Започват протести срещу забраната за къмпиране

Хотел върху дюните на Слънчев бряг

© B. Dimitrov

Хотел върху дюните на Слънчев брягОт днес граждански организации започват протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които миналата седмица преминаха второ четене в парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Днес в 11 ч. организаторите, сред които са и Асоциацията на парковете в България (АПБ) и сдружението "Да запазим Корал" внасят сигнали към отговорните звена в правителството и парламента, като за "Дневник" своето становище предостави Асоциацията на парковете в България (виж тук). Част от инициативната група са още Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие; гражданската група "Свободен Камен бряг"; Софийски дискусионен форум; Интерактивна България; Гражданска инициатива "За Делфините" и "Организация за закрила на българските граждани".


Предстоят и протести (в София под мотото "Море от бетон") като апел на страницата "Бетономорие" призова още вчера граждани да се включат както с внасяне на становища, така и в предстоящите протестни акции.


Днес в Министерския съвет представители на обединена група неправителствени организации внесе в Министерския съвет протестни сигнали и становище по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сред инициаторите са Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българската фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива " За делфините", Организация за закрила на българските граждани и други.

© Георги Кожухаров

Днес в Министерския съвет представители на обединена група неправителствени организации внесе в Министерския съвет протестни сигнали и становище по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сред инициаторите са Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българската фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива " За делфините", Организация за закрила на българските граждани и други.


Промените
От февруари насам Народното събрание разглежда предложения на правителството за промени в Закона за устройство на черноморнското крайбрежие. Въпреки дългогодишни дебати за нуждите от регулирано къмпиране и осигуряване на места за това, както и за ограничаване на строителството край плажовете в крайна сметка промените, които ресорната парламентарна комисия прие, постановяват високи глоби за къмпингуващите на дюни и извън разрешени за къмпиране места, отлагат за бъдеще време и по воля на собствениците дали ще се обособят такива специални места и не определят глоби за строежи.


Новите текстове също така разрешават достъпа на моторни превозни средства до брега - увеличават се задълженията на собствениците на имоти да осигуряват не само пешеходен достъп, но всякакъв до брега.


Също така се освобождават от ограничения къмпингуването и автомобилите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране, но също както и останалите категории дюни дават почва на редки растения и са защитени от "Натура 2000" (виж тук, тук и тук). Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но няма глоби за тях, докато за другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби.


Тези регламенти също създават различен правен режим за един и същ имот - върху ембрионалните дюни е разрешено паркиране на коли и поставяне на временни обекти, а върху останалите дюни това е забранено и се наказва с големи глоби.


Ограниченията за различни видове дейности върху оформените бели и сиви дюни, но не и върху ембрионалните, вероятно ще предизвикат вълна от обжалвания върху всеки казус, защото разграничаването им е въпрос на ботаническа експертиза, и ще е невъзможно за общинските власти, които ще контролират достъпа, и туристите, които ще избират място за достъп до плажа.


Ако се приемат в пленарна зала, глобите за паркиране и къмпингуване върху дюни влизат в сила веднага, а след година - и глобите за къмпингуване извън "специално регламентирани" места, които се очаква да се появят дотогава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  "постановяват високи глоби за къмпингуващите на дюни и извън разрешени за къмпиране места,"

  Извън рарешени за къмпиране места.... Демек никъде.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  На дюните може само с багер, за кърпи и чадъри -СТРОГО ЗАБРАНЕНО!!!

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  Протестите срещу забраната за къмпингиране с кемпери по дюните са ясни. По-важният въпрос е защо Икономедия и в частност Дневник още не са отразили сътресението в демократичната общественост, и в частност в "Да! България"?
  Убеден съм, че тази новина е много по-важна за читателите! И освен интерес, би предизвикала множество коментари и анализи.
  https://www.facebook.com/100003354974712/posts/2150838365037975/

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Проблемът със свинщината по Черноморието в нашите условия ще се реши само така: разрешава се всякакво строителство, без ограничения, да бетонират дори пясъка на плажа и да не се вижда нищо освен стени и асфалт. След това понеже закона е на ниво, да разрешат на мутробизнесмените да се разберат помежду си със техните си средства.

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Не съм нито превърженик нито противник НО:
  Миналото лято ме заведоха на Иракли....
  Спираш в една нива...
  После минаваш през горичка където " ухае " на урина все едно си в БДЖ кенеф...
  За рашкош са разпилени дамски превръзки , а по храстите се вее използвана тоалетна хартия....
  На плажа беше по поносимо всякакви палатки , огнища , простори с пране - нещо като беженски лагер.
  Спор няма беше си ДИВО !

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  "Протестите срещу забраната за къмпингиране с кемпери по дюните са ясни"

  Кое т и е ясно? Къде си видял кемпер на дюна? На картинка може би? Някога карал ли си кемпер? Ако беше, щеше да знаеш, че първо - е почти невъзможно да го качиш и второ - напълно безсмислено.

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":"Протестите срещу забраната за къмпингиране с кемпери по дюните са ясни" Кое т и е ясно? Къде си видял кемпер на дюна? На картинка може би? Някога карал ли си кемпер? Ако беше, щеше да знаеш, че първо - е почти невъзможно да го качиш и второ - напълно безсмислено.
  —цитат от коментар 6 на George Svinarov


  При добро желание всичко е възможно, а дали има смисъл или е безсмислено, няма никакво значение. Важното е друго - гъзарията да паркираш на място, което има прекрасна гледка към изгрева =)

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1313 Весело

  Хубавата българска дума "къмпиране"

  Pure Chewing Satisfaction
 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Върху всяка дюна - спа център. С наргиле бар и шишкави манекени.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  И откъде накъде собственици на имоти ще ги ползват за къмпинги без да се регистрират и без да плащат данъци!? И отново се намират “протестиращи” за жълти стотинки да защитават интересите на тарикатите!

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  ПО ЕФТИНО ИЗЛИЗА ДА МИНЕ БУЛДОЗЕРА И ДА ИЗРАВНИ ДЮНАТА И ТОГАВА ДА СИ ТУРИШ ПАЛАТКАТА , ОТКОЛКОТО САМО ДА СИ ТУРИШ ПАЛАТКА

 12. 12 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Мораториум върху стрителството в 100 метровата крайбрежна зона до приемането на ПУП за цялото черноморие и подробно картографиране на всички плажове и дюни. Анулирането на всички замнеки също е не лоша идея.

  Морски
 13. 13 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 679 Неутрално
 14. 14 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А никой не говори за това, че да направиш къмпинг е нужен ПУП, като за небостъргач. А желание има, но всички земи са горски или селскостопански без ПУП. Пълно безумие, написано от хора, които са виждали каравана и палатка само на картинка.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  ОчевАдно "сътресенията" в Да България са важни за Вас!

 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  И двата отбора не са за поддържане. Местните власти гледат да застроят максимално и да си продадат на себе си/подставено/ общински парцели, а и държавни. После блокове.
  Тия с караваните също са ясни. Това не са караваните , това са българските каравани. Те се мушкат в една нива под дърветата и си ползват горичките наколо за тоалетни, бани, теглят си ток откъдето намерят. Тоя филм го няма никъде. В Сащ си има места , в Хърватска си има места и ...навсякъде е така. Дори в Гърция. И ВСИЧКО Е ПЛАТЕНО Господа градско селски тарикати.
  А тук ти идва Мануела Малеева от Швейцария , където не можеш колата да си оставиш за два часа без такса и ни обяснява , че е най- нормално да си шибнеш една скъпа каравана в нивите и да си стоиш месец и половина и после просто да си тръгнеш.
  Гледах ги до Царево на големия плаж- всички са на дюните. Всички. И си гопаят около караваните, джиповете и колите. И стига с това, че си чистели. Един си чисти, десет не си чистят.
  Истината е, че къмпингите ни са ниско ниво и няма удобства. Другата истина е че удобствата идват с повишаване на цените.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А боклуците кой ще им извозва? Не е достатъчно само да ги съберат (ако изобщо) и да ги изхвърлят в близкия контейнер. За такса смет не са ли чували? Т.н.”зелени” смятат, че светът им е длъжен.

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Автомобили и палатки нямат работа не само върху дюните, а и по пясъчната ивица.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ПроСтести, къмпиране....
  Малко в повече ми дойдоха!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 572 Весело

  Бойко след изборите ще стане още по-нагъл. Мнението на хората въобще не го вълнува и това, че 2/3 ат българите не са гласували за него не е проблем! Важно е олигарсите да си строят хотелите и да го хранят и поят безплатно като им ходи на гости.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#3] от "Günther":ОчевАдно "сътресенията" в Да България са важни за Вас!
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  ОчевАдно е, че са важни! Не случайно намеквам на любимата ни медия да отрази подобаващо този статус. Разбирате ли, несериозно е да се копират статуси на Огнян Минчев или Николай Слатински за всякакви глупости, а важните неща за демократичната общественост да се пропускат.
  Сега, не отричам, че къмпингуването с кемпер не е важно за демокрацията, но трябва ли да оставяме комунистите във Фейсбук да злобеят, а демократичните сили да тънат в невидение за този скандал?

  Бог да благослови Америка за България!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  Да къмпингуват не може, но да се строи направо на пясъка и да се разрушават дюни-може.

 23. 23 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Големи сте льольовци. Само един зомби човек може да говори, че в проекта на закона е записано, че някъде щяло да се строи или не. Няма такива текстове, не се самозомбирайте!!!
  Нали бяхте големи природозащитници? Сега защо пищите, че щели да ви глобяват ако си настаните луксозните каравани и джипове в/у дюни или пясъчна ивица, като искате да паркирате в/у дюни - ходете в Сахара, между другото Гърция е по-близо, ама не смеете.
  Това, което е публикувано в статията като "сигнал" е пълно с дърти лъжи.
  - новите текстове разрешавали достъпа на МПСта до брега. Че кога е било забранено на МПС да стигне до брега? Ама вие от вътрешността наистина не може да различите кон от кокошка. Задължително се осигурява достъп ДО, а не върху , плажна ивица, нали до вчера точно вие пищяхте, че ви бил ограничен достъпа до плажовете. Сега пищите защо ви е гарантиран достъпа до плажовете. Бреййййй луда работа.
  - много плодородна за дюни я изкарахте българската земя. Пълна била с ембрионални дюни. Защо не си оплождате жените, ами сте хукнали от София да оплождате земята покрай Черно море? Престанете с тая Натура 2000. По долу ви давам линк от европейската комисия за директивата за местообитанията и видовете. Ако някой намери в нея израза "Черноморски дюни" да ми се обади. Цяло лято ще му пращам джендър танцьорки да му седят диванчапраз пред завряната в драките палатка. Дюните определени за опазване от директивата са: дюни по Атлантическото крайбрежие, Северно и Балтийско море; по крайбрежието на Средиземно море и Континентални дюни (във вътрешността на континента) - 119 страница https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX :31992L0043&from=BG
  - Никой на никого специално няма да подготвя места за дивокъмпингуване, ако някой желае да развива този вид бизнес, то да си закупи имот и да печели от него, като го предостави за паркиране на каравани и разпъване на палатки. Безплатен обяд няма!!! От 9.09.1944 г. до 10.11.1989 ни лъжеха, че има. Има, има, ама държавата фалира.. ...
  Ако премиера в едно с министърката на туризма имат огромното желание да фалират държавата, да продължават така - всяко лято да осигуряват кьор софра на градската десница, която през лятото се превръща в селска левица.

 24. 24 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Линкът ви е сбъркан в текста...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 600 Неутрално

  В Италия няма да видите плажуващи или строежи върху дюни. Всички са заградени и обозначени с табели.

 26. 26 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#16] от "grayeagle":

  Точно и ясно, браво! 100 % подкрепям.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK