пирин излъчи свое послание за отхвърляне на промените в Плана за управление на националния парк, което изписа с чували за боклук.


През всички тези години в основата на чистенето на националните паркове бяха група възпитаници на езиковата гимназия в Стара Загора. След юбилейното чистене миналия септември те предадоха символната щафета - Ръкавицата на Чистача - на ново "ядро" организатори - завършили Френската гимназия в София през последното лято доброволци на "За Земята".
Предаване на символичната "чистаческата ръкавица" заедно с юбилейната торта на 20-ото планинско почистване в национален парк "Пирин", 2018 г.

© За Земята

Предаване на символичната "чистаческата ръкавица" заедно с юбилейната торта на 20-ото планинско почистване в национален парк "Пирин", 2018 г.


Новото поколение организатори вече обявиха датите - между 24 август и 1 септември. Голямата изненада е, че за първи път доброволците на "За Земята" ще чистят извън официална защитена територия. Досега чистенията от вече 20 години насам бяха основно в трите национални парка - Пирин, Рила и Централен Балкан. Бяха проведени и две чистения в природни паркове - Странджа и Българка. Тази година обаче младите франкофони предлагат друга мисия, а именно да се популяризират красивите и диви Западни Родопи.


Маршрутът за чистене започва от хижа "Чаирски езера", преминава през хижите "Ледницата" и "Перелик". С пълната програма по дни можете да се запознаете на фейсбук събитието "Чистене на високопланински защитени територии 2019 в Родопите".


"Миналата година се затвори един кръг - почистването се проведе в Пирин - там, където е започнало преди 20 години. Сега е време да се отдели повече внимание на планините, в които никога не сме почиствали и които имат нужда от голямо внимание. Надяваме се да започнем нова традиция, чрез която да изчистим и опазим и по-непознатите български планини", споделя Стела Николова от организаторите.


Планинското чистене от доброволци е възможност младежите да поставят въпроса с опазването на един от най-красивите краища на България, който е жертва на голямо замърсяване и незаконен дърводобив. В Родопите се намират много малки защитени територии с различен статут - резерват, природна забележителност, защитена местност. Това, че те не са обединени в парк, административно усложнява тяхното опазване, смятат организаторите.


Как да се включите


Начините да участвате, както и повече информация за предишните планински чистения можете да видите тук. Дарения за "Чистене 2019" можете да направите в офиса на "За Земята" , чрез платформата e-pay или на банковата сметка на организацията.


Средствата са необходими за храна на доброволците, купуване на чували, ръкавици, организация на извозването на боклука, резервиране и организиране на нощувки.


Доброволците в самото чистене заплащат символична такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2020.


Планинските отпадъци


Извличане на боклук от незаконно бунище - "Чистене 2019" в национален парк "Пирин".

© За Земята

Извличане на боклук от незаконно бунище - "Чистене 2019" в национален парк "Пирин".


През последните 20 години "бойното ядро" организатори от езиковата гимназия на Стара Загора - Драга, Десислава, Филка, Валя от "За Земята" - започват чистенията с цел извозване на боклуци от трудно достъпни места, оставени от туристи без добра планинарска култура, като и в бунища на някои безотговорни хижари. До тези места не стига транспорт, който да може да ги извози, и именно затова доброволците планинари имат голямо значение. През годините ядрото от Стара Загора остана активно, но всяко следващо чистене имаше и координатор от по-младите доброволци - Велко, Кристиян, Данита и много други.


Боклукът в планината се оказва особено упорита константа, като дори във вече почиствани територии всяка година "чистачите" на "За Земята" събират отново тонове отпадъци. Последната година отпадъците бяха масово от два типа - еднократно ползвана пластмаса, фасове и мокри кърпички. Особено важен проблем са фасовете и мокрите кърпички, за които много туристи може би не знаят, че не са хартиени или растителни и не се разграждат.


Еднократната пластмаса е вече познат замърсител, но е нужна и организационна намеса, за да се забрани предлагането й в хижите, които масово продават храна и напитки в пластмаса, за да избегнат усилието от миене.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Поздравления за тези чудесни момичета и момчета - истински родолюбци!
  А на кашкавал планинарите искам да припомня: В планината боклук никога, абсолютно никога не се изхвърля. Слагате си го в раниците и обратно с вас до града или селото и там го изхвърляте в кофите за боклук.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Браво на младежите, така се възпитава в тях любов към природата и земята.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Браво на младежите, така се възпитава в тях любов към природата и земята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK