"WWF България" започва дело срещу екоминистерството заради сечи в Пирин

Вековна гора в Национален парк "Пирин"

© WWF-България

Вековна гора в Национален парк "Пирин"WWF България" съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нарушения при издаване на разрешителни за сечи на територията на Национален парк "Пирин". Според природозащитната организация, която е регионално звено на Световния фонд за дива природа, с планираните към момента сечи в парка ще се допусне премахване на дървета в нарушение на Закона за защитените територии под предлог, че се извършва санитарна сеч.


Първото заседание по делото се е провело днес в Административен съд - София. За "Дневник" експертът на "WWF България" Добромир Добринов разказа, че в заседанието не е даден ход на делото, защото има спор кой е отговорният съд по тази тема с оглед последните промени на Административно-процесуалния кодекс.


Решението от днес е да се даде 7-дневен срок на МОСВ и неговото отговорно звено - дирекцията на Национален парк "Пирин - за становища кой е съдът, към който да бъде разпределено делото. След 7 дни Административен съд - София, ще оповести дали делото ще се гледа от него, или ще премине под компетенцията на Върховния административен съд.


Може ли да се сече законно в Пирин
Според "WWF България" сечите в националния парк са следващата заплаха за Пирин след застрояването. Според експертите на природозащитната организация санитарните сечи често са допускани без необходимата законова предпоставка - да е наличен риск за цялостното съществуване на горските екосистеми на територията на парка.


Прегледът на WWF на разрешения за сечи от последните години е показал, че се извлича дървесина и има значителни добиви от горите на националния парк, извършвани в нарушение на Закона за защитените територии. Става ясно, че се сече на различни места на територията на парка.


Някои сечи са в стари гори, които са под специална защита. Природозащитниците подчертават, че именно в Пирин се намират едни от най-старите иглолистни гори в България, а повечето сечи обхващат дървета до 100 години от видовете бял бор, смърч, бяла мура. Някои от сечите са в близост до ски писти.


Карта на санитарни сечи, за които МОСВ е издало разрешителни, 2019 г.

© WWF-България

Карта на санитарни сечи, за които МОСВ е издало разрешителни, 2019 г.


WWF посочва, че всички разрешения за сечи, които МОСВ планира към момента, са в нарушение и на плана за управление на парка. Този план дава правила конкретно на Пирин и поставя условие при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се извършват санитарни дейности. В случая обаче за всички места, за които природозащитниците са идентифицирали разрешителни за сеч, няма такова увреждане на гората и сечите биха били незаконни.


Според Добромир Добринов документите, които екоминистерството издава за съгласуване на сечите, сочат, че ведомството не си дава сметка къде се сече. Разрешителните за санитарна сеч оставят съмнения, че МОСВ не разграничава, че чисто лесовъдските подходи, приложими за останалите горски територии в България, не са съвместими с целите на опазване на националните паркове, добавя експертът.


Целта на делото е да се промени порочната практика чрез санитарни сечи да се добива дървесина в защитени територии. Ако бъде разрешено в полза на WWF, природозащитниците се надяват то да има хоризонтален ефект и да допринесе за опазена, естествена, дива природа не само в Пирин, но и във всички национални паркове.


Пирин и сечите


WWF напомнят също, че туристическият поток, сечите, строителството на ски инфраструктура, съчетани с климатичните промени, вече са оказали сериозен негативен ефект върху дивата природа на Национален парк "Пирин". Въпреки това той все още пази ценно природно богатство, което изчезва много бързо в цял свят. Последиците от тази загуба в глобален мащаб са драматични и България не може да си позволи допълнително увредена природа, смятат природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Професионалната етика на журналистите изисква да бъде дадена думата на двете страни. Тук това се прави изключително рядко.
  Така нивото пада.

  Еретик
 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Лична.

  Отговорност.  Кога?

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Тези пък престъпници какво правят в България?! Остана и Ислямска държава да почне да съди в България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  От статията става ясно, че WWF съди екоминистерството защо е дало разрешители за санитарна сеч в Пирин.
  Ако някой в министерството е давал разрешителни за подобни сечи без това да е необходимо ще съм първия който ще иска оставки в това министерство и ако се окаже, че всичко е обосновано и законосъобразно, а WWF са търсили медиино внимание и са задръствали излишно съдебната система,ще съм също първи, който ще иска да бъдат изгонени от България.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":

  Въх, ще гони някого от България, щото завел дело... Милото ми демократче.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":
  Може да сте сигурен, че разрешението от МОСВ е незаконно. Там вече няма компетентни хора. А личния финансов интерес на Нено Димов е с най-висок приоритет.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  И нито дума #КОЙ е собственика на WWF България, защо ни занимавате с неговите интереси и дали е платил за съобщението!?

 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  И нито дума #КОЙ е собственика на WWF България, защо ни занимавате с неговите интереси и дали е платил за съобщението!?
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  А кой е твоят собственик?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 586 Неутрално

  И нито дума #КОЙ е собственика на WWF България, защо ни занимавате с неговите интереси и дали е платил за съобщението!?
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  Собственик на WWF?
  Сега има интернет, и 5 годишните деца са чували за Google. Ами преди да напишете нещо отделете 5 мин. да се замислите, да поверите, преди да изходите първото което ви дойде наум. Имайки предвид, че пишат едни и същи хора под всички статии, е ясно че не можете да рзбирате от всичко, а и сигурно ви плащат на бройка та бързате, но така резултаът е по скоро отрицателен.

 11. 11 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прекалено много са се съсредоточили в едно място. Защо тези от wwf не видят какво става на другите места в горите, за каква масова беззаконна сеч става въпрос. Нали и точно затова станаха големите наводнения в Котел ама за там нищо не се казва.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Ако по коалиционната формула Горското стопанство е оставено на ДПС, Нено, роб на един дебел, грозен.... ще има задължението единствено да го прикрива

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Дано успеят! Успех на WWF срещу Нено Димов!

 14. 14 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Леле колко са нагли тия от WWF

 15. 15 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На картата се вижда че сечите на нищожно малки територии, в различни крайща на планината.

  Прилича наистина на санитарна сеч. В ниските части, които не са на територията на Парка има толкова дървесина че няма никакъв икономически смисъл да сваляш трупи от майната си.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 16. 16 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Помним какво стана и на Витоша заради блокираното изнасяне на падналата дървесина от смерча в Бистришко бранище.

  Тома Белев не даде да се изнесе дървесината. Тези дървета заразиха цялат гората до Драгалевци. Накрая се наложиха спасителни сечи на огромни територии от Витоша, и добре че стана един пожар та унищожи източника на заразата.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 17. 17 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Тъй като не е хубаво да се правят обобщения, няма да обобщавам, а ще кажа, че конкретното НПО са си живи търгаши. Само им отваряш сайта и виждаш стоки, които са произведени в онзи край на света от неизвестни на възраст работници и, които стоки, са докарани до тук с неизвестно какъв въглероден отпечатък.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Дано успеят! Успех на WWF срещу Нено Димов!
  —цитат от коментар 13 на Добромир Генов


  Дано не успеят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK