Борисов увери генералния секретар на ООН, че държи на чистата природа

Борисов увери генералния секретар на ООН, че държи на чистата природа

© Анелия НиколоваГенералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по телефона министър-председателят Бойко Борисов и му е благодари за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство, съобщи правителствената информационна служба. Премиерът пък изразил пълната си подкрепа за амбицията на Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година.


Гутериш отправил покана към премиера Борисов да вземе участие в организираната от него Среща на върха по климата, която ще се състои в рамките на министерската седмица в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН. Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии.


Генералният секретар на ООН изразил надежда, че в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк премиерът Борисов ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда.
Премиерът отбелязал, че ще изрази подкрепа за инициативата на генералния секретар на ООН по време на предстоящия през тази седмица Европейски съвет. Като страна по Парижкото споразумение и държава-членка на ЕС, България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво, подчерта още Борисов.


Премиерът изтъкнал, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС.


"Климатичните промени не са абстракция, а факт", казал още премиерът Борисов и добавил, че това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще. "Министър-председателят беше категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда. Държим на чистата природа, увери в края на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов", се казва в съобщението.


Информацията от правителствената информационна служба идва в момент, в който вървят протести срещу строежите по Черноморието, включително и в защитени зони. Недоволство от ограничаване на възможностите за къмпингуване, намеренията на екоминистерството за изключване на територии от мрежата "Натура 2000" в България, а природозащитници призоваха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се намеси и спешно да започне наказателна процедура срещу България, за да защити европейското природно богатство в Кресненското дефиле. Цялото управление на Борисов пък е белязано от опити за строежи и развиване на бизнес в защитени зони.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Да бе.
  Толкова държим, че дишаме най-мръсния въздух в Европа.
  Тоя път не е имало "конгречулейшънс".
  И скоро няма да има.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Премиерът пък изразил пълната си подкрепа за амбицията на Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година.

  Брей тези ще я карат с орлите - по 100 години.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Баце е пръв природозащитник! Няма вина Баце, че Цеко Жирардели и Марк Минев разказаха играта на Пирин! Няма вина и за Бетономорието! Нито пък има вина за недоразумението Нено!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Баце е пръв природозащитник! Няма вина Баце, че Цеко Жирардели и Марк Минев разказаха играта на Пирин! Няма вина и за Бетономорието! Нито пък има вина за недоразумението Нено!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  След като генералния секретар на ООН е потърсил Бойко по телефоно, какво очаквате да каже нашия премиер-министър?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Това нов виц ли е? Тиквоний и екология?! Те сега, отивам да се гръмна с една домашна гроздова. 👐🤔😜

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  В Банкя въздухът сигурно е чист.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  "Борисов увери генералния секретар на ООН, че държи на чистата природа"

  Това някакво пошло чувство за хумор ли е .....................?

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Ех, успокоих се!
  Щом другаря Борисов се е захванал с тази толкова отговорна работа.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Ами щом е така - да хваща пътя за "Pankraz"!

  G.
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  По-скоро ми прилича на ялова пиар акция на банкянския. Точно в началото на лятото, когато върви сериала строители на плажа Гутериш се сетил за баце?! А Баце да си спомня къф номер му скроиха Баросу и Гутериш когато се мъчеше да пробута кристалинка срещу Бокова?

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Смях през сълзи!!!
  Ще има хора да му се вържат, но като цяло небивалици от него.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Междувременно, драги зрители, е готов новият модел, който вече съвсем научно доказва, че глобалното затоплюване предизвиква застудяване. Любопитното е, че необходимите мерки са все същите и струват пак толкова. Подробности в Дневник след два-три дни, като преведат матрала от немски.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Предлагам Баце за глобален директор на Грийнпийс!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Само да не лъжеше толкова.

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Може ли да споделите и на какъв език са комуникирали? :)

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-чиста държава, с най-мръсните прасета.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  О този лъже като Путин - нагло и безочливо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Весело

  " Държим на чистата природа, увери в края на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов"

  Ами вярно си е - премиерът наистина държи на чистотата на природата ! Не се позволояват никакви плажуващи, никакви кърпи и хавлиии върху дюните ! Вие знаете ли колко боклук остава след свободно къмпингуващите ! А онбашията е позволил да се поставят върху тях само няколко градивни материала : бетон, желязо, тухли и такива работи...Те не са боклуци, не замърсяват и така Черноморието отдавна наистина се превърна в Бетонморието.....Ама той пък откъде да знае - отдавна не е ходил на плаж някъде по него, та никой не му е и казал докъде е стигнало положението, но ако разбере какво е станало - пак ще уволни някоя лелка от администрацията, дето го е подвела, пак ще се раздели с някой близък съратник....То лошото е, че Цецо вече го жертваха, та сега не знам коя ще е следващата изкупителна жертва !

 20. 21 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Баце е пръв природозащитник! Няма вина Баце, че Цеко Жирардели и Марк Минев разказаха играта на Пирин! Няма вина и за Бетономорието! Нито пък има вина за недоразумението Нено!
  —цитат от коментар 3 на vassilun


  Я обади как точно е "разказана играта на Пирин" и колко пъти си ходил там? Поне знаеш ли къде е, да я посочиш с гомняно пръстче, ако ти нарисувам карта на България на къс клозетпапир в кенефа на метрото в Обеля, който обслужваш?

 21. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Това нов виц ли е? Тиквоний и екология?! Те сега, отивам да се гръмна с една домашна гроздова. 👐🤔😜
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Гледай да не те хване казанджията...

 22. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Най-чиста държава, с най-мръсните прасета.
  —цитат от коментар 17 на Суджук Герберите


  Е, нема ви прокарваме тръбопроводи по драгалефските баири. Как' Иленка да ви полива с маркуча там...

 23. 24 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Всъщност, съобщението за инициативата на Гутериш бе публикувано вчера от Ройтерс. Днес излезе и на български https://www.economic.bg/bg/news/11/oon-prizova-es-da-povishi-tselite-si-za-ogranichavane-na-vrednite-emisii.html
  Идеята е ЕС доброволно да надхвърли поетите по Парижкото споразумение ангажименти и да стане световен лидер в борбата срещу изменението на климата като противодействие на Индия и Китай, след като Тръмп изтегли САЩ от споразумението. Това беше и идея на 8 страни от ЕК, но сега вече се подкрепя от 18. Доскоро Германия не беше съгласна, но след европейските избори е променила становището си заради възхода на зелените. Нашите не са били съгласни, защото това означава закриване на въгледобива и на гол тумбак чифте пищови, но днес спекулациите в западната преса бяха, че ще се навият срещу финансиране. На Европейския съвет в края на седмицата решението трябва да се вземе с единодушие. Сега обработват несъгласните. Явно Борисов се е съгласил или са го съгласили, както разбираме от това клето прессъобщение. За България това означава закриване на ТЕЦ на въглища, както призовава Гутериш, липса на енергийна независимост и много по-високи цени на електроенергията.

 24. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  хахахахахах

  при столица с два пъти годишно измиване през пръсти и окендзано черноморие?

  с глоби за колоездачи?

  къмпингарите и любители на природата протестираха продължително време за да ОПАЗЯТ от застрояване ОТКРАДНАТИТЕ български плажове и планини, но политическите продажници дори не ги отразиха!

 25. 26 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Да уволни Нено първо тогава.

 26. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5193 Неутрално

  Остава и да му повярват

 27. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#21] от "Reporter US":

  Ми... https://www.google.com/search?q=банско +писти+лято&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxq8zErfHiAhXRwcQBHQamBYIQ_AUIBigB&biw=480&bih=806#null

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално  До коментар [#26] от "falkoneti":

  Нено да не се бара!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 30 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 217 Неутрално
 30. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#16] от "rainbou1":

  Сигурен съм, че Гутийереш и Баце са разговаряли на чист бразилски език! 🤣

 31. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ма държи бе, как да не държи. И на читаво правосъдие държи, и на независими медии държи, и на други работи държи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Важното е да умееш да използваш лицемерието и демагогията, които са главно условие за успеха на един политик. А Борисов ги умее тези неща, той се е учил от когото трябва. Радвам се, че си е научил урока, макар че от това природата ни не става нито по-чиста, нито по-прекрасна.

 33. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И. Джугашвили

  Добро начинание.

  Бокорисов гарантира, че минеральная вада Банкя
  падчиняется на световные стандарт для минеральные голи води.
  И на Банкявские стрес-тестове за устойчивост на Банка.

  _______________________________________________
  Банка=Лихвар.

  "Борисов увери генералния секретар на ООН,
  че държи на чистата природа"

 34. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 835 Весело

  Предлагам Баце за глобален директор на Грийнпийс!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  И при това номиниран за Нобелова награда! Няма само комшиите да ги номинират, я!

 35. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 835 Весело

  "Премиерът изтъкнал, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС."

  Добре че беше далавера за някои, та затова напреднахме с използването на възобновяеми източници...

 36. 37 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 291 Весело

  Не разбрах поради що Гутериш ласкае Боко, когато нито неговите деяния са екологично похвални, нито той ще се опъне на Тръмп по повод Парижкото споразумение. Просто една въртележка, съпроводена с климане, леко зъбене и мърморене под нос!

  Малинчо
 37. 38 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#36] от "plamen_b":

  А ко тана с кюмюря? Или варненските тецове минаха на алкохол?

  Малинчо
 38. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 291 Весело

  Другаре, тотална лъжа и измама! Отидете в една Гърция по морето, вижте как е в Турция, дето някои я имат за едното нищо. Водата, за разлика от тая в нашето море, е чиста и дъното на 12-12 метра прозира. А в нашите води - люспи от домати, които са били изядени снощи от природозащитници!

  Малинчо
 39. 40 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "Reporter US":

  Много ти е мръсна устата бе, как ядеш с нея?

  Дедо Крум
 40. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Честита ви АЕЦ-Белене.Закриват се тецовете и на тяхно място ще се строи АЕЦ-Белене.Щото тецовете отделяли СО2,а според затоплистите това е нещо апокалиптично.Което означава поне 20 милиарда дълг за държавата,т.е за данъкоплатците.
  Та "борбата с глобалното затопляне"ще я плащат всички балъци данъкоплатци.Найс.
  Между другото Путин има голяма полза от"борбата с глобалното затопляне",щото ще си пробутва руски АЕЦ и ще продава повече природен газ,които да заместят въглищата.

 41. 42 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Подпише ли Борисов, разсипва над 40% от българската енергетика и "Марица-изток" затваря. Решението за този документ се взема единодушно. Засега Полша не е съгласна. Интересно срещу какво е изтъргувал съгласието си. Едва ли е нещо в полза на България. Във всеки случай, миньорите много ще се вбесят. Затова подмазваческите медии са толкова тихи, а телевизиите не отразяват решение, от което зависи енергетиката на България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK