Ветроходът на "Грийнпийс" посреща граждани за дискусии и обучения за климата

Ветроходът на "Грийнпийс" акостира на пристанище "Варна" вчера.

© "Грийнпийс" - България

Ветроходът на "Грийнпийс" акостира на пристанище "Варна" вчера.Ветроходният кораб на "Грийнпийс" Rainbow Warrior пристигна вчера в пристанището на Варна. Ветроходът ще се задържи на българското Черноморие между 3 и 9 юни и кани на борда си граждани за серия от събития, представящи работата на природозащитниците на глобално ниво.


Всички събития в България са с отворени врати и вход свободен. Основните послания са за използване на чиста възобновяема енергия, децентрализация и справяне с климатичната криза.


Тазгодишното посещение е част от общоевропейския тур на кораба за промяна на енергийната система "Заедно за климата". В него ветроходът Rainbow Warrior ще обиколи 9 европейски държави, а България е втората му спирка. Целта на тура е да предизвика и реални промени в политиките за справяне с климатичната криза и в енергийния сектор.


Събитията
Във Варна с акостирането на кораба вчера вече започна серията от обучения, форуми за иновации, филмови прожекции, куклен театър и отворени врати за всички, които желаят да разгледат кораба.


Вчера вечерта на Морска гара "Варна" Грийнпийс направиха светлинна акция, която символизира енергийния преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия, от централизирана енергийна система към система на хората, колективите, общините. В нея участваха доброволци от цялата страна, които с прожектори очертаха слънце.


Светлинна акция за чиста енергия на "Грийнпийс" на пристанище "Варна".

Светлинна акция за чиста енергия на "Грийнпийс" на пристанище "Варна".


Днес енергийният експерт Игнасио Наваро от проекта за справедлив енергиен преход на "Грийнпийс" ще е един от участниците в дискусията "Каква е ролята на гражданите в бъдещата енергийна система на България". В дискусията ще вземат участие още Славчо Нейков, енергиен експерт с над 25-годишен опит, председател на Института за енергиен мениджмънт; Павлина Трифонова, председател на Съюза на европейските производители на зелена енергия; Колю Орешков от Центъра за енергийни решения; Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна. За участие в дискусията са поканени и Министерството на енергетиката, КЕВР, ЕСО и Парламентарната комисия по енергетика.


На събитието ще бъде представена концепцията за енергийни граждани, която е част от новия пакет мерки за преход към чиста енергия на Европейския съюз. Също така ще се дискутират предизвикателствата пред хората, които биха искали да произвеждат възобновяема енергия за собствена консумация в България.


Какво следва във Варна и в Бургас


Програмата за следващите дни ще се развие до сряда вечер във Варна, а след това до края на седмицата в Бургас. Повече можете да видите в събитието във фейсбук , а накратко събитията включват:


Вторник, пристанище Варна:

- Каква е ролята на гражданите в бъдещата енергийна система на България - дискусия, 09:30 - 12:30
- Отворени врати - 15:00 - 19:00
- Шатра със соларни играчки - 15:00 - 19:00
- Зелено кино - филмови прожекции, 21:00 - 23:45


Сряда, пристанище Варна:
- "Прахоляшка в Черното кралство" - представление за деца и възрастни, 11:00 - 12:00
- Отворени врати във Варна,15:00 - 19:00
- "Прахоляшка в Черното кралство" - представление за деца и възрастни, 16:00 - 17:00
- Дискусия за качеството на въздуха - източници на замърсяване и решения, 17:30 - 19:00

Четвъртък, пристанище Бургас:
- Пресконференция на екипа на "Грийнпийс" - България, 11:00 - 11:45
- Зелено кино - филмови прожекции, 21:00 - 23:45


Петък, пристанище Бургас:


- Ученически иновационен лагер "Енергия от слънцето" - 10:00 - 19:00
- Нощ на разказвачите - "Енергията на бъдещето", 20:00 - 22:00


Събота и неделя, пристанище Бургас:
- Световно кафене - "Как да променим енергийната система", 10 ч. всяка от двете сутрини, интерактивна дискусия.
- Форум "Енергийни решения" - от 15 до 18 ч и двата дни. Събитието е отворено и за граждани и ще събере енергийни специалисти, които ще представят алтернативни на наложените в България технологии. Сред тях са соларна енергия, производство на енергия от водород, проекти за интелигентен соларен град и пасивни къщи, електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.


Участниците в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на академията, от Софийската енергийна агенция - СОФЕНА, и от други институции, фирми и организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK