Екоминистерството няма да се откаже от промените за "Натура 2000"

Защитена зона от "Натура 2000" "Езеро Дуранкулак"

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона от "Натура 2000" "Езеро Дуранкулак"Ведомството на министър Димов отговори (виж тук) на становищата на коалиция "За да остане природа в България", че предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) няма да бъдат оттеглени. Атаката срещу закона, регламентиращ правилата за мрежата "Натура 2000" в България, беше подновена на 30 май, веднага след европейските избори в страната. Процедирането на промените в закона беше спряно през април след писмо на екокоалицията до премиера Борисов.


При общественото обсъждане на ЗБР през февруари законовите промени предизвикаха множество възражения сред учени и природозащитници. През април министър Димов обяви (виж тук), че е получил подкрепата на учените, но те отрекоха. В същата си изява министърът заяви и че смята, че площта на "Натура 2000" в страната трябва да бъде намалена и че екоминистерството не разполага с научни данни за нея, въпреки че е отговорно за обявяването и периодичния й мониторинг.


Реакцията на природозащитниците


В писмо до медиите от днес коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че въпреки важността на "Натура 2000" и европейските ангажименти на България премиерът не се ангажира с темата, а отговор идва отново от министерството на околната среда и отново защитава предложените промени, без да се съобрази с мненията на научни институти и природозащитни организация срещу законопроекта. Предстои МОСВ да внесе поправките за разглеждане в Министерския съвет в същия им вид.


Промените
Природозащитната коалиция припомня също, че предлаганите от министър Димов поправки в ЗБР противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците. "Приемането и прилагането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата "Натура 2000", сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки, дюни и защитени видове", заявяват от "За да остане природа в България".


Основни моменти, срещу които се съсредоточиха становищата на учени и природозащитници при обществените консултации, бяха начинът на определяне на мерките за защита за всяка от зоните от "Натура 2000", участието на експерти по биоразнообразие при разработването на плановете им за управление, избор на администрации, които да упражняват експертен контрол и да управляват ресурсите на зоните. Някои от становищата на научните институти и природозащитни организации можете да прочетете тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук.


В представянето на предложенията си пред медии през април министър Димов обяви няколко акцента.


С промените екоминистерството предлага изисквания за разработване на териториалните планове за управление на "Натура 2000". Водеща роля за плановете на зоните от "Натура 2000" ще имат новосъздадени регионални комитети от местни власти, собственици на земи и браншови организации и организации със седалище в съответния район. Те ще бъдат под ръководството на регионалните инспекции на екоминистерството, които ще определят целите на зоните и режимите за опазването им по места. Плановете за управление ще са с акцент върху управленски мерки, а не върху забрани за човешко въздействие върху природата, защото "центърът на политиките са хората".


Министър Димов не даде отговор на въпрос на "Дневник" по какъв начин ще могат така съставените регионални комитети от бизнес организации да защитават биологичното разнообразие без експертиза в тази сфера, а повтори, че местните общности трябва да вземат тези решения. Според него "всички възможни заинтересовани страни ще могат да бъдат представени на регионално ниво", въпреки че природозащитните организации рядко са регистрирани във всички райони, които защитават, а научните звена почти без изключение имат седалища само в столицата.


Според министъра е достатъчно научни експерти да участват в национален консултативен орган, който не разработва мерките за опазване, а "задава националната посока на движение". Към момента Нено Димов се консултира със селектирани от него учени в "Съвет на министъра", сред които има само трима биолози и един специалист по биологично разнообразие - доц. Анна Ганева от ИБЕИ. В националния орган, който ще се създаде с промените в Закона за биологичното разнообразие, ще има и изискване към неправителствените организации да участват само ако са "национално представителни".


Според Димов ключова промяна е и въвеждането на "вземане на мотивирани и обосновани решения за "Натура 2000" само въз основа на проверени за достоверността им първични данни", което "не е правено до момента". Затова със законопроекта се формулират нови изисквания за предоставяне на достъп и верифициране на платените с публични средства научни данни за "Натура 2000". "Досега първичните данни не са предоставяни на министерството", заяви Димов.


Научните данни за "Натура 2000"


При все това, основно европейско изискване към "Натура 2000" е създаването й въз основа на строги научни изследвания, каквито са правени преди обявяването на всяка от защитените зони от мрежата в България. Данните от тези изследвания са предавани на екоминистерството, което е националният отговорник, предложил зоните за обявяване. Допълнително Европейската комисия изисква периодични изследвания за състоянието на зоните от "Натура 2000" от всички държави въз основа на строги научни методики - т.нар. мониторинг.


Докладването от мониторинга също е задължение на екоминистерството и данните от изследванията са предавани на него. За съжаление през последните години възникват съмнения за обективността и реалното извършване на теренната научна работа при мониторинговите изследвания за "Натура 2000", възлагани от страна на ведомството и неговите звена (виж тук и тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Няма да е българско екоминистерство, ако не се бори за унищожаване на околната среда.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Хора огледайте се - докато се борим за Пирин и Иракли, не остана нищо от Поморийските и Бургаски солници. Това са местообитания със световно значение, защото са спирка по пътя на множество редки и изчезващи птици. Само за последните години са издадени десетки разрешения за строеж и са застроени близо 50% от буферните зони, в които до скоро беше забранено не просто строителството, но и плажуването. В България за единия рушвет затрихме де що има зеленина.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Минъстърът лобист трябва да удомлетвори апетитите на шайката, иначе е пътник за........???! И шайката е освирепяла от глад, а ресурс почти липсва. Хората или нямат никакви пари, или ги крият. И не правят нищо, за де не може да бъдат ограбвани и изнудвани. Остава единствено природния ресурс. Шайката не може и не знае друго да прави, освен да гребе от природата. Тя е паразит, като всеки нормален паразит.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  [quote#3:"Judjuk"]Минъстърът лобист трябва да удомлетвори апетитите на шайката, иначе е пътник за........???!/quote]

  Среща с другаря Луканов?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Нагъл, по- нагъл, най- нагъл, Нено!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Трябва да се поправи това безумие, което се допусна в България. на една трета от територията да се сложат ограничения, без да се зачита частната собственост. Представям си как биха реагирали германци, шведи, ирландци и т.н. ако някой се опита да им причини такова нещо.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Ей, вечното ла*но във форума тук, 99% от най-апетитните "частни" територии от Натура 2000 НЕ СА БИЛИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НИКОГА, А СА КРАДЕНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. НИКОЙ навремето не е имал земи до морето, по диви места, на майната си. А извън реституцията, другите територии, станала частни през последните 30 години, са си АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, което мафията-държава не иска да види.

 8. 8 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Действият на политл@йното нено и хламид хламид са естествено продължение на престъпните заменки на ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ, извършени от мръсната коалиция дпсндсвбсп.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Явно мафията добре плаща.

 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Екоминистерството защо не се срави със “зелените” бухалки? Ако не е кадър, да си ходи!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Айде стига с тая "Натура"! Хиляди години е имало природа и без натури и екорекетьори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Селянино, теб ато те набарам ще те обеся за топките ти (ако ме разбираш)....а и не само теб, но и всички нено димовци, кратуни боковски......и ония "природозащитници" анадолски (ДъПъсЪ) дето безчинстват в територията ни заради меки китки като цацаров, боко дето некой от Симитли нещо му бе направил...да не изброявам всичката паплач....

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Чернобилската авария можеше да направи необитаема Европа за грешка от 1 секунда. Фукушима отрови океана необратимо след едно цунами. Пластмасата във водата ще стане повече от рибата до 30 години. Българското Черноморие почти остана без плаж, от който да не се виждат строежи, за 30 години. И т.н. други промени на планетата от човешката дейност в последните 100 години. МАЛОУМНО е да се отрича , щото природата била оцеляла досега хиляда години без мерки.

 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#12] от "jvr26585378":

  Надявам се svoboden и lz2 да са добронамерени тролове, които искат да предизвикат обратна реакция у нас. Иначе не вярвам, че съществуват такива малоумници.

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело


  До коментар [#2] от "Леля Гичка":
  "Хора огледайте се - докато се борим за Пирин и Иракли, не остана нищо от Поморийските и Бургаски солници. Това са местообитания със световно значение, защото са спирка по пътя на множество редки и изчезващи птици. "
  ==============
  Гиче, солниците са човешка направия и нямат нищо общо с екологията.
  Птиците са минавали и преди нас да ни е имало.
  На Иракли има един ресторант от времето на моето детство /до паркинга/ който може да изглежда носталгично, но заедно с таксата и двете барчета на самия плаж мястото хич не ми изглежда "девствено". Поне да го бяхте нарекли хипарско и евтино.
  Е, не съм ходил няколко години, може нещо да се е променило.
  За Пирин изобщо няма да говоря, че малко зелени го познават по-добре от мен.

  Еретик
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Гневно

  Така наречените зелени, които са готови да забранят питомните кози и частната инициатива винаги са ме дразнили. Знам, че са два вида - едните вземат пари, а другите го правят от вяра.
  И точно сега едно министерство почва да ме дразни колкото тях.
  Не с рогата бе.... мама му стара. Никой не трябва да прекалява.

  Еретик
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Гневно

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  "НИКОЙ навремето не е имал земи до морето, по диви места, на майната си"
  Имали са, но цената им е била друга и са били готови да я сменят за чернозем.
  Да, при Тошо нямаха. Да го връщаме ли?

  Еретик
 18. 18 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Явно голЕм бахур са лапнАли - не им се изпуска....

  Колелото на историята се върти!
 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1269 Неутрално
 20. 20 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  От "грижи" за Пирин и Иракли не им остава време да погледнат реките.
  Тунджа в Ямбол е буквално отровена.
  И замърсителите сигурно ги знаят, но какво от това?
  Да сте срещали новина, че някъде са затворили предприятие, защото няма пречиствателни съоръжения?

 21. 21 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Живеят 10 години на гърба на хората
  а сега искат и на гърба на природата.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално
 24. 24 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Явно доста пари и инетереси са замесени в тази Натура, след като никой не я пуска и всяка страна прехвърля вината на другата. Не могат да я разделят Натурата и това си е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK