Природозащитници: На защитен плаж се снима голяма телевизионна продукция с тежка техника

Шатрите на снимачния екип, които се намират в гората зад плажа.

© Скрийншот от

Шатрите на снимачния екип, които се намират в гората зад плажа.Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в Странджа. С това въвеждащо изречение коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" разпространи до медиите имейл, в който твърди, че "на плаж "Листи", който е в Природен парк "Странджа" и до който няма улеснен достъп за МПС, е прокаран незаконен път в гората и плажът е блокиран за посетители от телевизионна продукция, която снима своето шоу там".


Притеснението на природозащитниците идва от публикувано видео в Фейсбук групата "Да запазим Корал". В него жена на има Гери Николова показва как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а от кадрите се вижда, че през мястото е минавала тежка техника. Тя добавя, че е била посрещната от "снимачен екип с много техника".
По думите ѝ в района се снима новото предаване на "Нова телевизия" "Игри на волята", което трябва да започне да се излъчва през есента. Николова уточнява още във видеото, че снимачният екип ѝ е обяснил, че плажът е нает до септември, за да се заснеме продукцията.


"Плажът е част от природен парк "Странджа" и е част от защитена местност "Силистар" и не трябва да им достъп на тежка техника", обяснява жената, докато се разхожда сред изкоренените дървета. От видеото се вижда, че на плажа и в гората са разположени тоалетни и друга инфраструктура.


"За да остане природа в България" припомня, че в началото на годината беше направен опит да бъде отдаден под наем плаж "Липите", който се намира в близост до "Листи" и е един от последните незастроени плажове с ограничен достъп на МПС в Странджа. След граждански натиск министърът на туризма Николина Ангелкова отмени заповедта за отдаване под наем на "Липите".


"Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е недопустим според режима на защитената местност. Нарушителят може да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв. за деянието си съгласно Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон. Незаконните дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен", пишат в позицията си от коалицията и допълват, че подготвят сигнал за нарушенията до отговорните институции.


"Дневник" изпрати въпроси до редакционния имейл на "Нова телевизия" за коментар на обвиненията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK