Започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването

Започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването

© Юлия ЛазароваПървият, от планирани серия протести срещу презастрояването и ограничаването на дивото къмпингуване по морето, се проведе днес пред парламента в София. На мястото дойдоха хора с палатки, каравани и плажни играчки.


За момента на сайта на организаторите от "Бетономорие" се говори за седмица протести. Протестиращите се обявиха срещу последните промени в Закона за управление на черноморското крайбрежие.


Започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването

© Юлия Лазарова
За момента те са приети на първо четене, а ако се приемат окончателно от "Бетономорие" обявиха, че ще сезират Конституционния съд.


Сред другите искания на организацията е връщане в собственост на държавата на 3272 декара продадените и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Настоява се и за отразяване на морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.


Започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването

© Юлия Лазарова


Сред исканията е и създаване на превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие.


Протестиращите настояват също за отпадане на забраните за свободно къмпингуване, устройване на зони за къмпинг, както и регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.


Започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването

© Юлия Лазарова


От февруари насам Народното събрание разглежда предложения на правителството за промени в Закона за устройство на черноморнското крайбрежие. Въпреки дългогодишни дебати за нуждите от регулирано къмпиране и осигуряване на места за това, както и за ограничаване на строителството край плажовете в крайна сметка промените, които ресорната парламентарна комисия прие, постановяват високи глоби за къмпингуващите на дюни и извън разрешени за къмпиране места, отлагат за бъдеще време и по воля на собствениците дали ще се обособят такива специални места и не определят глоби за строежи.


Новите текстове също така разрешават достъпа на моторни превозни средства до брега - увеличават се задълженията на собствениците на имоти да осигуряват не само пешеходен достъп, но всякакъв до брега. Също така се освобождават от ограничения къмпингуването и автомобилите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране, но също както и останалите категории дюни дават почва на редки растения и са защитени от "Натура 2000" (виж тук, туки тук).


Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но няма глоби за тях, докато за другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби.
Тези регламенти също създават различен правен режим за един и същ имот - върху ембрионалните дюни е разрешено паркиране на коли и поставяне на временни обекти, а върху останалите дюни това е забранено и се наказва с големи глоби.


Ограниченията за различни видове дейности върху оформените бели и сиви дюни, но не и върху ембрионалните, вероятно ще предизвикат вълна от обжалвания върху всеки казус, защото разграничаването им е въпрос на ботаническа експертиза, и ще е невъзможно за общинските власти, които ще контролират достъпа, и туристите, които ще избират място за достъп до плажа.


Ако се приемат в пленарна зала, глобите за паркиране и къмпингуване върху дюни влизат в сила веднага, а след година - и глобите за къмпингуване извън "специално регламентирани" места, които се очаква да се появят дотогава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK