Парламентарната комисия по устройство одобри глобите за коли и плажуващи върху дюни

Парламентарната комисия по устройство одобри глобите за коли и плажуващи върху дюни

© Юлия ЛазароваДнес парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление даде зелена светлина на много от оспорваните от февруари насам предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Предстои извънредно заседание за уточняване на отговорностите при констатиране и актуване на нарушенията следващата седмица, но всички останали текстове бяха одобрени или оттеглени като дублиращи се днес.


Одобрени бяха глобите за коли и плажуващи върху дюни (освен ако не са ембрионални дюни, които са в процес на формиране), но в същия законопроект депутатите се погрижиха и да осигурят свободният безплатен достъп до плажовете да важи не само за пешеходците, но и за колите. Това противоречие на волята на законодателя сочи, че той явно не смята, че плажовете в България все още имат дюни, до които тези автомобили и пешеходци да стигат безплатно и свободно.


Отново нямаше нито предложение, нито изказване за нуждата защитените от "Натура 2000" дюни да бъдат пазени чрез глоби от строежи. Определените глоби бяха само за автомобили и плажуващи.
За момента Християн Митев оттегли текста си за промени в чл. 17а, за да го доуточни. С него той беше предложил за имоти, в които има картирани и регистрирани дюни, да се разреши строителството, "ако с проекта на подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхраняване". След оттеглянето на това предложение поне засега забраната за строителство остава, макар и без санкции за нарушителите.


Промените


Вносител на първоначалния текст беше правителството, което предложи промени, разработени от Министерството на туризма. Те включват защита на дюните чрез глоби за човешко присъствие върху защитените от "Натура 2000" местообитания. Глобите, които правителството предложи, са за преместваеми обекти от 2 хил. до 5 хил. лв., за плажни принадлежности и за палатки - от 500 до 1000 лв., а за автомобили - от 1000 до 3 хил. лв. Тези промени бяха приети днес.


След първо четене в парламентарни комисия различни групи депутати и индивидуални вносители предложиха още промени и допълнителни глоби.


По предложение на Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев (НФСБ) в чл. 10 ал. 2 думата "пешеходен" се заличава с цел безплатният свободен достъп до морските плажове да бъде не само пешеходен, но и автомобилен.


Също се прие обаче и тяхно противоположно предложение. Така в чл. 17а се създава нова алинея 2, според която се забранява "поставянето на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването и паркирането и престоят на пътни превозни средства" върху бели, сиви и залесени дюни (изключение тук са ембрионалните дюни). В крайна сметка чл. 17а забранява преминаването на коли и хора, а чл. 10 гарантира свободен достъп. Остава автомобили и пешеходци да идентифицират ембрионалните дюни и да стигат свободно българското море само там, където те са останали.


Депутатите не видяха противоречие в двете разпоредби. Всъщност текстовете не бяха дискутирани, а приемани един след друг, като вариация беше дали групата на БСП се въздържа или не по конкретното предложение - съответно някои текстове бяха приети със 17 гласа "за", а други - с 13 гласа "за".


Бяха приети и предложенията на председателя на комисията Искрен Веселинов да се определят в чл. 10а по специален ред местата, където могат да се разполагат палатки, шатри или да се паркира кемпер или каравана. При първо разполагане на палатка или кемпер извън специално регулирано място глобата ще е 1000 лв., а при второ - до 3000 лв. Това означава, че дори в собствения си имот гражданин не може да паркира кемпера си или да си разпъне навес, ако имотът не е регламентиран като специално място за къмпингуване. Същото важи и за паркинг, който не е регламентиран като "място за разполагане на кемпери и палатки".


За "устройване" на такива места извън реда, посочен от закона, се предвижда първоначална глоба до 5 хил. лв, а при повторно нарушение - до 10 хил. лв.


Истина или шега


Депутатът от БСП Никола Динков в прав текст коментира, че членовете на комисията гласуват за текстове, от които 70% са термини, които не разбират.


Зам.-председателят на комисията от БСП Дора Янкова призова да се отхвърли поне предложението на Министерството на околната среда и водите чрез тези промени за Черноморието да се промени Законът за отпадъците. Тя каза, че практиката да се прескача обсъждането на даден закон, като промените се прокарат през друг, е порочна и превръща комисията в "пощенска кутия". Предложението все пак беше прието от мнозинството.


Люба Батембергска от гражданската група "Да спасим Карадере" посочи, че регламентирани места за къмпинг трябва да има, но в момента повечето частни имоти в близост до плажовете са окрупнени площи, купени от инвеститорски строителни фирми - като например испанската "Ибердрола" до плажа за природосъобразен туризъм "Корал" (един от само трите останали в България).


Частни имоти, които да се използват да регулират места за къмпинг в близост до дюни, има само в община Шабла и там такъв туризъм вече се развива. За останалата част от Черноморието новата разпоредба, приета по предложение на Веселинов, ще предложи два пътя. Единият е държавата да определи имоти, които да се регламентират за разполагане на палатки и кемпери. Вторият път е загубването на туристите, търсещи почивка в близост до пясъчни дюни и изгонването им към други държави. Батембергска не посочи кой от двата пътя намира за по-вероятен.


Думата взе и председателят на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който предупреди, че разграничаването на видовете дюни е въпрос на експертна оценка и актовете по създадения нов регламент ще бъдат лесно обжалваеми в съда. Той напомни на депутатите, че приемат по същество противоконституционни уредби, цитирайки конституционния съдия Красимир Влахов, който преди седмица анализира в свой доклад, че законите за крайбрежната плажна ивица, които позволяват строежите по нея, противоречат на конституцията.


В отговор председателят на парламентарната комисия от "Обединените патриоти", който е юрист и инженер, заяви: "Аз не съм съгласен с Красимир Влахов."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално
 2. 2 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Какъв човек трябва да си та да паркираш колата си върху дюни?

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  Намирисва на поредното "недоносче", претупано преди сезона

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  "Бяха приети и предложенията на председателя на комисията Искрен Веселинов да се определят в чл. 10а по специален ред местата, където могат да се разполагат палатки, шатри, или да се паркира кемпер или каравана. При първо разполагане на палатка или кемпер извън специално регулирано място, глобата ще е 1000 лв, а при второ - до 3 000 лв. Това означава, че дори в собствения си имот гражданин не може да паркира кемпера си или да си разпъне навес, ако имотът не е регламентиран като специално място за къмпингуване. "

  Това пък от къде се пръкна?!? Нали само на дюните нямаше да може да се спира?!? Сега изведнъж дори в двора си няма да може човек да си прибере караваната!?!

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ако се маркират и оградят истинските дюни, нямам нищо против, но свободно тълкуване на някоя тъпа курортна минцифайка или общински служител дали съм на пясък, пръст или дюна - не приемам и ще ядат шамари това лято.

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  До коментар [#2] от "tosho_toto":

  Строителен предприемач?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  *Докога в страна ни бащина
  ще се вихри таз алчна простащина?*
  Има ли поне един читав депутат в това НС?!

 8. 8 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Горкия Белев пак не е в час! Да беше посочил поне един текст в проекта на закона или в други предложения към него, където да пиши че в крайбрежната плажна ивица ще се строи и след това да цитира конституционния съдия. С ембрионалните си мисли Белев смята, че може да превърне хората в България в ембриони. Репортерите на Дневник да внимават кой какво е говорил в комисията и тогава да пускат комунистическите искания на тази фердинандова ли беше, Батенбергова ли беше, която заплашва, че безплатното летуване по морето щяло да изчезне и безплатните къмпингари щели да отидат в Гърция. Там ги чака крайно левия Ципрас, който ще ги глоби с 1500 евро или затвор, но няма да им се зарадва. Крадците щели да ходят вече в Гърция. А дано ама на дали.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3455 Весело

  "Одобрени бяха глобите за коли и плажуващи върху дюни (освен ако не са ембрионални дюни, които са в процес на формиране"

  Сега всеки плажуващ ще трябва да изучи подробно генезиса на дюните, за да знае коя е ембрион и коя е вече в зряла възраст.

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  "...., но в същия законопроект депутатите се погрижиха и да осигурят свободният безплатен достъп до плажовете да важи не само за пешеходците, но и за колите...." Много добро нещо- напълно ме устройва. Зелените да си ядат ушите- те участват само в преразпределението на чуждите данъци, формиращи бг. държавен бюджет. Когато и ако “зелените“ талибани платят в пълен размер данъците си върху всичките си приходи, и декларират пред НАП всичките си приходи за предходната година, тогава и само тогава имат право на 1 мрънкане. Цялата им философия е “Дайте да дадете“.

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#10] от "cmy12603507":

  Мда и като си спрете колата върху дюни и ви хакнат 1000лв глоба друга песен ще запеете!!!

 12. 12 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ъъъъъ наистина са пълни ид.оти, а това с различните видове дюни си е истинска вратичка в закона...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  срамен орган с няколко процента доверие работи в частен интерес.

  проституцията не беше ли незаконна ?

 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#11] от "xox55541929": Не съм съгласна- няма да се спира ВЪРХУ дюните, а ДО дюните и ако има проблем, има и правно разрешение- оспорвам си АУАН-а или наказателното постановление в съда.

 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Много знаете до къде точно са дюни!! Нито има карта, нито пълен кадастър, нито табели!! Мислите си, че сте втората, а то сте в залесени дюни примерно!!

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Всичкото е за да се ограничи контактът на обикновените хора с природата и да бъдат вкарани в хотелите и пребъркани и опоскани. Но струва ли си да протестираме? Нали така е в прекрасната Европа, към която се стремим и която толкова харесваме. Не получихме ли това което заслужаваме? Ясно е, че това което го имахме през социализма е вече само блян, безвъзвратно го загубихме. Ясно е че и почти нищо не спечелихме. И всичко е за да спечели всичко една ограничена каста наши хора. И е ясно, че вече нищо не може да се направи, щото светът се умори от революции, диктатури и комунизъм. И последното и единствено което остана е написаното "Нека като жабите, когато им пресъхне блатото, да........."

 17. 17 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Голяма тъпотия е да не можеш да си сложиш хавлия върху дюните няма спор. примерно след Равда в началото на Несебър има плаж с огромна дюна където е супер да стоиш за разлика от долната част на плажа която е тясна . Обаче ми се струва че другите тълкувания в репортажа са доста нескопосани. Например да се разреши безплатен автомобилен достъп до плажовете е чудесно решение в момента на доста места има някакви хора които събират пари за паркинг, а все пак плажа е на всички. Твърдението, че не се глобява за строителство върху дюни е измишльотина, защото такова строителство въобще не е разрешено то би било незаконно

  ще се оправим...сами
 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#15] от "xox55541929": “...Много знаете до къде точно са дюни!!...“ Споко- всичко ще разуча. Нали се сещате, че всеки гражданин има право на достъп до обществена информация... Правото е за бдящите, а не за спящите.

 19. 19 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Правилно. Трябва да има глоби и за изхождане по нужда върху дюните.

 20. 20 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4269 Неутрално

  Стига с тези чугунени глави Сър! Да ги изгоним!

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Страхотна новина! Ако парламентарната комисия иска да запази дюните, с тези си меоприятия нищо няма да направи! А за другите трябва пипе. Ама него или го имаш, или го нямаш. А имаш ли го, не си в парламентарни комисии. Жалко. Но факт.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Добър подбор на фотото, браво.
  За колите ще се наказваме, 6 етажни беттонни сгради -нема проблем, не ги забелязваме.
  Представителна картинка, еталон на родната действителност.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Какъв човек трябва да си та да паркираш колата си върху дюни?
  —цитат от коментар 2 на tosho_toto


  Ми некаква гадина.
  Но пък за това, добрият чичко с багира ги изрива вкупом, а ний празнуваме.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  То дори на снимката се вижда достатъчно ясно кой е истинския виновник за изчезането и унищожаването и на дюните, и на всички красиви кътчета по нашето Черноморие ! Просто мафията си управлява държавата....

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  То дори на снимката се вижда достатъчно ясно кой е истинския виновник за изчезането и унищожаването и на дюните, и на всички красиви кътчета по нашето Черноморие ! Просто мафията си управлява държавата....
  —цитат от коментар 24 на samoedin


  Не си прав. Мафиозите са прости хора , но с чест и традиции . Цялата им организация е създадена от местни хора за противодействие на външни дерибеи.
  Тук е престъпна глутница, създадена и потдържана от държавата с цел безогледен грабеж.

  Много е подвеждащо и някак си, олекотявашо "мафиоти", "мафия"...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всички хотели като този на снимката да се изтеглят 200 метра назад и тогава ще говорим за дюни и друга природа.
  А, и далите разрешително -- в затвора.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Вторият път е загубването на туристите, търсещи почивка в близост до пясъчни дюни и изгонването им към други държави".
  Споко,те тези които плажуват върху дюни или други забранени места, няма да отидат в Гърция, защото там трябва да плащат, а тук всичко им е безплатно. Има една група от хора, които са си "приватизирали" Корал и цяло лято са там. Ако трябва да си плащат, няма да останат и една седмица. Така че проблемът има две страни, не е толкова елементарен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK