Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Тайната зеленчукова градина на София

Споделената зеленчукова градина

© Анелия Николова

Споделената зеленчукова градинаМежду блоковете на малка столична улица между булевардите "Симеоновско шосе" и "Г. М. Димитров" е оградено пространство, което се отличава на фона на типичния градски пейзаж. В него са оформени двайсет парцела, в които разнообразни зеленчуци са напъпили от тъмната и рохкава почва. Сред надвесените от двете страни жилищни сгради, автомобилите, окупирали всяка свободна територия, и оставените на произвола на съдбата площи това място първо изненадва, после оставя усещането за уют и че всичко е възможно.


С местоположението си на улица "Тодор Кожухаров" в "Студентски град" (така се води районът) споделената зеленчукова градина, създадена от "Горичка" и група съмишленици, може на пръв поглед да изглежда тайна. Но нейната цел е тъкмо обратната. Тя трябва да служи за модел и да предизвика всички жители на София, които биха искали да имат алтернатива на традиционния завършек на деня - дивана, телевизора или някой бар. Друга възможност за разпускане от стреса, натрупан през деня - да слезеш в кварталната градина и да посветиш половин час на тиквичките, които си посадил преди месец. А за награда за добре свършената работа да си откъснеш и да изядеш няколко домата, които сам си отгледал.


Градината е разделена на 20 парцела от по 8 кв. метра

© Анелия Николова

Градината е разделена на 20 парцела от по 8 кв. метра
По света това не е новост. Има много градове, в които споделените градини са изключително популярни. Като Марсилия, да кажем. На представянето присъства и Никола Мобек, аташето по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество на посолството на Франция в България, което е сред подпомогналите старта на градината. Той нарече инициаторите "пример за мечтатели, които сбъдват мечтите си".В София също има примери за действащи споделени зеленчукови градини: "Градина за Дружба", "Споделена градина Герман" и "Биоградина Витоша".


"Споделена зеленчукова градина 1", чието публично представяне беше в сряда, обаче ще служи като демонстрационна градина, а основната идея е опитът, натрупан при създаването й, да помогне на други желаещи направят подобни места в София.


На откриването основателят на "Горичка" Магдалена Малеева разказа, че преди година и половина екипът на платформата се е събрал с други съмишленици и така е основана "Инициативата за градско земеделие в София". Първата цел е била да бъдат намерени 5 терена по 1 декар. Оказало се, че това никак не е лесно. След 10-месечно търсене те случайно се срещат с представител на общинското дружество "Пазари Изток", който им помага да намерят това пространство. Наемът е сравнително висок, така че всеки собственик на един от 20-те парцела от по 8 кв. метра плаща по 180 лв. годишно. Така вместо 5 споделени градини се появява една, но с опита от нея ще бъде съставен наръчник, чрез който всеки може да разбере през какви процедури трябва да мине, за да се пребори за градска зеленчукова градина.


Фотогалерия: Да отглеждаш зеленчуци в София >


"София е една от малкото европейски столици, които нямат градско земеделие", подчерта Малеева. Тя допълни, че в споделените градини се използва биоземеделие за разлика от традиционните практики, които изтощават почвата. "Смятаме, че би било добре във всеки квартал да има подобно пространство", каза още тя. По време на презентацията Малеева каза, че Столичната община е изразила подкрепа към проекта, но не е успяла да осигури място. Тя обясни: "Искаме това да бъде само началото на създаването на цяла мрежа от споделени зеленчукови градини в София. Надяваме се, че Столичната община ще поеме по-активна роля занапред, като предостави на гражданите подходящи терени за споделени зеленчукови градини."


По план на събитието трябваше да присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която не се появи поради изникнали ангажименти. Тя беше представлявана от председателя на общинската Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори Лолита Радева, която обясни, че за отдаването на общински пространства за споделени градини в София съществуват административни пречки. Според нея те могат да бъдат преодолени, ако повече столичани проявят инициатива.


Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев заяви, че в района има терени, подходящи за споделени градини, и че ще подкрепи всеки добър проект, иницииран от хората в квартала.

Споделената зеленчукова градина

© Анелия Николова

Споделената зеленчукова градина


Пред "Дневник" заместник-председателят на общинския съвет от листата на "Зелените" Иван Велков коментира, че, от една страна, се наблюдава все по-методичното и професионално отношение, както и по-добрите проекти, които гражданските организации успяват да реализират. А диалогът със Столичната община е затруднен поради различните езици, на които говорят администрацията и организациите. Според него обаче основната пречка в случая е прецедентът. "В правния свят го няма термина "споделена градина". Там нещата се движат на ниво градоустройствен терен и за какво е отреден теренът. И ако не пише, че е отреден за споделена градина, значи това не може да бъде такава", коментира той. По неговите думи обаче в тази посока има развитие.


Магдалена Малеева

© Анелия Николова

Магдалена Малеева


За Велков друга съществена част от проблема е "нихилистичното отношение на съседите към подобни инициативи". "Защото страстта на част от съгражданите ни да паркират колите си, където им е най-удобно, започва да се превръща в по-голям проблем от липсата на един или друг нормативен документ", обясни той.


Откриването завърши с демонстрация на екологична техника за пръскане срещу вредители и разходка в градината.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Такива градски градини има в Чехия, Швейцария, Австрия. Малки на площ парцели с малка къщичка. В Чехия им казват "парцелачки".

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  При 50 млн. дка първо качество обработваема земя, колтучим домати между колите на паркинга... Умилително! В този ред на мисли, не подкрепям градското земеделие, освен ако не е свързано с някаква образователна цел... Хипстърите много буквално приеха отглеждането локална храна... Всяко нещо на мястото си!

  I shave with Occam's razor
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Имаше Софийско поле, направихме го на металургичен камбинат, благоустроихме го като мутрополис, пък дали пак ще стане Софийско поле -- а дано, ама надали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  съществена част от проблема е "нихилистичното отношение на съседите към подобни инициативи". "Защото страстта на част от съгражданите ни да паркират колите си, където им е най-удобно
  ______________
  Забележете на снимката се вижда бетон помпа!
  1. Няма къде да се паркира, защото строителната мафия загражда всичко.
  2.Зеленчуците в такова пространство са силно токсични , земята не е хубава, от олово и сяра от дизелите а също така и с радон от строежите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  "Споделена зеленчукова градина 1"... ще служи като демонстрационна градина"

  И толкоз.

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#3] от "zyb18561487":

  Софийското поле е 1182 кв.км., а землището на София, включващо и Кремиковци е 492. Така че сиава богу, не сме прецакали цялото поле.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 217 Любопитно

  "биоземеделие" в София, интересно какво разбират под тази дума. Вярно че това е доста разтегливо понятие, ама не може да в града влизащ в челните статистики за най-замърсен град да се опитаме да инкорпорираме понятието биоземеделие. Така мисля аз ... Иначе успех в начинанието ;)

 8. 8 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Подкрепям, но се съмнявам в качеството на продукцията!Когато отвсякъде си заобиколен с големи булеварди по които почти непрекъснато фучат коли, до самата градинка пък същите коли паркират - едва ли продукцията е наистина полезна.Вярно е, че почвата е сменена с друга, но дали е достатъчно?!

 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Да живее Пропагандата....оле, оле....олеле.

  ПП: Скъпо ДНЕВНИЧЕ сайта пак се е сбъгал. Да знаете.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Най лошото е, че селяндурите като емигрират в София, им дай само на бюро да работят!
  Хора, които излизат от селското стопансво, със зъби и нокти драскат НИКОГА да не се налага повече да работят там
  Сякаш е някаква унизителна работа!
  Важното за тях е да се видят "у фирма" , у нова кутийка с цената на модерно робство и премиОм Фтомобил , с който сме се надскочили и после "Ревем пред Балкан Стар"

  Това са им приоритетите, със пушка не можеш да ги върнеш повече на село!

  Иначе много обичат бурканите с домашна продукция на МакЯ им и си ходят уикенда за провизии до вънпната тоалетна откъде са вече забравили че са изпълзяли!

  Та, в този ред на мисли, два въпроса:
  1. Няма ли Кой да гледа "зарзават", животни и градини .... /всички искат у мнимият Тех Парк да рОботят(по тия фирми се чуват такава реч и такива разсъждения, че ум да ви зАйде)
  2. Може ли селяни да съставят гражданско общество?

  (въпросите са риторични и тъжни)

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Транш се усвоява, споко! Малеевите са царе на врътки с висока добавена стойност!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Проектът е добре платен отдва източника. Съжалявам но не подкрепям изпълнението. Иначе идеята е добра но всеки може да си го направи на ТЕРАСАТА !!! Или по покривите както е по света.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  При 50 млн. дка първо качество обработваема земя, колтучим домати между колите на паркинга... Умилително! В този ред на мисли, не подкрепям градското земеделие, освен ако не е свързано с някаква образователна цел... Хипстърите много буквално приеха отглеждането локална храна... Всяко нещо на мястото си!
  —цитат от коментар 2 на Сахаров


  Само, че едната земя иска комбайни, трактори, пръскалки , а другата мотика, лопата и желание.

 14. 14 Профил на iinnaa
  iinnaa
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Жителите на селата излязоха от тях. Но селата не излизат от бившите си жители. Хем искаш да напуснеш селото, хем то те тегли. Шизофрения! Вместо да се пренесе съвременният стандарт на живот по селата, да се дърпа градът към селото!! Защо? Земята и въздухът в София са достатъчно замърсени и да се мисли
  , че това е "еко", е много смешно.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Прилича на училищно опитно поле.

 16. 16 Профил на sstefanov74
  sstefanov74
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всъщност този район съвсем до скоро беше вилна зона, все още могат да се видят тук таме изоставени вилички, има и някои оцелели къщи с дворове. Така че такава градинка не е някаква чудо невиждано там, а по-скоро връщане към това което е било :)

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3546 Весело

  Баси и екоинвацията!
  Между ауспусите на дизели "нов внос" ще гледаш луци, марули ...
  Ами ... рУпайте си ги. Со се цялата менделеева таблица ...

  Апропо ... доматът не е зеленчук. А плод ...

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":и с радон от строежите!

  Да,бе, да! То нали с радон баркат бетона! Ваше невежество!

 19. 19 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Жителите на селата излязоха от тях. Но селата не излизат от бившите си жители. Хем искаш да напуснеш селото, хем то те тегли. Шизофрения! Вместо да се пренесе съвременният стандарт на живот по селата, да се дърпа градът към селото!! Защо? Земята и въздухът в София са достатъчно замърсени и да се мисли, че това е "еко", е много смешно.
  —цитат от коментар 14 на iinnaa


  Ама много е просто "защо". Защото никой инвеститор няма да отвори фирма в села, където няма работници, защото почти никой в трудоспособна възраст не е останал. Изключение са само селата около големите градове. Така, че как да го направиш, като се има и предвид, че жителите по селата си мислят като през комунизма и биха правили обратното на правилното в куп дейности.

 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Добро начинание! Допира до земята, до растенията бори стреса.

 21. 21 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Такива градски градини има в Чехия, Швейцария, Австрия. Малки на площ парцели с малка къщичка. В Чехия им казват "парцелачки".[/quote
  [quote#10:"Matrix"]Най лошото е, че селяндурите като емигрират в София, им дай само на бюро да работят!Хора, които излизат от селското стопансво, със зъби и нокти драскат НИКОГА да не се налага повече да работят тамСякаш е някаква унизителна работа!Важното за тях е да се видят "у фирма" , у нова кутийка с цената на модерно робство и премиОм Фтомобил , с който сме се надскочили и после "Ревем пред Балкан Стар"Това са им приоритетите, със пушка не можеш да ги върнеш повече на село!Иначе много обичат бурканите с домашна продукция на МакЯ им и си ходят уикенда за провизии до вънпната тоалетна откъде са вече забравили че са изпълзяли! Та, в този ред на мисли, два въпроса:1. Няма ли Кой да гледа "зарзават", животни и градини .... /всички искат у мнимият Тех Парк да рОботят(по тия фирми се чуват такава реч и такива разсъждения, че ум да ви зАйде)2. Може ли селяни да съставят гражданско общество?(въпросите са риторични и тъжни)
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Може ли селяни да съставят гражданско общество?

  Да, де. И вие сте от тези селяни, които твърдят, че са част от гражданското общество.

 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 816 Весело

  "... зеленчуци са напъпили от тъмната и рохкава почва."

  Иване, почвата си е нормално кафява, както се вижда на снимките. Това тъмното и рохкавото е тор. Нямаше ли някой селянин в редакцията, когото да пратят? :)

 23. 23 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Браво на Малеева за чудесната идея, абсолютно "за" съм за всяко стръкче зеленина !
  И аз съм си планувала да направя градина в центъра на София,на един плосък покрив. Е,няма да е споделена,лично моя ще си е,но се надявам да ми се получи!

  Дневник-токсичният сайт
 24. 24 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  За всички загрижени колко 'био' е в града - правихме изследвания на почвата и продукцията на една друга градинка в този район - ами био са си. Това е потвърждение и на други проучвания в други градове по света. Та не се кахърете, хората ще си хапват наистина чиста храна. Но една градска зеленчукова градина е много повече от това, удоволствието да гледаш нещо как расте и да му помагаш е доказано една от най-добрите анти-стрес терапии. Както и възможността да покажеш на децата си как расте храната им, без при това да се налага да имаш на всяка цена село със зеленчукова градина и да пътуваш километри до там.
  Та темата е огромна, по нея са писани цели дисертации и е казано много. Няма смисъл да повтаряме вече изписаното, нека просто да поздравим хората зад итициативата и да си пожелаем много нови подобни в рамките на всеки по-голям български град, така, както е и в останалата част на големите световни градове.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#22] от "tamada":

  Най-вероятно е компост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хелиана":

  Колко струва този "проект" и как е защитена тази градинка от кражби ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#22] от "tamada":Най-вероятно е компост.
  —цитат от коментар 25 на КМЕТ В СЯНКА


  Тор е всичко, което обогатява почвата, без значение дали е компост, азотна и фосфатна химия или просто лайна от обора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK