Върховният съд отмени наредбата, по която Царево глобяваше къмпингуващите на "Корал" и други плажове

Плаж "Корал"

© Надежда Чипева, Капитал

Плаж "Корал"Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево, съобщи днес Дончо Бораджиев, член на сдружение "Да запазим Корал". Нормативният акт изискваше от желаещите да къмпингуват на плажа за природсъобразен туризъм "Корал" да имат разрешение от архитекта на общината, нотариално заверена декларация от собственика на земята и да предупредят общината 7 дни преди разполагането на палатки и каравани.


Пред "Дневник" Бораджиев разказа, че разбрал за отмяната на наредбата днес, когато се явил в Бургаския административен съд като адвокат на заседание по делото за наложена през през 2017 г. глоба на музиканта Васил Гюров, който е и активист на "Да запазим Корал" и беше кандидат за евродепутат на "Зелено движение". Тогава научил, че делото е прекратено, тъй като спорната наредба вече е окончателно отменена с решение на Върховния административен съд (ВАС) от 11 април 2019 г.


Мотивите на съда


Наредбата на община Царево е отхвърлена на две инстанции - първо от Бургаския административен съд, а след това и от ВАС. Както бургаският, така и Върховният съд отменят наредбата поради факта, че тя е изменяна, без да се спазват законовите изисквания на Закона за нормативните актове (ЗНА) - публикуване на промените онлайн за запознаване на гражданите и даване на възможност за дискусии и предложения по промените в наредбата. В допълнените на мотивите на Бургаския административен съд ВАС посочва, че липсват и доказателства за анализ на финансовата обосновка на актуализираните глоби, налагани по силата на наредбата.
Аргументите на "Да запазим Корал"


Дончо Бораджиев разясни за "Дневник", че наредбата е отменена в цялост по формални причини. Той уточни, че сдружението "Да запазим Корал", на което е член, обаче има и съдържателни и правни проблеми в прилагането на такава наредба, по която бяха правени "хайки" за палаткуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и други в същата община.


На първо място, къмпингуващите се натоварват от неизпълними условия - например осигуряване на административни документи (разрешение от общински архитект, нотариално заверяване на декларации) и присъствие в община Царево най-малкото седмици преди периода на планираната почивка.


По-важно, според адвокат Бораджиев, е, че наредбата на община Царево противоречи на Закона за ограничаване на административните регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Този закон изисква административните органи и органите на местното самоуправление да не се намесват във вътрешни отношения между частни лица и да не налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона - т.е. община Царево не може да налага задължителна декларация на собственика на земя, за да покани някого да къмпингува в неговия имот.


Могат ли да се възстановят глобите


Адвокатът коментира, че след окончателното отменяне на наредбата всички, които са били неправомерно глобени от община Царево, могат да изискат глобите да им бъдат възстановени, както и общината да им плати съдебни разноски. Тази възможност се регламентира от Закона за отговорност на държавата и общините за вреди, смята той.


Противоположно е тълкуванието на председателя на общинския съвет на община Царево Даниел Скулиев. "Няма законова възможност тези глоби да се претендират", заяви той пред БНР. В отговор на въпрос Скулиев уточнява, че не е могъл да открие доказателства за обществено обсъждане на наредбата, защото това се е случило през 2008 г., когато той не е бил на този пост:


Новият сезон - нова наредба


В интервюто си за държавното радио шефът на общинския съвет в Царево дава да се разбере, че общината ще направи всичко възможно преди началото на активния летен сезон да приеме нова наредба, с която ограниченията за къмпингуване да се запазят: "Своевременно сме взели необходимите мерки, тъй като на предстоящата сесия ще бъде разгледа и евентуално гласувана нова Наредба за опазване на общестевния ред. Всеки, които желае, може да се запознае с нейното съдържание, тъй като от началото на месец май тя е качена на сайта на общината".


Хронологията


Оспорваната наредба е от 2008 г., като през годините е изменяна многократно, а за последно - през 2015 г. През 2016-2017 г. община Царево започна да прилага разпоредбите ѝ изключително срещу къмпингуващите на единия от трите плажа в България със статут "за природосъобразен туризъм".


През лятото на 2017 г. бе съставен акт за нерегламентирано къмпингуване и на Васил Гюров заради липса на изискваното от наредбата съгласуване на разположената каравана с главния архитект на община Царево.


На 9 ноември музикантът и природозащитник обжалва съставения акт. Жалбата на Гюров е отхвърлена и през май 2018 г. и Районният съд в Царево му налага глоба от 300 лв. за нарушаване на наредбата.


След това определяне на глобата сдружение "Да запазим Корал" подава сигнал до бургаската прокуратура срещу регламентите на наредбата. Прокуратурата отказва обаче да предостави на адвокат Дончо Бораджиев от сдружението информация как и дали е действала по сигнала.


Затова през март 2019 г. адвокат Бораджиев подава и лична жалба до Бургаския административен съд с искане за отменяна на наредбата. Днес, при явяването си на делото по личната си жалба, той разбира, че Бургаската прокуратура не е оставила сигнала на сдружението без резултат и е завела дело. По него Бургаският административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево още на 9 ноември 2018 г., след това община Царево е обжалвала. В крайна сметка на 11 април ВАС окончателно е потвърдил, че наредбата е незаконна.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  Елементи на разум ли се наблюдават у съда?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  "Бате к*ре, са му дзвоним ън Нено. Викам му, след Пирин фтора греда! Кво прайме! Вика ми, бате К*ре, лей един бетон отгоре две педи дебел сос Ф20 армировка, ъ це цфрършва таа мъка. Алелелелелелелеле, бат-ккоуууу, ънпрауч' им еъме майката!"

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Васил Гюров

  ---------
  този беше соросиод, нали?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Много добра новина!
  Според авторите на поръчково законодателство не може да си сложиш кърпата и чадъра на дюна, но да си построиш хотел, ако си "правилният" човек...може!!!

 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1103 Разстроено

  "Според адвокат Бораджиев окончателното отменяне от ВАС на наредбата означава, че всички, които са били неправомерно глобени от община Царево, могат да изискат глобите да им бъдат възстановени, както и общината да им заплати съдебни разноски. Тази възможност се регламентира от Закона за отговорност на държавата и общините за вреди."
  Така е и Общината може веднага да ги възстанови без допълнително разправии. Но няма да се случи така: ще се мине през дела по ЗОДОВ на две инстанции, на които ще Община Бургас ще бъде осъдена да възстанови глобите ведно със законната лихва, както и съдебните разноски.
  След минимум година разправии.
  И то само защото никой не носи отговорност за издаваните от него актове, а съдебните разноски се плащат от общинския бюджет, та ако се наложи и хиляда експертизи може да се изискат от съда по всяко дело. Нали народът плаща?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Значи и в Борисовата градина може да си опъне палатка човек.
  Така излиза , нали?

 7. 7 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Ако ще строиш хотел няма дюна, защото почивните дни багерът я е изринал :)

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Що се отнася до личните си интереси зелените са крайно десни -анархисти, не искат никаква намеса на държавата, ако се отнася за други са крайно леви - искат тотален контрол на държавата.
  Имах познат частник в зората на демокрацията и той искаше само той да е частник, другите да работят на държавно, и те така.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Беше и Е един от добрите български музиканти!!!
  А Вие с кое свое постижение ще се похвалите, освен с параноята си?

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  То няма нужда и от разум. Причините са формални - не са публикували наредбата за обществено обсъждане. Абсолютна административна импотентност.
  И аз съм привърженик на децентрализацията, ама не може понеже си селска община, цялата рода да е в общината, а братовчедите в общинския съвет да ти издават наредби. Просто не става.

  В тази връзка похвали заслужава прокурорът от Окръжна прокуратура гр.Бургас, който е атакувал "наредбата" пред Административен съд Бургас, а не си е затворил очите пред поредната дерибейщина на самозабравили се селяндури. Казвайте имената на такива хора, важно е.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1103 Весело

  До коментар [#6] от "WWW":

  Нищо такова не излиза. Мотивите на съда са публикувани по-горе. Ти просто си функционално неграмотен.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":Беше и Е един от добрите български музиканти!!!А Вие с кое свое постижение ще се похвалите, освен с параноята си?
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  На чия ясла е Гюров?

  С Ревю не може и 5 лева да изкара, с 5 концерта на година от по 200-300 човека
  Значи някои го храни.
  Кой?

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Любопитно

  Поздравление за доброто решение ! Понякога дори и ВАС могат да отсъдят в полза на закона ! Разбирай в полза на обществото !

 14. 14 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Няма такова сдружение "Да спасим Корал".
  Има сдружение "Да запазим Корал".

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":

  Разумната размяна на мнения с вас просто не е възможна!
  Прогресивната ви обсесия е опасна за здравето и гибелна за Душата Ви!
  МОЛЯ отидете на Църква и на лекар или обратно...имате огромна необходимост от това!!!

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално

  И понеже няма / почти няма, де / софианци, няма нужда от спасяване !

  [email protected]
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Върховният съд отмени наредбата, по която Царево глобяваше къмпингуващите на Корал

  Абе айде веча с тия простотии , бе . Че Простия разпространи простотията по цялата държавна и местна администрации е ясно . Но не е ясно докога ще се обвиняват някакви имагинерни сащества за газенето на заковите с ботуш , вече излиза от всякакви граници на държавно управление . Как нещо си , наречено ЦАРЕВО , ще издава наредби и ще налага тлоби ? Това е прерогатив на НЯКАКВИ ИНСТИТУЦИИ , които си имат структера , управление и началници , които ОТГОВАРЯТ за спазването на ЗАКОНА лично . Другото имагинерно понятие също пък налага глобите и събира парсата . Ами тоя , дето си слага подписите под ДЪРЖАВНИТЕ документи , за чии топли стола и се тътрузи по разни боди билдинги , за да си чешат егото . Божем , началници на нещо си . Ами съде да се реши най- после разходите за загубените дела да се плащат от ВИНОВНИТЕ ,бе. На хората вече им дойде до гуша да бършат ос..ни задници и да плащат изгъзиците , с извинение , на разни дебили . Айдамаци ...

 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  На чия ясла е Гюров?
  —цитат от коментар 12 на WWW

  Той е на заплата от съда, а на теб кой ти плаща да се изпускаш у форумите?

 20. 20 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Аз ходя на Крапец !
  —цитат от коментар 16 на karabastun


  Е, и?

 21. 21 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 985 Неутрално

  В грешка е съда. Не община Царево глобява,а Данчо Ментата от ДПС.

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А безплатно ли ходят да им чистят?

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  То в България всеки с власт ,си измисля правила и закони.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Корал вече е осран..... На Вромос сега се трупат каравани и палатки...че няма голяма гора, а направо в морето снася всичко дъжда.... Хем лъчетерапия, хем биотерапия...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Крайно време е да се забрани дивото къмпингуване извън специално определените и уредени за целта места със съответните ток, вода, тоалетни, сметоизвозване и пр. Осраха всички диви плажове софийските наркомани - и преносно, и буквално.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Крайно време е да се забрани дивото къмпингуване извън специално определените и уредени за целта места със съответните ток, вода, тоалетни, сметоизвозване и пр. Осраха всички диви плажове софийските наркомани - и преносно, и буквално.
  —цитат от коментар 25 на izt21595181


  Мичуринските селтаци си въобразяват , че плажа е техен. Да ама не.Селташката лакомия беше спряна от легитимен съд. А решението на съда не се коментира!

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Бургаският административен съд е отменил Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево
  _____________
  Е нали е ясно ,че като построят всичко, няма да кой да им прескача оградите ,че да лежи по бетона?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нека тия дивокъмпингуващи да си опънат палатките в Гърция.

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#26] от "KA2":

  Почти навсякъде в Европа дивото къмпингуване е забранено. И знаеш ли защо? Защото покрай съвестните, загрижени за природата туристи се възползват и абсолютни изроди. Тук повечето са именно такива. Вярвам, че Васко Гюров иска да спаси Корал. Както и съмишлениците му. Но там не ходят само те. Повярвай ми, всяка седмица съм някъде на плаж и много добре знам, какво говоря. Както и всеки друг човек от региона. По- горе чичката е писал за Вромос. Откакто го налазиха дивите, в буквалния смисъл, къмпингари от Сливен и Ямбол там стана нещо средно между бунище и селски кенеф. Разбирам напълно желанието на някои добросъвестни туристи да почиват близо до природата, но уви, болшинството не са като тях.

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 589 Разстроено

  Баси, поредното безобразие на корумпираната съдебна власт на Красьо Черния! Какво сега? Лаура Кьовеши ли да викаме, за да започне да се спазва волята на народа в лицето на демократично избрания общински съвет?!

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#26] от "KA2":

  Точно. Мичуринските селяндури си мислят ,че са град -държава и то морски град-държава като Генуа и Венеция от 12ти век. Съответно доджите им издават закони с подобни претенции за величие...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дедо Лойко":

  Трол, внимавай друг път под коя статия и на кой точно си пращаш тъпотиите.

 34. 34 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Очевидно царевската герберастия няма да се откаже лесно да прогони нашите граждани, които не са фенове на хотелска стая + олинклузив, да прекарат отпуската си при тях!

  Няма проблем, Гърция или Турция са близо.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Весело

  До коментар [#33] от "zle_platen_trol":

  Неграмотен трол-другар, но нормално, приключиха с кинтите, след като другарите Баневчо, Арабаджийчо, Миню Апашчо, се озоваха дълго време в панделата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Весело

  До коментар [#33] от "zle_platen_trol":

  " Трол, внимавай друг път под коя статия и на кой точно си пращаш тъпотиите. "

  И колегата ти и той изглежда е зле платен трол, та не подбира много как и какво прави....
  Иначе по темата - и аз ходя на палатка и знам колко е отблъскващо да ти мирише на мръсотия, боклуци или урина ! Знам и колко е неприятно всякакви да ти се изреждат и преминават, а след тях да изглежда като че е минал цигански катун ! Мисля, че трябва да изстрадаме всичко това и да изградим съответната хигиена на къмпингуване, но това е обществен процес - имам предвид правим го ние, гражданите с цел да изградим една по - чиста и запазена България, а не да ми го прави строителната мафия и нейните подлоги уж загрижени за опазването на природата ! България все повече заприличва на бетонно гето, а веднъж излееш ли бетон някъде, почти няма връщане назад ! От нас зависи дали ще си съхраним (остатъка от) природата такава, каквато Бог ни я подарил от поне 7 000 години ! Не случайно нашите прадеди са се погребвали на най - красивите места сред нея, защото тя си остава Божествена, а ние се опитваме да я сведем до ол инклузив......

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  ".... И то само защото никой не носи отговорност за издаваните от него актове, а съдебните разноски се плащат от общинския бюджет, та ако се наложи и хиляда експертизи може да се изискат от съда по всяко дело. Нали народът плаща?
  —цитат от коментар 5 на Darulio

  Това е проблема, но това е и решението. Достатъчно е тези дето са осъдили общината да им върне глобите, съдебните разходи и лихвите, да обяснят на местните колко пари са им орязали от сметосъбирането, ремонтите на улиците и другите общински видими занимания, и местните ще потърсят разплата на следващите избори, щото ще са видели, колко са им бръкнали в джоба. Елементарен пример: ако видя, че моята улица не е изкърпена щото парите са отишли да се плаща заради общинските щуротии и глупави глоби... Кмета няма да е същия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  ЕМЕС

  Хубаво е идеята за къмпинг да не ги глобяват,
  но след къмпинг, буклуците да не ги оставят.

 39. 39 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Толкова ли е трудно да има и у нас модерни къмпинги с всички удобства?
  И кой е казал, че непременно трябва да се на брега на морето?
  Може да са и на 500 метра.

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Серящите хипита са точно толкова опасни за плажовете колкото и бетониращите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Крайно време е да се забрани дивото къмпингуване извън специално определените и уредени за целта места със съответните ток, вода, тоалетни, сметоизвозване и пр. Осраха всички диви плажове софийските наркомани - и преносно, и буквално.
  —цитат от коментар 25 на izt21595181


  ++++

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#26:"KA2"][/quote]

  Плажът е на местните хора, те си решават.

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Весело

  [quote#26:"KA2"]
  —цитат от коментар 43 на dggm
  Плажът е на местните хора, те си решават.[/quote]
  Дълбока заблуда, братко. Нито плажа е на местните, нито планините са на тамошните, нито пещерите са на живеещите до тях... тези неща са на всички граждани. Хайде малко самообразоване да разбереш що е това "държава" и какво на кого е в нея. Местните имат късмета да живеят покрай тези общодържавни неща и да си вадят хляба (ако им стига акъла) от тях, а не да си ги мислят за техни си и да ръчкат кметовете да правят глупости.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK