Депутатите приеха регулации на свободното къмпингуване

Депутатите приеха регулации на свободното къмпингуване

© Надежда Чипева, КапиталМоже да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи БТА.


Тези места няма да се категоризират като къмпинги от Министерството на туризма. В тях се разрешава поставянето само архитектурни елементи без търговско предназначение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други.


Условията и редът за определяне на местата, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, министъра на околната среда и на министъра на туризма.
Вносител на текста е депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. По думите му, цитирани от "Фокус", в наредбата ще бъдат предвидени и глоби, които ще започнат да се налагат година след определянето на местата за къмпингуване.


"БСП за България" поискаха разпоредбата да не засяга палатките и думата да не фигурира в текста, но мнозинството не се съгласи, съобщи БТА. Според Явор Божанков от левицата не може палатките да се приравняват към каравани и кемпери. Не можем да забраним свободното къмпингуване, защото ще отблъснем западните туристи, посочи депутатът.


Колкото повече набира скорост този вид туризъм, толкова повече проблеми има за природната среда, защото след сезона остават много отпадъци, за почистването на които съответната община трябва да плаща, без тези пари да са предвидени в бюджета й, а в същото време свободно къмпингуващите не плащат местни данъци, защити предложението Александър Ненков (ГЕРБ). Той подчерта, че в никакъв случай не се налага забрана за свободно къмпингуване. Идеята на промяната е да се определят места, в които да има елементарни хигиенни изисквания, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви санкции ще има, ако не си изпълнява задължението.


Помолили сме НПО-та да направят проучване и да дадат предложения, целта ни е следващите месеци да намерим елементарните изисквания, на които да отговорят, подчерта Ненков. Според депутата "в Европа минималните глоби за неразрешено къмпингуване и разпъване на палатки или паркиране на кемпири са от 500 до 1500 евро".


С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв., съобщи "Фокус". Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.


С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.


Народното събрание запази старото положение да се възлагат на концесия или да се отдават под наем и морски плажове, които граничат със защитени територии и до тях няма възможност да се осигури свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път, както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за осигуряване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Абе, какво толкова го дъвчете това къмпингуване, бе ?
  Дертът е пак да се усуче някой лев ли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ахам, може да се обособяват, ама може и да не се обособяват!! Дано се обособяват, а дано, ама надали!!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  А с багери ще може ли да се "плажува"?!?!?!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Я погледнете от Дуранкулак нагоре, че има къмпинги ВСЯКАКВИ и то много - за палатки, за каравани , с бунгала, с каравани под наем , просто поляна в единия край с бани и тоалетни и т.н ....
  Какво се мъчите да измислите, че не схващам ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":


  Абе, какво толкова го дъвчете това къмпингуване, бе ?Дертът е пак да се усуче някой лев ли ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Дерта е да се изгонят хората от малкото останали свободни плажове, за да могат спокойно да си правят безобразията!!! Скоро и целите камчийски пясъци ще са застроени, както и Иракли и Кара Дере!! Земите са частни, съвсем противоконституционно и искат да строят, нищо че в закона пише, че не може. Ама колите, караваните и палатките са им виновни де!!

 6. 6 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още от 90те години мутрите тормозят и малтретират свободните хора по морето. Тогава го правиха с небезизвестната Първа Частна Полиция.

  Разликата е, че докато по онова време мнозинството обикновени хора биха застанали на страната на свободните, сега, както ще се види от коментрите, поне половината бяха дресирани да лаят в хор с мутрите.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  От Дуранкулак нагоре е Румъния. :-) Освен това, къмпинга няма какво да ми даде. Имам си баня, тоалетна, бойлер за топла вода, резевоар за вода, соларки и батерия. Защо трябва да им дам 30 лв, само за да паркирам на имота им ли?!? :-)

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#7] от "xox55541929":

  Ми не всеки има - а така, за тебе е идеална ивицата от Крапец до Дуранкулашкото езеро - аз ходя там / абсолютно безплатно / всяко лято от години ...

  [email protected]
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  А с багери ще може ли да се "плажува"?!?!?!
  —цитат от коментар 3 на selqnin

  Може. Може и с бетонни плочи по дюните. А който си носи вече бетонна сграда на осем етажа примерно, няма как да е дрипав цървул и наркоман и може да се разположи където си иска - на плажа, върху дюните, в горичката, че дори и във водата!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":


  До коментар [#7] от "xox55541929":Ми не всеки има - а така, за тебе е идеална ивицата от Крапец до Дуранкулашкото езеро - аз ходя там / абсолютно безплатно / всяко лято от години ...
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Е да де, ама има една малка подробност. Това там май са залесени дюни, въвху които вече е забранео да се къмпингува. :-) Въпреки че, няма карта нито кадастър на дюните, за да знаят хората кое е дюни и кое не е!! освен това, много дюни, са категоризирани като земеделски земи, а видимо са дюни!! Бъркотията е голяма и не разбрах защо точно сега решиха да се занимават с тази глупост, вместо да решат кое точно и къде точно са дюни първо!!

 11. 11 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Просто да препишат закона за дивото къмпингуване от страни като Австрия, Гърция, Италия, Франция и пр. развити страни, стига са пускали аванта на жълтопаветните наркомани. Нали ги видехме вчера на протеста - 6 човека, какво им се плашат толко.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Е да де,ама там не е точна на плажа.Те искат точно върху плажа и само това е диво къмпингуване за тях.

 13. 13 Профил на Haveacigar
  Haveacigar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  И аз ходя там, прекрасни места, но не е хубаво да го обяваваш публично. Сега ще се напълни с едни ми ти...къмпингари.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Отдавна предложих депутатите да се разстрелват тържествено в последния ден на Народното събрание. Така ще се разбере кои са отишли да се жертват "на ползу роду", както казваше един виден политик, и кои -- за да диплят пачки. Пък дали са избрани пропорционално или мажоритарно, все тая.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "xfh59608894":

  Просто да препишат закона за дивото къмпингуване от страни като Австрия, Гърция, Италия, Франция и пр. развити страни, стига са пускали аванта на жълтопаветните наркомани. Нали ги видехме вчера на протеста - 6 човека, какво им се плашат толко.
  —цитат от коментар 11 на xfh59608894


  Глупости!!1 В изброените от Вас държави режимите са съвсем различни!! Освен това, там имат стотици къмпинги и кемперстопове, каквито тук НЯМА!!

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  ".... Ненков. Според депутата "в Европа минималните глоби за неразрешено къмпингуване и разпъване на палатки или паркиране на кемпири са от 500 до 1500 евро"."

  Тоя олигофрен случайно да е чувал, че кемпера всъщност е автомобил и може да се паркира навсякъде, където паркирането не е забранено? Глобите за които говори са само в някои страни. Например в Гърция, където свободното къмпингуване е забранено, налагат глоби само ако си разпънал кемпера. Ако си само на гуми, без разпънати тенти, извадени маси барбекюта и т. н. Никой нищо не ти казва.
  Що се правят на луди герберастите? На всички е ясно, че прокарват поредния лобистки закон в полза на олигархията срещу гражданите. И за пореден път ще изгонят част от българите от България. Олигофрена Ненков да седне да погледа някое голямо колоездачно състезание в Европа и да се замисли колко глоби за паркиране на кемпери според него са наложени.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  Точно на плажа, рядко се намират малоумници, които да си заровят колите , или да си напълнят палатките и г..зовете с пясък.
  Намират се, забелязвал съм, но наистина рядко ...
  Те тези ли всъщност сега реват !?
  Схванах ! :)

  [email protected]
 18. 18 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "xox55541929":

  Къде съм писал да се препише от всички накуп? А тука като нема къмпинги дай да осерем природата на диво, а? Като се създадат тогава ще къмпингуваш, дотогава ходи в Гърция като си толко ербап, нали ти е по-близо, защо не ходиш там на палатка?

 19. 19 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  До коментар [#8] от "karabastun":Е да де,ама там не е точна на плажа.Те искат точно върху плажа и само това е диво къмпингуване за тях.
  —цитат от коментар 12 на tosho_toto


  Глупости!!! Никой не иска на плажа да се пържи на слънце!! Всички искат в гората на сянка!! Явно никога не сте били с палатка на плажа!! Иначе имате мнение и знаете всичко. Мда...

 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Всъщност основно реват хора, които спазват следните принципи:
  Тръгеаш си от мястото, където си бил на къмпинг с поне 1 хартийка, фас или друг отпадък повече отколкото си занесъл.
  Ако има заслон с екстри (да има такива в България) оставяш поне 1 нещо в повече от това което си употребил. Може да е приборче за едникратна употреба, може да е няколко дървени въглища повече от тези, които си употребил, може да е сапун, ако видиш, че този оставен на местото свършва. Може да изхвърлиш торбата за боклук. Няма значение! НЕЩО с което да допринесеш за запазването на заслона.
  Тук виждам коментари на някакви злобари, които никога не са помирисвали кемпер или каравана и мразят тишината, спокойствието и свободата. На тези хора им дай само да сипят злъч по форумите и да одумват комшиите пред блока. То си е за Вас. Никога няма да се промените.

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  От Каварна до Дуранкулал място за палатки и каравани колкото искаш и диво,ама няма дървета и духа вятър.
  Друго си е горичката на Фичоза или Паша дере да я превърнат в катун бетер бежански лагер до такава степен, че ако някой нормален реши да заведе семейството си на неурбанизиран плаж така да се погнуси и отврати, че повече да не прави тази грешка.

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#19] от "xox55541929":

  Ха ха ха.Сладур.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#18] от "xfh59608894":

  До коментар [#15] от "xox55541929":Къде съм писал да се препише от всички накуп? А тука като нема къмпинги дай да осерем природата на диво, а? Като се създадат тогава ще къмпингуваш, дотогава ходи в Гърция като си толко ербап, нали ти е по-близо, защо не ходиш там на палатка?
  —цитат от коментар 18 на xfh59608894


  Нямате си на идея колко месеца съм изкарал по плажовете на Гърция, без да съм стъпил в къмпинг. :-) Също си нямате на идея на колко места самите гърци ходят на диво на палатка, нищо че е уж е забранено!! а и не ми е никак по-близо, защото не живея в София. ;-) А това с осирането няма изобщо да го кометирам, че е смешно!!

 25. 25 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "xox55541929":

  Ами тогава продължавай да ходиш на палатка в Гърция и им осирай плажовете незаконно, както правят и техните цигани, и спри да осираш българската природа.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  Аман от тарикати, според които всички трябва да си предоставим имотите за да могат безплатно да разпъват в тях палатки и черги и да паркират автомобили!

 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  Аман от тарикати, според които всички трябва да си предоставим имотите за да могат безплатно да разпъват в тях палатки и черги и да паркират автомобили!

 28. 28 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  ЕМЕС

  Нали комунистите хотели си направиха,
  “конкурентните” къмпинги ги забраниха.

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#25] от "xfh59608894":

  Ако те слуша човек, би си помислил, че плажовете в Гърция са осрани, а нашите светят. За съжаление нелицеприятната истина е точно обратното. Което отново доказва, че рядко си позволявате почивки на море.

 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  "Аман от тарикати, според които всички трябва да си предоставим имотите за да могат безплатно да разпъват в тях палатки и черги и да паркират автомобили!"
  Никъде не става дума за частни имоти. Говорим за държавни имоти които принадлежат на гражданите на държавата и някои хора с хотел наблизо смятат, че всеки ползващ общите части трябва да им плаща. И откога плажовете станаха нечии частни имоти?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  ДА ВИ *** **** *АЙНА, МАФИОТИ МРЪСНИ! В събота съм на палатка. Ще чакам някоя курортна минцифайка или общински служител да ме глоби. Ще ядат шамари и ще ги дават по телевизията! Една хартийка не съм оставил при къмпингуването си досега години наред, и на дюна на съм спал.

 33. 33 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се осира или да се бетонира? Това е въпросът.

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Сега "дяволът" ще е в %"дребният шрифт" в Правилника за Прилагане на Закона.....

 35. 35 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#31] от "xfh59608894":

  " Кухар"

  Бе може да съм кухар, ама жена ми в момента приготвя багажериите и след малко почвам да товаря кемпера. Пък ти некухара продължавай да дращиш тука простотиите си.

 36. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Така е за кемперите , но в мафиотската община Варна ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДОРИ ДА ПАРКИРАТ НА КРАЙБРЕЖНАТА УЛИЦА. Незаконни закони, дагиева!

 37. 37 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  Кви имоти имате по морето , БЕ *АЙНАР? НИКОЙ, ПОВТАРЯМ, НИКОЙ НЕ Е ИМАЛ ИМОТ НА МОРЕТО НАВРЕМЕТО, ЗАЩОТО НЕ СТАВАТ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ. ВСИЧКО ТОВА Е ОТКРАДНАТО. И АКО ИМАШ ИМОТ НА МОРЕТО, ТРЯБВА ДА СИ В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО ОЧЕВАДНО Е ОТКРАДНАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 38. 38 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Пък ти некухара продължавай да дращиш тука простотиите си.
  —цитат от коментар 35 на George Svinarov


  Добре, ама в Гърция ли, на див плаж? Или в "скапаното бетономорие"?

 39. 39 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":

  ела да ми паркираш в имота, да видим....аман от комунизъм

 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#25] от "xfh59608894":

  До коментар [#24] от "xox55541929":Ами тогава продължавай да ходиш на палатка в Гърция и им осирай плажовете незаконно, както правят и техните цигани, и спри да осираш българската природа.
  —цитат от коментар 25 на xfh59608894


  Другарю, защо сте решили, че можете да ми казвате какво да правя?!? А това с осирането от къмпингуващите, както казах е безподобна глупост, която изобщо няма смисъл да коментирам!!

 41. 41 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като казват,че в Европа е така- в Скандинавието не е така. В Швеция е разрешено палаткуването навсякъде, освен в защитени или частни територии или в градовете, като трябва да е изрично посочено,че не може. Същото се отнася за бране на гъби,билки или риболов. Но там явно си нямат ГЕРБ.

 42. 42 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дундурук":

  "Така е за кемперите , но в мафиотската община Варна ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДОРИ ДА ПАРКИРАТ НА КРАЙБРЕЖНАТА УЛИЦА."

  Не че някога ми е минавало през ума да паркирам кемпера във Варна, но ми е интересно как точно са забранили паркирането на кемпери. Няма законовао основание да забраниш паркирането на определен тип автомобил. Може да забраниш например влизането на МПС над 3.5 тона, но да забраниш паркирането...... Как точно и с какъв знак са постигнали въпросната идиотщина? И интересно на какво основание биха могли да те санкционират?

 43. 43
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#42] от "George Svinarov":

  Във варненска община е забранено с общинска наредба местодомуването на кемпери на общински места!

 45. 45 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "jamaisvu":

  Скандинавските страни по площ са колкото Германия, но с население по-малко от нашето и там освен гори друго нема, така че е меко казано идиотско да се дават за пример. Плюс това, културата им е различна и не замърсяват като жълтопаветните катунари.

 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#43] от "xfh59608894":

  Друго си е да се изходиш в хотелчето и после по тръбата....право в морето. Или според теб всяко хотелче е с пречиствателна станция?

  Течее... всичко тече...

 47. 47 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  1. Къмпингуването е един от най-предпочитаните видове туризъм в Белия свят
  2.Къмпингуването в Белия свят се поощрява, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЧРЕЗ ЗАКОНИТЕ. В Северните страни дори съществуват правила, че можеш да останеш краткротрайно в частен имот, ДОРИ БЕЗ ДА ПИТАШ СОБСТВЕНИКА, но спазвайки елементарна култура
  3. Къмпингуването не е евтин вид туризъм, особено оборудването, затова подигравките са тъпи. Един нов кемпер е между 100 и 200 000 лв., а RV в Щатите до 2 000 000 долара
  4. Съществуват десетски хиляди къмпинги, В БЪЛГАРИЯ НЯМА И НЯМА И ДА ИМА
  6. КЪМПИНГУВАЩИТЕ В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЕ ЗАМЪРСЯВАТ. Правят го случайните еднодневни посетители. Елементарно е да се провери.
  7. Дюните са си дюни - НЕКА СА ЗАЩИТЕНИ, но маркирани, изяснени и оградени. Плажовете и другите територии около тях не са дюни
  8. ПАТРЕОТИТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ
  9. Черноморието се бетонира
  и т.н..

 48. 48 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#46] от "George Svinarov":

  Така е в Гърция - всичко в морето. В България повечето курорти са с пречиствателни станции.

 49. 49 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#42] от "George Svinarov":

  Еми не знам, но е така. Навсякъде има знаци. Някаква незаконна местна наредба. Все пак Варна е Тимландия, а крайбрежната алея е тяхна концесия, та не искат кемпери да им се пречкат.

 50. 50 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#44] от "xox55541929":

  "Във варненска община е забранено с общинска наредба местодомуването на кемпери на общински места!"

  Говорим за паркиране. Местодомуване не знам как са го дефинирали. Аз в София не си оставям кемпера да местодомува на общинско място. Ако това да паркираш през нощта го наричат местодомуване....

 51. 51 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 234 Неутрално

  , но спазвайки елементарна култура..
  —цитат от коментар 47 на Дундурук


  Ей това не можем да го разпишем в Наредби и Закони......

 52. 52 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":ела да ми паркираш в имота, да видим....аман от комунизъм
  —цитат от коментар 39 на nickkal


  Къв имот пък имаш ти на морето бе? ВСИЧКИ ПОДОБНИ ИМОТИ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, затова, ако имаш, си за затвора, а не да се отваряш по форумите.

 53. 53 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дундурук":

  Вари го, печи го ... комунист - всичко, всички.....мал си това е. Моето си е мое, държавното и то мое.... отиди да паркираш в народното събрание бе пич...

 54. 54 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дундурук":Вари го, печи го ... комунист - всичко, всички.....мал си това е. Моето си е мое, държавното и то мое.... отиди да паркираш в народното събрание бе пич...
  —цитат от коментар 53 на nickkal


  Не пишем за това! Статията е за къмпингуването по морето. ТВЪРДЯ, ЧЕ НА МОРЕТО НА ПЪРВА ЛИНИЯ, в желаните места за къмпингуване, особено дюни, НЯМА ЗАКОННИ ЧАСТНИ ИМОТИ ( освен непосредствено до селищата ). ВСИЧКО Е КРАДЕНО в последните 30 години! АКо някой защитава частната собственост на такива места, значи защитава престъпления, които естествено не са преследвани.

 55. 55 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дундурук":

  Пак не разбираш....НЯМА ЗНАЧЕНИЕ чии е имота, щом НЕ Е ТВОЙ!

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Ами то вече свободно място не остана за къмпингуване. Всичко е в бетон.

 57. 57 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дундурук":Пак не разбираш....НЯМА ЗНАЧЕНИЕ чии е имота, щом НЕ Е ТВОЙ!
  —цитат от коментар 55 на nickkal


  ИМА! Местата, желани за къмпингуване по морето, са държавни ( би трябвало, но са заграбени ), а държавата е наша, затова трябва не само да се разрешава свободно, но да поощрява ползването на тези "имоти" от гражданите, с изключение на резерватите и защитени места. А тя дори не може кадастър да им направи точен, и само създава среда за сблъсъци с хората, които просто искат да почиват близко до природата, както се прави по ЦЕЛИЯ БЯЛ СВЯТ.

 58. 58 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  И на кои къмпинги сте ходили до миналата година където вече са бетонирани та да знаем да не ходим там.

 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Свободно къмпиране? На определени за това места? Нали се сещате че това не значи "свободно"?

 60. 60 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#48] от "xfh59608894":

  Така е в Гърция - всичко в морето. В България повечето курорти са с пречиствателни станции.,

  Затова ли на българското черноморие му викат лайноморие и бетономорие?

 61. 61 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 234 Любопитно

  До коментар [#57] от "Дундурук":

  Къде по ЦЕЛИЯ БЯЛ СВЯТ, може да изтропаш кемпер, каравана, палатка + всякакви тенти, котлони и т.н. на пясъка където ти видят очите, от 1 юни до 30 септември? Ще ми обясниш ли? За капак и да се правиш на отворен и на обикновените плажуващи да правиш проблем, защото ВИДИШ ЛИ той бил там преди това и не сме можели да си постелем хавлиите между НЕГО и морето! Не ми обяснявай, че са малко такива. Всяко лято Кара дере опасано от ПОЛЗВАТЕЛИ. Ама в края на септември какво остава долу.....малей! Някой по-горе беше написал, че еднодневните повече цапали! Не е вярно, въпрос на манталитет е, а ние масово го нямаме /сори/! Не разбирам защо сме се вторачили само в морето. Лятото по родопските язовири какви чудеса стават.....гнус и отврат! Все от ползващи!

 62. 62 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#61] от "nickkal":

  Причината е, че всички се навряха на малкото станали плажове. А се навряха, защото всички останли бяха затроени и заградени дадени на концесия.
  А какви чудеса да стават, стават, стават ама другото лято дюните са си пак там. А по другите плажоиве такива чудеса стават, че на другата година като отидете и не можете да ги познаете, заградени и застроени!!!

 63. 63 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#61] от "nickkal":

  Донякъде си прав, НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, че трябва да се пречи на къмпингуването. ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДАТ ПРАВИЛА за замърсяването, зачитането на другите плажуващи и т.н..!!! В САЩ можеш да се изплющиш с кемпер, РВ, палатка и квото имаш на плажа, стига да е на някой по-изолиран плаж, а не на градски, и да не е защитена зона. Демек да не прекаляваш. В Кара дере е пренаселено, но примерно на Крапец е чудесно. Общината беше уредила добре нещата, но сега под натиска на мръсниците ще почнат и там да правят проблеми.

 64. 64 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 544 Неутрално

  " Тези места няма да се категоризират като къмпинги от Министерството на туризма. В тях се разрешава поставянето само архитектурни елементи без търговско предназначение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други"

  А тоалетни? Скарите ли са по-важни от тоалетни, мивки и душове?

  Колко години ще им бъдат необходими да определят изискванията за кимпинг и исигурят къмпинги по Черноморието? Не е тплова трудно ама няма желание.

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  абе, кажете ше може ли вече да се строи, че инвеститорите са нетърпеливи?

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Е,ама лилявците не искат там-трябва да плащат за вода,ток...Не са свикнали.

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Ей го -в 7-ми пост!

 68. 68 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дундурук":

  "6. КЪМПИНГУВАЩИТЕ В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЕ ЗАМЪРСЯВАТ. Правят го случайните еднодневни посетители. Елементарно е да се провери."

  Вярвам ти, ама не съвсем. Преди години на Иракли (в горичката след реката) не беше много чисто. Най-меко казано. Направо си беше оср*но. А там въобще някой отишъл за един ден не можеше да се дореди. Баш къмпингарите си стояха месеци, а ако си тръгват пазят мястото за някой познат.

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Весело

  До коментар [#41] от "jamaisvu":

  Така е-Швеция и Норвегия са с прекрасни плажове,и топ летни дестинации за морски туризъм!?

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Весело

  До коментар [#60] от "George Svinarov":

  Черно Море е затворено,в него се изливат много мръсотия от цяла Европа.Трудно се сравнява със Средиземно Море.

 71. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#66] от "yanne":

  Мен ме кефят - как, хем не знаят к'во искат, хем МНОГО го искат ! :)

  [email protected]
 72. 72 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Хайде моля. Знаем ги тези части имоти - заменки, "нивите на дядо" на скалите край морето дето и тръни не никнат. Аман от алчни далавераджии - морето заградихте гадове.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 73. 73 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Любопитно

  Последно, забраниха ли на Радан да си паркира кемпера или не?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Единственият проблем е, че държавенцето пощи дребни от пясъците. А то е освирепяло от глад и беднотия. Заиграването с плажовете обаче е рисково. Хората помнят, че плажовете и морето доскоро бяха свободни. Хората знаят, че по Конституция плажовете са обществена собственост, т. е. те са заграбени от Мафията, независимо дали в лицето на Олигархията или Държавата /което е едно и също/. Като си помисля, за къв ни беше свобода, пазарна икономика и демокрация, че и ЕС и Атлантика, когато всъщност загубихме всичко каквото имахме преди.

 75. 75 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":

  Само "да паркирам на имота" е много общо казано. На някои имоти може да паркираш кемпера си почти или напълно безплатно (обикновено извън населените и туристическите места) на други "просто паркирането" струва пари, на трети струва мого пари а на четвърти е забранено. Обикновено колкото е по-уредена и благоустроена средата около мястото където "просто си решил да паркираш", толкова това е по-скъпо - нарича се пазарна икономика а местата където се паркира каравана или кемпер с удобства се наричат къмпинги. Това, че в България практически липсват къмпинги не означава, че трябва да приемем за нормално всеки "да си паркира" където му се е видяло приятно и това да се смята за конституционно безплатно право. И всичко това го казвам без ни най-малко да съм на страната на мутрите, както един колега по-горе беше намекнал, а напротив. Безобразията които се вършат от мутрите по българското черноморие направиха така, че много хора като мен буквално да забравят как изглежда защото имаме алтернативи. Това обаче не означава, че трябва да се превърнем в единствената държава в Европа където да е позволено всеки да си паркира и да си бъцва някакви тръбни и дървени съоръжения където и както му е кеф. Толкова. Бъдете здрави!

 76. 76 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#57] от "Дундурук":

  Именно понеже държавата е НАША тя е еднакво моя, твоя и на всеки друг български гражданин. Всички ние имаме различия по въпроса как трябва да се ползват крайбрежните държавни имоти. Моето мнение е, че трябва да има РЕД в това ползване, който ред изключва всякакви диви, номадски и хипарски инициативи. В резултат нещата се случват както ги поиска мнозинството български граждани. Да, това доказано не е най-добрия вариант, но по-добър не е измислен...някой го беше казал за демокрацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK