Екоминистерството няма да се откаже от промените за "Натура 2000"

Защитена зона от "Натура 2000" "Езеро Дуранкулак"

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона от "Натура 2000" "Езеро Дуранкулак"Ведомството на министър Димов отговори (виж тук) на становищата на коалиция "За да остане природа в България", че предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) няма да бъдат оттеглени. Атаката срещу закона, регламентиращ правилата за мрежата "Натура 2000" в България, беше подновена на 30 май, веднага след европейските избори в страната. Процедирането на промените в закона беше спряно през април след писмо на екокоалицията до премиера Борисов.


При общественото обсъждане на ЗБР през февруари законовите промени предизвикаха множество възражения сред учени и природозащитници. През април министър Димов обяви (виж тук), че е получил подкрепата на учените, но те отрекоха. В същата си изява министърът заяви и че смята, че площта на "Натура 2000" в страната трябва да бъде намалена и че екоминистерството не разполага с научни данни за нея, въпреки че е отговорно за обявяването и периодичния й мониторинг.


Реакцията на природозащитниците


В писмо до медиите от днес коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че въпреки важността на "Натура 2000" и европейските ангажименти на България премиерът не се ангажира с темата, а отговор идва отново от министерството на околната среда и отново защитава предложените промени, без да се съобрази с мненията на научни институти и природозащитни организация срещу законопроекта. Предстои МОСВ да внесе поправките за разглеждане в Министерския съвет в същия им вид.


Промените
Природозащитната коалиция припомня също, че предлаганите от министър Димов поправки в ЗБР противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците. "Приемането и прилагането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата "Натура 2000", сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки, дюни и защитени видове", заявяват от "За да остане природа в България".


Основни моменти, срещу които се съсредоточиха становищата на учени и природозащитници при обществените консултации, бяха начинът на определяне на мерките за защита за всяка от зоните от "Натура 2000", участието на експерти по биоразнообразие при разработването на плановете им за управление, избор на администрации, които да упражняват експертен контрол и да управляват ресурсите на зоните. Някои от становищата на научните институти и природозащитни организации можете да прочетете тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук.


В представянето на предложенията си пред медии през април министър Димов обяви няколко акцента.


С промените екоминистерството предлага изисквания за разработване на териториалните планове за управление на "Натура 2000". Водеща роля за плановете на зоните от "Натура 2000" ще имат новосъздадени регионални комитети от местни власти, собственици на земи и браншови организации и организации със седалище в съответния район. Те ще бъдат под ръководството на регионалните инспекции на екоминистерството, които ще определят целите на зоните и режимите за опазването им по места. Плановете за управление ще са с акцент върху управленски мерки, а не върху забрани за човешко въздействие върху природата, защото "центърът на политиките са хората".


Министър Димов не даде отговор на въпрос на "Дневник" по какъв начин ще могат така съставените регионални комитети от бизнес организации да защитават биологичното разнообразие без експертиза в тази сфера, а повтори, че местните общности трябва да вземат тези решения. Според него "всички възможни заинтересовани страни ще могат да бъдат представени на регионално ниво", въпреки че природозащитните организации рядко са регистрирани във всички райони, които защитават, а научните звена почти без изключение имат седалища само в столицата.


Според министъра е достатъчно научни експерти да участват в национален консултативен орган, който не разработва мерките за опазване, а "задава националната посока на движение". Към момента Нено Димов се консултира със селектирани от него учени в "Съвет на министъра", сред които има само трима биолози и един специалист по биологично разнообразие - доц. Анна Ганева от ИБЕИ. В националния орган, който ще се създаде с промените в Закона за биологичното разнообразие, ще има и изискване към неправителствените организации да участват само ако са "национално представителни".


Според Димов ключова промяна е и въвеждането на "вземане на мотивирани и обосновани решения за "Натура 2000" само въз основа на проверени за достоверността им първични данни", което "не е правено до момента". Затова със законопроекта се формулират нови изисквания за предоставяне на достъп и верифициране на платените с публични средства научни данни за "Натура 2000". "Досега първичните данни не са предоставяни на министерството", заяви Димов.


Научните данни за "Натура 2000"


При все това, основно европейско изискване към "Натура 2000" е създаването й въз основа на строги научни изследвания, каквито са правени преди обявяването на всяка от защитените зони от мрежата в България. Данните от тези изследвания са предавани на екоминистерството, което е националният отговорник, предложил зоните за обявяване. Допълнително Европейската комисия изисква периодични изследвания за състоянието на зоните от "Натура 2000" от всички държави въз основа на строги научни методики - т.нар. мониторинг.


Докладването от мониторинга също е задължение на екоминистерството и данните от изследванията са предавани на него. За съжаление през последните години възникват съмнения за обективността и реалното извършване на теренната научна работа при мониторинговите изследвания за "Натура 2000", възлагани от страна на ведомството и неговите звена (виж тук и тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK