Световният ден на околната среда на ООН е с фокус върху мръсния въздух

Мъгла и видимо мръсен въздух в София, 3 декември 2018 г.

© Юлия Лазарова

Мъгла и видимо мръсен въздух в София, 3 декември 2018 г.Избори 2022

Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, е още една международна кампания, която цели да привлече обществено внимание към нуждата от щадящо природата производство и потребление на ресурси. Инициативата е на Организацията на обединените нации (ООН) и цели да защити околна среда, чието състояние засяга благосъстоянието на народите и икономическото развитие в целия свят.


Честването на този ден разширява основата за информирано мнение и отговорно поведение от страна на отделните хора, предприятия и общности в опазването и подобряването на околната среда според ООН. От 1974 г. кампанията се популяризира в над 100 страни.


Замърсяването на въздуха


Всяка година кампанията има за акцент един наболял проблем на опазването на околната среда. За 2019 г. това е мръсният въздух.


Избрана от тазгодишния домакин, Китай, темата кани хората да обмислят как да променят всекидневието си, така че да намалят количеството замърсяване на въздуха, което предизвикват, и да осуетят приноса му към глобалното затопляне и въздействието върху собственото си здраве.
Често замърсяването на въздуха не е видимо, но е навсякъде. "Не можем да спрем да дишаме, но можем да направим нещо за качеството на въздуха," припомня кампанията на ООН. Девет от десет души по света са изложени на нива на замърсяване на въздуха, които надвишават безопасните нива, определени от Световната здравна организация. Разбирането на различните видове замърсяване и как те влияят на нашето здраве и околната среда ще помогне на хората да предприемат стъпки за подобряване на въздуха около нас. Затова, в тазгодишната инициатива ООН разяснява следните основни източници на замърсяване:


- Домакинство - Основният източник на замърсяване на въздуха в домакинствата е изгарянето на изкопаеми горива, дървесина и други горива на базата на биомаса, за да се готвят, отопляват и осветяват домовете. Около 3,8 милиона случаи на преждевременна смърт са причинени от замърсяването на въздуха в закрити помещения всяка година, като по-голямата част от тях са в развиващия се свят.


- Промишленост - В много страни производството на енергия е водещ източник на замърсяване на въздуха. Електрическите централи за изгаряне на въглища имат основен принос, докато дизеловите генератори са нарастваща загриженост в зоните извън мрежата.


- Транспорт - Глобалният транспортен сектор представлява почти една четвърт от свързаните с енергията емисии на въглероден диоксид и този дял нараства. Емисиите от транспорта са свързани с близо 400 000 случая на преждевременна смърт, според ООН.


- Селско стопанство - ООН определя два основни източника на замърсяване на въздуха от селското стопанство: добитък, който произвежда метан и амоняк, и изгаряне на селскостопански отпадъци. Около 24% от всички емисии на парникови газове в света идват от неустойчиви практики в земеделието, горското стопанство и други видове земеползване.


- Отпадъци - при изгаряне на отпадъци на открито, в домашни условия (например, за отопление) и смесени с въглища в ТЕЦ, органичните отпадъци в депата изпускат в атмосферата вредни диоксини, фурани, тежки метали и много други. В световен мащаб около 40% от отпадъците са изгаряни на открито.


В България


България от години регистрира превишени нива на замърсеност на въздуха в големите градове и особено в столицата, където регулярно граждани протестират (виж тук и тук), а вече и заведоха съдебно дело за проблема. Държавата е и в две наказателни процедури за чистотата на въздуха от страна на Европейската комисия - за системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици във въздуха в 5 области, включително двата най-големи града - столицата и Пловдив (за което България е осъдена още на 5 април 2017 г.) и за недостатъчно транспониране на Директивата за чистотата на въздуха в българския ресорен Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ). В ход е и процедура по кандидатстване към Европейската комисия за финансиране на инсинератор за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, който е оспорван във връзка с изгарянето на отпадъци и е посочен и от ООН (виж по-горе) като един от основните фактори за замърсяването на въздуха.


Официална оценка на доклада по ОВОС на увеличението на емисиите (в зелено) след израждането на инсинератор за изгарянето на боклук в ТЕЦ София Официална оценка на доклада по ОВОС за бъдещите емисии (в червено) от изгарянето на боклук в ТЕЦ София

© За Земята

Официална оценка на доклада по ОВОС на увеличението на емисиите (в зелено) след израждането на инсинератор за изгарянето на боклук в ТЕЦ София Официална оценка на доклада по ОВОС за бъдещите емисии (в червено) от изгарянето на боклук в ТЕЦ София


Все още предстои България да предприеме мерки, за да се справи с мръсния въздух след решението на Съда на ЕС от 2017 г, с което държавата беше осъдена за неизпълнение на задълженията по Директивата за качеството на въздуха. Две години по-късно Европейската комисия продължава да изисква нови мерки, след периодично представяне на нови стратегии и програми, приети от българското правителство.


Действията на правителството досега включват приемане на промени в ресорния Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), Национална програма за чистотата на атмосферния въздух, финансиране чрез европейските средства на Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) на мерки за въздуха в 7 общини. Тези действия досега не са довели до прекратяване на наказателните процедури и са оценявани от независими експерти като недостатъчни и палиативни (виж тук).


Въпреки че част от промените в ЗЧАВ са в добра посока, ключови недостатъци са липсата на стандарти и контрол на дървата за горене, които са основното гориво за отопление в страната, както и невъзможността гражданите да обжалват общинските програми за качество на въздуха, от които зависят конкретните действия за намаляване на замърсяването в засегнатите градове. За необжалваемостта на общинските мерки вече е подадена жалба към Европейската комисия от международната организация Client Earth през февруари тази година.


Данните - къде сме ние?


Според данни на Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха както на открито, така и на закрито годишно причинява смъртта от остри дихателни инфекции на около 600 000 деца, ненавършили 15 години.


Проучване на Европейската агенция по околната среда от своя страна показа, че замърсяването на въздуха е основната причина за преждевременна смърт в изследваните от агенцията 41 европейски държави. Според изследването замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK