Организации подадоха сигнали за незаконна сеч в защитената местност Силистар

Скрийншот от видеоклипа на Гери Николова.

© Скрийншот от

Скрийншот от видеоклипа на Гери Николова.Защитената местност Силистар е застрашена от поголовни сечи заради прокарване на нови горски пътища до плажа "Листи" - това съобщи Асоциацията на парковете в България, която вече е подала сигнал до окръжната прокуратура в Бургас (с пълното съдържание на сигнала можете да се запознаете в прикачения файл).


"На територията на защитената местност са установени прясно отсечени дървета без редовно позволително за сеч, в забранен период за извършване на сечи. Премахнатата растителност е с цел направа на нов горски път, който според Заповедта за обявяване на Защитена местност Силистар също е забранена дейност", посочват от асоциацията.


Със сигнала до прокуратурата от асоциацията са изразили сериозните си опасения, че извършените действия на територията на защитената местност е възможно да представляват престъпления по смисъла на Наказателния кодекс.
За изсичането на дървета и прокарването на незаконен път в защитената местност първа съобщи коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Оказа се, че се снима продукция на "Нова телевизия", която ден по-късно обяви в официална позиция, че "Игри на волята: България" се снима с разрешението и съгласието на всички компетентни институции".


За изсечени дървета в местността сигнализират и от сдружението "Зелена Странджа", което организира походи в Бургаска област. "Заради снимките на телевизионна продукция е посегнато на една уникална екосистема", посочват от организацията пред БНР днес.


Във фейсбук групата "Да запазим Корал" бяха публикувани няколко видеоклипа на жена на име Гери Николова, на които се вижда как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а през мястото видимо е минавала тежка техника.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK