В градовете на Западните Балкани 5000 души умират всяка година заради мръсния въздух

В градовете на Западните Балкани 5000 души умират всяка година заради мръсния въздух

© Николай ДойчиновВъв всички големи градове в страните от Западните Балкани се отчитат притеснителни нива на замърсяване на въздуха заради нивото на развитие и политическата нестабилност. Освен това всеки пети случай на преждевременна смърт в разгледаните градове се дължи именно на замърсяването.


Това се казва в съобщение на Програмата на ООН за околната среда, публикувано вчера и съдържащо първите изводи от доклад на организацията за Западните Балкани. Документът е изготвен заедно със Световната здравна организация и включва данни за страните от региона, които са извън Европейския съюз - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.


В седем града "замърсяването на въздуха е отговорно за поне 15% от преждевременната смъртност и за 19% в Тетово, Северна Македония," продължава текстът.
Отбелязва се, че регионът е силно зависим от въглища за голяма част от енергийния си микс. "Населението на тези държави е изложено на някои от най-високите степени на концентрация на замърсяване на въздуха в Европа - до пет пъти над нивата в националните и европейски препоръки." Сред проблемите е достъпът до съвременни възобновяеми източници.


Близо 130 хил. години живот


Серен диоксид, азотен оксид и прах или фини прахови частици се изхвърлят във въздуха от 15 действащи въглищни централи, някои от които не отговарят на съвременните стандарти. Освен това близо 88% от 7.3 млн. сгради използват децентрализирани отоплителни системи с неефикасна консумация на енергия.


Анализирани са 19-те най-големи града. Голяма част от случаите на преждевременна смърт се дължат на смърния въздух, но стойността варира в различните градове. Близо 130 хил. години живот са изгубени за десетилетие заради замърсяване на въздуха.


В тези градове "средната продължителност на живота се намалява с между 1.1 и 1.3 години", се казва в съобщението.


В изследваните градове дневните ограничения за излагане на частици (ПМ10, с диаметър 10 микрометра или по-малко) са били превишени за период между 120 и 180 дни годишно. Националните и европейските закони в момента ограничават броя на такива дни до едва 35 годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 617 Разстроено

  А, в градовете на Източните Балкани...?

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1732 Весело

  Животът е болест, която се предава по полов път и изходът винаги е фатален.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Ние сме от източните така, че, .... всичко е точно.

 4. 4 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Пак една стъкмистика все едно слушам проучване на някое НПО. То не че ООН не се превърна в безполезно НПО с нулев авторитет, но подобни глупотевици съвсем го досъсипват!!

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Абе в цял свят цапат, щото хор'та искат работа и живот. Нека милиардерите и милионерите да открият метода за нецапането, демек да покажат, че си заслужават кинтите.

 6. 6 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Мда.

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Весело

  А, в градовете на Източните Балкани...?
  —цитат от коментар 1 на bosev.asen


  А, аз отдавна се каня да попитам за ИБ. Щом има западни, логично да има източни. Ама не съм чувал да използват термина. И ако го има, кои градове/държави влизат в него? 🤔🤷‍♂️

  То е ясно, че е изкуствен, и даже пише, че е създаден в 21 век. "за чисто политическа употреба, по отношение на държавите на Балканите, които не са членки на ЕС." 😎

  Някой сеща ли се, с каква ЦЕЛ? 😉

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3431 Любопитно

  Ех, като се сетя за чистия планински въздух в София!!!

 9. 9 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Весело

  Ние сме от източните така, че, .... всичко е точно.
  —цитат от коментар 3 на 442


  Ние отдавна вече не сме им интересни, и затова и не ни споменават. Минало- бешело/свършено... 😕

  reductio ad absurdum...
 10. 10 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#9] от "Divi filius":

  Точно така, нас вече но стрижат за зелена, кафява и друга скъпа и прескъпа в зелено енергия!!!

 11. 11 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1634 Разстроено

  До коментар [#9] от "Divi filius":

  Какво свършено бе човек !?!!?!
  Може ли да раздаваш помощи за въглища и дърва и да искаш чистота!?!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Ако днес умират толкова много хора заради лошия въздух, колко ли са умирали, когато аналозите на Кремиковци, Химко, Девня и прочее поводи за соц-гордост пушеха безумно на същите тези балкани, заедно с разкапаните дизелови автобуси, зад които се виеха такива черни облаци, че не можеш да видиш превозното средство.
  Аз също съм за чист въздух, но днес действащите норми и реалности в тази област, според мен са доста преувеличени. И ОК, да речем че това е стимул за да се подобряват нещата, но в същото време се създава у хората някакво чувство на обреченост, което си е първокласен стрес, който може би скъсява живота на хората в по-голяма степен от замърсяването на въздуха.

 13. 13 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Другарите си намират измислени проблеми, после създават истерия и накрая искат кинти, за да решат "проблема". Изпитана бизнес схема!! Почти като врачките по улиците, но по-нагли бих казал.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3126 Неутрално
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#7] от "Divi filius":

  "Някой сеща ли се, с каква ЦЕЛ?"

  Целта е присъединяването им към ЕС и набутване с дългове за "модерни технологии". Въпросните 19 града са (Data from) Korca, Banja Luka, Brod, Prijedor, Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bar, Niksic, Pljevlja, Podgorica, Tivat, Bitola, Skopje, Tetovo, Beograd, Pancevo Uzice and Valjevo,
  а самите данни са получени чрез компютърна симулация на база брой население и откъслечни измервания на финни прахови частици. Сиреч, не може да се каже дали тия 5000 умрели за закоравели пушачи или "невинни душици", погълнали няколко грам-мола чист азот (70% от състава на атмосферата).
  Забележете, че Прищина (Косово) и Тирана (Албания) липсват от така нареченото изследване. От друга страна Загреб и Любляна не са вече "западни Балкани".

  Освен това "екпертите" на ОНН, Алехандро Лагуна и Марк Граси, трябва да отчитат дейност. И те се хора и от бонуси се нуждаят.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  "Ако днес умират толкова много хора заради лошия въздух, колко ли са умирали, когато аналозите на Кремиковци, Химко, Девня и прочее поводи за соц-гордост пушеха безумно на същите тези балкани, заедно с разкапаните дизелови автобуси, зад които се виеха такива черни облаци, че не можеш да видиш превозното средство."

  Спекулация на умнокрасавец! Що не погледнете статистиката!? Сега умират годишно по 110 хил. души в България в сравнение с 90-95 хил. души, когато "пушеха" Кремиковци, Химко и Девня. Средната продължителност на живот по онова време се е увеличавала (от 63 на 73 години), а сега е "закотвена" от десет години на 74 г. (плюс минус две десети). Демографията (умирганията) нямат нищо общо със съдържанието на азот и аргон във въздуха, най-големите замърсители.
  По онова време нямаше и "разкапани дизели", що братушките не можеха да произведат маломерен дизелов двигател за Лада и Москвич. Пък и превозните средства бяха десет пъти по-малко. Основният товаро- и пътнико-поток се осъществяваше с "екологични" електрически локомотиви и малко не толкова екологични дизелови локомотиви.
  Ето Ви една "глупаво-грозна" спекулация - над Балканите хвъркат американски "фалкони" и омърсяват въздуха с реактивните си двигатели (дори и пряко позатриха населението в "Западните Балкани" с "умни бомби" и обеднен уран). От тук се екстраполира - забраняват се полетите на самолети без катализатор по стандарт Евро 7. И всички евродепутати ходят пеш на работа в Брюксел.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Черна статистика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#13] от "xox55541929":

  "Почти като врачките по улиците, но по-нагли бих казал."
  Не само нагли, но и по-добре организирани. Ако разкараш една врачка, която все пак реално е искала да види ръката ти, а не с готова компилация да те плаши, че умираш, друга няма да те полази. А тука има цяла мрежа - ха си отрекъл замърсяване с СО2, ще те полазят други с обвинения за ксенофобия, расизъм, не-културизъм или дискриминация на "фитнес услугите". И полазващите ще се бият в гърдите, че са интелектуалци, а дори нямат един защитен докторат на темата, по която лазят ... тез плазмодии.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":
  "Черна статистика..."

  Статистиката или е точна (в рамките на статистическата грешка) или е измислена за пропаганда. Точната статистика се отличава от всяка друга измислица, че винаги посочва доверителния интервал и причините за статистическата грешка.
  Например, твърдението " всеки пети случай на преждевременна смърт в разгледаните градове се дължи именно на замърсяването." е абсолютна глупост, специално за България (предполагам и за Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина), защото от 110 хил. души починали годишно, 58 хил. души не са били под никакво медицинско наблюдение (починали в съня си, задавяне или просто старческа немощ).

  А това "Близо 130 хил. години живот са изгубени за десетилетие заради замърсяване на въздуха." е върхът на простотията! Няма как да изгубиш нещо, което всъщност нямаш. Все едно да твърдя, че заради данъците и осигуровките съм изгубил десет марсохода … и хиляди тонове скъпоценности, добивани от Марс.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Весело

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Дишай :)
  Филм от 1988 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  За какво се натискат в градовете? Да вървят по селата!

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#20] от "penetrating":

  "ПОСЛЕСЛОВ - 19 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

  "Смелите хора в държавата ни са използвани за трамплин от кариеристите. Такъв е случаят и с шестте русенски жени, които мълчат не само от скромност, но и от обида. Те бяха изтикани от други хора и познати днес лица. Филмът "Дишай" ми създаде доста проблеми. Всичко обаче стана някак тайно, покри се. До 1989 г. не ми даваха работа, а се водех на заплата. Беше убийствено наказание." /Юри Жиров/

  И фючърслов:
  "Красив, влюбен в приключенията и умен, Робин (Гарфийлд) е в началото на живота си, който обещава чудеса, но внезапно е поразен от полиомиелит. Красивата му съпруга Диана (Фой) не се вслушва в съветите на докторите и го води в дома им. С безрезервно посвещение и безкрайна обич, с упоритост и вяра в нереализираните възможности двамата преодоляват неговата парализа и му гарантират свободата да бъде част от семейството си. Те отказват бъдат подвластни на неговото страдание и успяват да променят живота на другите чрез сила, постоянство и жажда за живот. "
  За забравим съветите на "докторите" от виртуалната пропагандна реалност. И да не сме подвластни на внушенията "умнокрасавци".

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#21] от "gozambo":

  "За какво се натискат в градовете? Да вървят по селата!"

  В някои от селата няма електричество, с което работи измервателната апаратура на екоталибаните. Пък и селата (на Балканите) са планински и са ветровити - нема да улови никакви частици инфрачервения спектрометър, дори и от редките мъгли (край езерата). Язък за "инвестицията".
  Пък и статистиката няма да е така впечатляваща - от стотина души в селото, я някой умре в година, я не умре. При трима починали как да кажеш, че всеки пети умира от "мръсен въздух"!?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Аборигените са тука , затова.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Весело

  До коментар [#22] от "wanderer":

  А преди послеслова?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK