Природозащитници: Депутатите де факто забраниха съществуването на къмпинги

Ограничен достъп до морския бряг на плажа за природосъобразен туризъм "Корал"

© Бетономорие

Ограничен достъп до морския бряг на плажа за природосъобразен туризъм "Корал"Инициативният комитет "Бетономорие" разпространи своя позиция по повод отхвърленото днес от Народното събрание вето на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. В позицията се заявява, че организацията се отказва от по-нататъшни срещи с управляващите и очаква решение на Конституционния съд.


Според "Бетономорие" депутатите де факто забраняват съществуването на къмпинги, защото отлагат за след една година определянето на места, където ще бъде "специално регулирано" и разрешено разполагането на каравани, кемпери и палатки.


Група "Бетономорие" очаква омбудсманът на Република България Мая Манолова да внесе този закон в Конституционния съд, каквато воля вече е била заявена от нея. Активистите срещу застрояването на Черноморието заявяват също, че намират настоящото Народно събрание за "напълно деградирало конституционните си функции".
"Слабата и частично завладяна съдебна власт не може да защити нашите права и честни избори", заявяват те.


Групата се обръща към гражданите на България да я подкрепят в искане към правителствата на всички страни - членки на Европейския съюз, към Европейския парламент и Европейската комисия за започване на процедурата по чл.7 от договора на Европейския съюз за ограничаване правата на България в ЕС заради тежки нарушения на ценностите на съюза.


"Дневник" публикува пълния текст на позицията тук.


Промените


Основните мотиви за президентското вето бяха за противоречие на промените в ЗУЧК с конституционните права на гражданите за чиста околна среда и задължението на държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ветото беше наложено върху текстовете, налагащи изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани извън специално регулирани места за целта (§2 на законопроекта, с който се променя чл.10а от ЗУЧК), както и върху глобите при лагеруване извън такива специални места (§9, или чл. 24в от ЗУЧК).


С отхвърлянето на ветото днес след обнародване на новия ЗУЧК граждани няма да могат да къмпингуват върху някои типове дюни, но ще могат да разполагат автомобили, палатки и кемпери върху най-разпространения в България вид - ембрионалните дюни. Очаква се както гражданите, така и контролните органи от общините да срещнат трудности да разграничат забранените за къмпингуване дюни (сиви, бели и облесени) от разрешените ембрионални.


Промените в закона също така позволиха свободният достъп до морския бряг да бъде не само пешеходен, както досега, но и да е позволен и с автомобил или друго превозно средство.


Забраната и глобата за разполагане на каравани, кемпери и палатки извън специално регулирани места ще влезе в сила след година. Правилата за създаване на тези несъществуващи засега "специални" места ще се определи с Наредба от 4 министъра - на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK