Ръководството на парк "Рила" обеща да глоби влогър, завел 1500 души на Мусала

Ръководството на парк "Рила" обеща да глоби влогър, завел 1500 души на Мусала

© Надежда Чипева, КапиталРъководството на Национален парк "Рила" се кани да глоби влогър за това, че е организирал масово изкачване на Мусала, в което са участвали 1500 души, съобщава Би Ти Ви. Походът е в зона, в която не е разрешено струпването на много хора, макар че всяко лято до най-високия връх на Балканите достигат множество хора, често такива, които обичайно не ходят по планините.


"1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби", обявява в клипа си влогърът, който не разбира какъв е проблемът с инициативата му.


"Обявих в интернет, че по този случай на еди-коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме - просто група приятели, които се събират в интернет", разказва Слави Панайотов пред телевизията. Твърди, че не е събирал пари от участниците, нито е създавал туристическа група. Бил платил обаче с лични средства присъствието на "професионални планинари" (каквото и да означава това), за да гарантира сигурността на присъединилите се към инициативата. Имало и представители на планинската спасителна служба според него.
Разказва, че на върха бил извикан от двама души в заслона. "Дойде едно момче и каза, ако може, да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха, вдигнаха ме и казаха "Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат- нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха "ще ви пишем протокол", разказва той. Не съдейства на служителите. Твърди, че е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода, но не бил получил отговор. От парк "Рила" обаче казват, че са забранили събитието.


"Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана", казва пък Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк "Рила", цитиран от телевизията.


"Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала... през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора", обяснява Красимир Андонов.


Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра.


"Глобите за физически лица са от 500 до 5 хил. лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума", казва директорът на дирекция Национален парк "Рила".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK