Парламентът отхвърли ветото на президента върху ограниченията за къмпингуването

Парламентът отхвърли ветото на президента върху ограниченията за къмпингуването

© Юлия ЛазароваПарламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху ограниченията и санкциите за т.нар. диво къмпингуване. За повторното приемане на измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие гласуваха 143 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", 66 депутати от "БСП за България" бяха против, а един социалист се въздържа.


С промените се забранява разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни и къмпингуване в места, които не са специално определени за целта. За нарушаване на първото ограничение ще се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв., а за второто - от 1000 до 3000 лв. Според управляващите санкциите ще влязат в сила година след приемането на наредба, която предстои да се изготви.


В мотивите си за ветото Румен Радев посочва, че ограниченията са значителни в сравнение със сегашния ред, както и че законът въвежда строги санкции, а не определя местата за къмпингуване. Срещу въвеждането на ограничения има и протести.
От БСП призоваха ветото да бъде подкрепено, а след дебат да се въведат правила и ограничения за къмпингуване в Закона за туризма, за да важат и за палатки в гората. Социалистите настояват още за изработване на стандарти за къмпинги и др.


Според ГЕРБ обаче ограниченията трябва да са в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а целта им била регулация, за да не стане дивото къмпингуване дивашко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK