Летният природозащитен университет на ЮНЕСКО за първи път ще е в България

Районът на Централен Балкан (ЦБ) е един от най-важните природни центрове за опазване на биоразнообразието и дивата природа в Европа. Той се развива чрез устойчив туризъм и традиционни занаяти, производства и земеделски практики.

© Българска фондация Биоразнообразие

Районът на Централен Балкан (ЦБ) е един от най-важните природни центрове за опазване на биоразнообразието и дивата природа в Европа. Той се развива чрез устойчив туризъм и традиционни занаяти, производства и земеделски практики.Тази година Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) избира биосферния парк "Централен Балкан" за домакин на ежегодния си Летен университет по програмата "Човекът и биосферата" (Man and the Biosphere Programme - MAB). Събитието ще се състои в презентации, теренни посещения, обсъждания и развитие на международни инициативи между участниците. Те вече са избрани сред 150 кандидата и включват природозащитни експерти и представители на местни общности в близост до биосферни паркове. Участниците са общо 35 и са от Азия, Африка и Европа, включително 8 български участника.


Събитието


Летният университет на ЮНЕСКО по програмата "Човекът и биосферата" ще се състои от 21 до 28 юли с дискусии и посещения на биологични ферми, еко пътеки и културни и природни забележителности в районите на Антон, Карлово, Павел баня, Севлиево и Троян. В част от събитията ще е възможно отворено участие от местни жители от общините край Централен Балкан и заинтересовани граждани от България, като тези събития ще бъдат обявени допълнително. Целта е планирането за развитието на биосферните паркове да се случва по инициатива на жителите в близост до териториите и инициативите да се изграждат според приоритетите на местните общности.


Националният организатор на летния университет по програмата "Човекът и биосферата" тази година е Българска фондация Биоразнообразие, съвместно с Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа и дирекцията на националния парк, която координира и консултативния съвет на Биосферния парк.


ЮНЕСКО и програмата за биосферните паркове
ЮНЕСКО е организацията на обединените нации за образование, наука и култура (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) на ООН, учредена на 16 ноември 1945 г. Проектите, които са спонсорирани от ЮНЕСКО, включват международни научни програми; технически, обучителни и научнообразователни програми и международни споразумения за сътрудничество в опазването на културното и природното наследство на света и на човешките права.


България се присъединява към ЮНЕСКО през1956 г. Страната е подписала Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, Конвенцията за опазване на подводното наследство, Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване. По силата на първата от тези конвенции в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО са вписани 9 културни и природни паметници от България, имащи изключителна световна стойност, които държавата трябва да опазва в съответствие с глобалнатата им значимост: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Скална църква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Национален парк "Пирин" и Резерватът "Сребърна".


Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО не е свързана с Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на организацията. Тази програма цели да подпомогне местните общности за развитие, което щади и разчита на запазената природа. Затова програмата определя "биосферни паркове" - територии, в които това е възможно поради инициативата на жителите им и наличието на природни ресурси. "Биосфера" се използва в смисъла на термина, предложен от австрийския учен Едуард Зюс през 1875 г., като се има предвид съвкупност от различните части на земната обвивка и живите организми
в тях и се подчертава нуждата от хармоничното съжителство на човечеството и средата му.


Биосферните парковете в България


"Централен Балкан" е един от едва четирите биосферни парка в България, които са пререгистрирани по последните изисквания на ЮНЕСКО в рамките на програмата "Човекът и биосферата" . Това означава, че националният парк е признат не само от националния Закон за защитените територии, но и на световно ниво от глобалния регламент на ЮНЕСКО. Този регламент признава парка не само от гледна точка на природното богатство, но и като пример за хармонично съжителство между човека и природата.


България се присъединява към програмата "Човекът и биосферата" - МАВ през 1977 г. с обявяването на 17 биосферни резервата, които са и строги природни резервати по българското законодателство. Новите стандарти на ЮНЕСКО са от 1990-те години, но от българските територии едва след 2017г. по новите критерии на ЮНЕСКО са кандидатствали и са удостоверени само 4. Тези 4 признати в момента биосферни парка са "Узунбуджак" (част от Странджа около Малко Търново), "Червената стена" (част от Родопите край Асеновград), "Централен Балкан" (цялата територия на националния парк) и "Сребърна" (съвпадащ по територия с резервата).


Останалите 13 биосферни резервата не са подновили статута си - документите на част от тях са върнати заради несъответствия с удължен срок за кандидатстване, а други изобщо не са кандидатствали за продължаване на статута си.


Новите критерии на ЮНЕСКО и биосферният парк


Концепцията на ЮНЕСКО се променя в края на 1990-те години. Оттогава програмата "Човек и биосфера" избира биосферни резервати като строго охранявани територии с уникална флора и фауна. Целта на биосферните резервати е била да служат за еталон на първичното състояние на екосистемата и чрез данни от научни и изследователски дейности да дават оценка на човешкото влияние. България започва обаче да пререгистрира своите биосферни резервати едва през 2017 г.


Днес критериите на програмата се отнасят до развитие на общностите на базата на природните условия и при опазването им. Така вместо биосферни резервати тя вече работи с биосферни паркове. Това са територии, които доказано демонстрират добри практики и политики, както в областта на опазването на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. Важното за биосферните паркове е те да имат подкрепата на местните общности и да кандидатстват за този статут по инициатива именно на местни хора, които виждат смисъл в развитие заедно с опазване на природата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Много хубаво събитие за младите хора!
  дрОгарката Бокова там ли ще бъде???
  Ох, забравих, тя е ангажирана при един руски олигарх...също като Шрьодер / с извинение/

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално


  Много хубаво събитие за младите хора!дрОгарката Бокова там ли ще бъде???Ох, забравих, тя е ангажирана при един руски олигарх...също като Шрьодер / с извинение/
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Тескта е страхно изпипан важното е да вмъкнат и малко джендър идеология която си върви заедно с други програми на ЮНЕСКО!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Случаят е описан в специализираната медицинска литература като "Прогресиращо обсесивно - компулсивно разсстройство"

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  То няма друга държава, която да е забранила всичко на своите граждани за да опазват комарите и хлебарките!

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Слава на Бог - ЮНЕСКО в Централен Балкан , но БЕЗ БОКОВА ! Явно Господ е българин ! дано , с неговата помощ , да се чистим от "плявата "!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Нещо - Банско, втори лифт, Жирардели или друг мафиот?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Въобще не ни трябват тия левичарски организации!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK