Уволнен експерт по екология във Враца е върнат на работа от премиера

Заводът "Химко" във Враца не работи от десетилетия.

© Надежда Чипева, Капитал

Заводът "Химко" във Враца не работи от десетилетия.Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше уволнен, но бързо върнат на работа лично от премиера Бойко Борисов.


Служителят Георги Караиванов е бил съкратен под предтекста "намаляване на обема на работата", но самият той си го обяснява с ангажираността си с казуса за транспортирането на опасни химикали от "Химко Враца". Той е председател на междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ - Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията в "Химко".


Проектът за извозването на опасни цистерни серовъглерод, престояли на територията на "Химко" в продължение на 20 г., е на фирма на депутата от ГЕРБ Станислав Попов "Камибо- Хименерго". За случая стана известно през май от репортажи на Би Ти Ви. Точно преди евроизборите Борисов коментира казуса като каза, че не познава човека, но той би трябвало да реши сам проблема. "Ако не, ще дадем пари, ще ги изчистим и после знаете какво се случи с Баневи...", каза Борисов.
Сега Попов обяви, че фирмата му възнамерява да извози опасните вещества и изчаква пристигането на цистерни от чужбина, но според експерта от районната екоинспекция това не е безопасно.


Днес пред Би Ти Ви възстановеният на работа Караиванов каза, че вчера лично премиерът му се е обадил и му е казал, че го връща на работа. Не са обсъждали конкретния казус, но по-късно Караиванов разговарял за него с министъра на околната среда, който му възложил да си довърши работата по този случай.


Караиванов каза, че има подкрепата на обществеността и медиите във Враца, но не и на колегите си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK