"WWF България" започва дело срещу екоминистерството заради сечи в Пирин

Вековна гора в Национален парк "Пирин"

© WWF-България

Вековна гора в Национален парк "Пирин"WWF България" съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нарушения при издаване на разрешителни за сечи на територията на Национален парк "Пирин". Според природозащитната организация, която е регионално звено на Световния фонд за дива природа, с планираните към момента сечи в парка ще се допусне премахване на дървета в нарушение на Закона за защитените територии под предлог, че се извършва санитарна сеч.


Първото заседание по делото се е провело днес в Административен съд - София. За "Дневник" експертът на "WWF България" Добромир Добринов разказа, че в заседанието не е даден ход на делото, защото има спор кой е отговорният съд по тази тема с оглед последните промени на Административно-процесуалния кодекс.


Решението от днес е да се даде 7-дневен срок на МОСВ и неговото отговорно звено - дирекцията на Национален парк "Пирин - за становища кой е съдът, към който да бъде разпределено делото. След 7 дни Административен съд - София, ще оповести дали делото ще се гледа от него, или ще премине под компетенцията на Върховния административен съд.


Може ли да се сече законно в Пирин
Според "WWF България" сечите в националния парк са следващата заплаха за Пирин след застрояването. Според експертите на природозащитната организация санитарните сечи често са допускани без необходимата законова предпоставка - да е наличен риск за цялостното съществуване на горските екосистеми на територията на парка.


Прегледът на WWF на разрешения за сечи от последните години е показал, че се извлича дървесина и има значителни добиви от горите на националния парк, извършвани в нарушение на Закона за защитените територии. Става ясно, че се сече на различни места на територията на парка.


Някои сечи са в стари гори, които са под специална защита. Природозащитниците подчертават, че именно в Пирин се намират едни от най-старите иглолистни гори в България, а повечето сечи обхващат дървета до 100 години от видовете бял бор, смърч, бяла мура. Някои от сечите са в близост до ски писти.


Карта на санитарни сечи, за които МОСВ е издало разрешителни, 2019 г.

© WWF-България

Карта на санитарни сечи, за които МОСВ е издало разрешителни, 2019 г.


WWF посочва, че всички разрешения за сечи, които МОСВ планира към момента, са в нарушение и на плана за управление на парка. Този план дава правила конкретно на Пирин и поставя условие при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се извършват санитарни дейности. В случая обаче за всички места, за които природозащитниците са идентифицирали разрешителни за сеч, няма такова увреждане на гората и сечите биха били незаконни.


Според Добромир Добринов документите, които екоминистерството издава за съгласуване на сечите, сочат, че ведомството не си дава сметка къде се сече. Разрешителните за санитарна сеч оставят съмнения, че МОСВ не разграничава, че чисто лесовъдските подходи, приложими за останалите горски територии в България, не са съвместими с целите на опазване на националните паркове, добавя експертът.


Целта на делото е да се промени порочната практика чрез санитарни сечи да се добива дървесина в защитени територии. Ако бъде разрешено в полза на WWF, природозащитниците се надяват то да има хоризонтален ефект и да допринесе за опазена, естествена, дива природа не само в Пирин, но и във всички национални паркове.


Пирин и сечите


WWF напомнят също, че туристическият поток, сечите, строителството на ски инфраструктура, съчетани с климатичните промени, вече са оказали сериозен негативен ефект върху дивата природа на Национален парк "Пирин". Въпреки това той все още пази ценно природно богатство, което изчезва много бързо в цял свят. Последиците от тази загуба в глобален мащаб са драматични и България не може да си позволи допълнително увредена природа, смятат природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK