Десет черни лешояда ще бъдат освободени от "Зелени Балкани" след адаптация

При пристигането си в Спасителния център, лешоядите са приети от екип ветеринарни лекари и доброволци на "Зелени Балкани"

© Зелени Балкани

При пристигането си в Спасителния център, лешоядите са приети от екип ветеринарни лекари и доброволци на "Зелени Балкани"Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението "Зелени Балкани" в Стара Загора в понеделник. Това са бедстващи малки, които са напуснали преждевременно гнездата си в Испания и са били спасени и лекувани от испански природозащитници. Птиците са изпратени от испанските организации VCF и GOBEX с цел да подпомогнат програмата за завръщането на вида в България.


Десетте черни лешояда са настанени за карантина в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След карантината те ще бъдат изпратени във волиери - временни ограждения в близка до естествената среда, откъдето птиците след адаптационен период ще бъдат освободени. Това е втората подобна "пратка" лешояди, като екипът на "Зелени Балкани" посреща и те ще се присъединят към вече освободените през 2018 г. и през тази година свои събратя.


Поставените под карантина нови черни лешояди, след пристигането им от Испания

© Зелени Балкани

Поставените под карантина нови черни лешояди, след пристигането им от Испания
Възстановяването на редкия черен лешояд е следваща стъпка след възстановяването на гнездящата популация на белоглавия лешояд. Колониите от различните видове лешояди са взаимозависими - едва след белоглавите и черните лешояди природозащитниците могат да започнат работа и за "връщането" на брадатия лешояд, който за "Зелен Балкани" е символ на българската природозащита.


Програмата за възстановяване на черния лешояд


Целта на програмата на "Зелени Балкани" е видът отново да гнезди в България и да се изгради връзка между популациите му на Балканите (Гърция) и тези в Крим, Алпите и на Пиренейския полуостров. Тя е част от проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/649, в който работят пет организации от четири европейска страни – България, Холандия, Испания и Германия.


Програмата включва различни мерки за улесняване на размножаването на черния лешояд у нас - подобряване на условията за гнездене и на хранителната база, намаляване на заплахите от отравяне и сблъсък с електропроводи. Една от дейностите на "Зелени Балкани" е внасянето на черни лешояди от чужбина, настаняването им в адаптационни волиери (широки оградени пространства в типични за тях местности) и пускането им на свобода.


Черният лешояд


Един от новите пристигнали в България лешояди.

© Зелени Балкани

Един от новите пристигнали в България лешояди.


Световно застрашен е и с най-висока степен на защита по класификацията на IUCN (International Union for Conservation of Nature - Международният съюз за защита на природата и природните ресурси). Черният лешояд е много рядък за Европа и е обект на защита от Директивата за дивите птици, която определя зоните "Натура 2000" за защита на птиците. От световна популация от около 7200 - 10 000 двойки в Европа има около 1900 размножаващи се двойки - в Испания, Гърция и Украйна.


В България видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и се опазва от 5 зони от "Натура 2000" в Източните Родопи - Бяла река, Студен кладенец, Крумовица, Маджарово и Мост Арда (повече за "Натура 2000" - тук). В страната черният лешояд е изчезнал, като за последно размножаваща се двойка е наблюдавана през 1993 г., когато екип на "Зелени Балкани" открива активно гнездо в скали в Източните Родопи. През 1994 г. обаче двойката вече не го обитава. Към 2006 г. се предполага епизодично гнездене на не повече от 2 двойки. Черните лешояди, които се наблюдават в България, гнездят в Гърция и посещават страната при търсене на храна. В резултат на природозащитните дейности и редовните подхранвания в района на Бяла река и в резерват "Вълчи дол" в Източните Родопи периодично се наблюдават групи от 6-8 птици. Най-голямата група хранещи се черни лешояди е била от 42 индивида и е регистрирана през 2000 г. на площадката за подхранване на лешоядни птици, поддържана от екипа на "Зелени Балкани" до с. Пелевун край Ивайловград.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ние ги хващаме, те ги пускат!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ние ги хващаме, те ги пускат!
  —цитат от коментар 1 на Суджук Герберите


  Тея мършояди са се реформирали и са приели евро атлантическите ценности!
  Мое да им се гласува доверие!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Поклон пред тези хора!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Дано да успеят в живота ...

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  За поредните колко милиона става дума?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK