Горското управление поема грижата за опазването на орлите

В рамките на проекта са били локализирани 77 активни гнезда на вида и са установени 190 заети територии от двойки

© БДЗП

В рамките на проекта са били локализирани 77 активни гнезда на вида и са установени 190 заети територии от двойкиОт 1 юли 2013 г. досега Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) работиха заедно за опазване на малкия креслив орел, в проекта "Горите на орела", финансиран от програмата LIFE+ на Европейския съюз. През тези шест години с проекта са стопанисвани над 130 000 ха гнездови местообитания в 16 защитени зони от мрежата "Натура 2000" в Югоизточна България. Тези данни представиха пред медии Ваня Рътарова (БДЗП) и Николай Василев (ИАГ) в заключителна среща по проекта.


Василев подчерта, че голямото покритие на български гори от европeйската мрежа "Натура 2000" е признание както за доброто им стопанисване, така и за европейската им значимост и нуждата и от бъдещето им опазване. "Приоритизирането на опазването на вековните гори от ЕС , което беше доказано през последната година и в случая с гората Бяловежа, показва, че българската политика върви в правилна посока", добави той. По думите му след съвместна работа с неправителствените организации по идентифициране на запазени вековни гори през 2016 г. ИАГ обяви заповед за защита на българските гори във фаза на старост.


Малкият креслив орел


Важни за гнезденето на малкия креслив орел са големите стари дървета, а за изхранването му - и наличието в близост до гората на открити незалесени пространства

© БДЗП

Важни за гнезденето на малкия креслив орел са големите стари дървета, а за изхранването му - и наличието в близост до гората на открити незалесени пространства
В миналото малкият креслив орел е бил често срещан в България, но в момента гнездящите двойки са около 550 – 600. В рамките на проекта са били локализирани 77 активни гнезда на вида и са установени 190 заети територии от двойки. Основната част от тях са концентрирани в защитените от "Натура 2000" зони Сакар, Дервентските възвишения и Западна Странджа. Най-важните райони, използвани от малките кресливи орли за почивка, нощувка или изхранване по време на миграция, се намират в източната половина на страната. В България орелът е защитен от закона вид и е включен в Червената книга в категорията уязвим. Наричат го още горски орел, защото е често срещана граблива птица в горите.


Резултатите


Шестгодишната работа на "Горите на орела" се провежда в четири държавни горски стопанства (ДСГ) – Свиленград, Царево, Граматиково и Крумовград. Важни за гнезденето на малкия креслив орел са големите стари дървета, а за изхранването му - и наличието в близост до гората на открити незалесени пространства. Началните територии на прилагане на модела са 120 000 ха гнездови местообитания.


С проекта се утвърждават и два нови управленски документа от правителството - разработените от експертите на "Горите на орела" Методика за измерване на мъртвата дървесина и биотопните дървета в горските екосистеми и Национален план за действие за малкия креслив орел, които вече се прилагат в България.


За да бъде постигната промяна не само на хартия, но и "на терен", проектът е работил и за информиране и въвличане на горските служители. Проведени са повече от 30 обучения с повече от 500 участници, включително международни експерти.


Създадени са и горско-екологични служби, по една във всяка от шестнадесетте регионални дирекции по горите в страната. В тях всички собственици на гори имат безплатен достъп до консултации и информация от горски служители за горско-екологичните мерки и начините за изпълнението им в дадения район, съвети за опазването и стопанисването на техните гори, ползването на недървесни горски продукти, необходими документи и разрешителни, възможности за кандидатстване по програми и инструменти на ЕС.


Били са разпространени и добри практики за алтернативно ползване на горите и производство на недървесни горски продукти. Например ДГС Кости е било подкрепено да разшири дейността си по производство на манов мед и пчелни продукти, използвайки характеристиките на странджанските гори.


Освен работа с горските експерти за своите шест години работа проектът "Горите на орела" има и образователна дейност за младежи, собственици на гори и широката общественост. Разработена и утвърдена като официален лекционен курс в учебната програма на Лесотехническия университет е серия от лекции за иновативни горскостопански практики, опазващи биоразнообразието. С петгодишни кампании "Аз пазя горите и орлите на България" са наградени 56 души, отличени за борба с престъпленията срещу дивата природа . Разработени са и множество информационни материали за вида малък креслив орел и другите орли в България, както и видеоклип.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 527 Разстроено

  Къде ще им търсим орли ???????????????
  на тези безделници..............

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Това с орлите добре..., а опазването на горите?!?!?!
  Такава зверска сеч на горите в Отечеството не е имало и в турско!!!

 3. 3 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Ако опазват така, както горите - орлите отиват за супа или гювеч!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  За да има видове (включително орли) трябва да има стабилни и здрави хабитати...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не си прав. По турско Витоша и Люлин са били изсечени до голо.

  Но най-големия мор за горите е 50-те години. Народната власт почти напълно изсича буковите и дъбовите гори в БГ и ги заменя с иглолистни пършиви дървета.

  Та имало е и по-лошо.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 6. 6 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Аз пък смятах, че тези се занимават единствено с осигуряването на чадър за дървената мафия, която от години безогледно и безмилостно унищожава горите ни.

 7. 7 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Беловежката гора - конфликт м/у местните жители и "природозащитниците".
  Беловежката гора е символа на нациските "природозащитници". Шпиц командите на СС прогонват и избиват хората в Беловежката гора през 1940та година за да направят зелен пояс от източна Полша до Берлин. Натура 2000 и Беловежката гора са идея и реализация на нацисткия режим под ръководството на Хитлер и Гьоринг. Историята се повтаря !!! https://www.dailymotion.com/video/x2u49p5

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK