Общинският съвет на Каварна ще реши за плана за "Натура 2000" край Калиакра

От януари 2016 г. е в сила решение на Съда на Европейския съюз, осъждащо България за неизпълнение на двете директиви за биоразнообразието и изискващо действия, които държавата бави досега.

© Росен Цонев, -

От януари 2016 г. е в сила решение на Съда на Европейския съюз, осъждащо България за неизпълнение на двете директиви за биоразнообразието и изискващо действия, които държавата бави досега.Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи на Асоциацията на парковете в България (АПБ) да довърши безвъзмездно процеса по приемане на Интегриран план за управление зони от "Натура 2000" край Калиакра. Това са три зони, които защитават редките степни обитания и диви птици. Докато няма такъв план, зоните са обявени само "на хартия" и няма ясни правила нито за опазване на рядката природа, нито за разрешените параметри на развитие на стопански дейности в района.


За "Дневник" информация за случая изпрати инициативната група на собственици на земи от района "За туризма на Калиакра". Те сигнализират за опити за манипулиране и настройване на обществеността срещу Интегрирания план за трите зони от "Натура 2000".


Именно такива скандали с фалшива информация за несъществуващи рестрикции в предлагания Интегриран план бяха причина за спирането му през 2017 г. Тогава след обиди към учените (виж тук) и неверни обвинения за несъществуващи ограничения в плана (виж тук) бяха прекъснати обществените обсъждания на проекта, разработен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в периода 2015-2017 г.
Досега кметът на Каварна Нина Ставрева (от БСП) е подкрепяла екоминистерството за спиране на процеса. Затова и днешното обсъждане е с неясен резултат, въпреки че довършването на експертния процес ще се направи от АПБ про боно и без разход за общинския бюджет.


Миналата година общинският съвет прие редица решения, сред които инициатива за довършване на Интегрирания план, който да даде ясни правила на местните собственици. Решенията си съветът аргументира с целта едновременно да изпълни решението на Съда на Европейския съюз, осъдил България за унищожаване на степите и недостатъчен обхват на зоните за птиците, както и да премести проектите за развитие на курортни селища в площи, където те да не бъдат в конфликт със защитените местообитания.


Общинският съвет в конфликт за защитата на "Натура 2000"


Последното решение (в прикачения файл) по темата общинският съвет прие на 26 февруари по предложение на съветници от ГЕРБ, като с него призовава Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да завърши процеса по приемане на Интегрирания план. В писмо от май екоминистърът Нено Димов казва (прикачен файл), че договорът с БАН е прекратен и учените няма да довършат процеса.


Днешните предложения (прикачен документ) са от председателя на съвета от партия "Ред, законност и справедливост" Красимир Кръстев. В консултации със собствениците на земи от "За туризма на Калиакра" и с природозащитни организации се е стигнало до решение, че въз основа на проекта на БАН Интегрираният план може да бъде приет за 3 месеца. За да се постигне това, АПБ предлага доброволно и безвъзмездно да довърши процеса (прикачен документ) .


От "За турзима на Калиакра" разясниха пред "Дневник", че очакват нови опити за фалшиви интерпретации и настройване на общински съветници срещу приемане на правилата за трите зони от "Натура 2000", въпреки че те са разработени от експерти по биоразнообразието от БАН, били са одобрени от МОСВ като възложител, и са необходимото условие за развитие на всяко бъдещо икономическо действие в района.


Европейските изисквания и интегрираният план


От януари 2016 г. е в сила решение на Съда на Европейския съюз, осъждащо България за неизпълнение на двете директиви за биоразнообразието и изискващо действия, които държавата бави досега. Решението на Европейския съд констатира недостатъчен обхват на зоните за птиците и изграждане на инфраструктура, която уврежда както защитените редки степи (проектите "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна", "ЦИД — Атлас", "Вертикал — Петков и с‑ие" и "Трейшън клифс голф енд спа резорт"), така и инфраструктура, прогонваща редките птици, чийто миграционен път минава оттам (проектите "АЕС гeo енeрджи", "Уиндтех", "Брестиом", "Дисиб", "Еко енерджи" и "Лонгман инвестмънт"). Според решението България не е оценила кумулативния ефект на проектите.


В отговор на решението държавата започва разработването на Интегрирания план за зоните от "Натура 2000" край Калиакра. Следва бойкот от собственици на земи, които отправят и заплахи към учените и през август 2017 г. общината и екоминистерството спират приемането на плана (виж тук и тук). Заради неговата липса досега не са започнати конкретни мерки за изпълнение на решението на Европейския съд и няма ясни правила за бъдещите проекти в района.


Мерките


През март общинският съвет инициира кандидатстване за проект за възстановяване на степи. За съжаление, този първи проект (на стойност 195 276 лв.) е за три общински имота с площ 230 декара, като в част от тях степите не се нуждаят от възстановяване, според информация от общински съветници.


Иницииран от управляващия кмет на БСП и екоминистерството, проектът за пилотно възстановяване е критикуван от съветниците от ГЕРБ и "Ред, законност и справедливост" като неефективно разходване на средства.


Ако започне да се изпълнява проект за възстановяване на степите, преди обаче да е приет планът за зоните от "Натура 2000", могат да бъдат похарчени сериозни суми без ефект, предупредиха през март учени и представители на неправителствени организации. Важно е възстановяването да се случва на терени с реално увредени степи и по научна методика от утвърдени експерти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK