Паркът Персина е пред орязване въпреки рекордния брой пеликани тази година

Колонията на къдроглави пеликани в парк "Персинпа" тази година има рекордните 24 гнездящи двойки.

© Свилен Чешмеджиев, БДЗП

Колонията на къдроглави пеликани в парк "Персинпа" тази година има рекордните 24 гнездящи двойки.Община Белене оповести планове за намаляване на територията на Природен парк "Персина" заради АЕЦ "Белене", на фона на добрата новина, че тази година там гнездят рекорден брой от защитения вид къдроглави пеликани. Процедурата е инициирана от Министерството на околната среда и водите и ще бъде подложена на обществено обсъждане на 12 септември в сградата на община Белене. До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения до екоминистъра.


Плановете са за отрязване на площи, по инициатива на община Белене и Министерството на енергетиката и за прибавяне на нови площи, предложени от Изпълнителната агенция по горите, която е принципал на Дирекцията на Природен парк "Персина". Равносметката показва, че ако тези намерения се осъществят, площта на парка ще намалее. Изключването на досегашни площи от парка и неговата защита се аргументира с това, че те нямали "консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".


По-рано миналата седмица Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщи, че тази година къдроглавите пеликани в "Персина" са сформирали рекорден брой гнездящи двойки – 24. Това е най-високата численост от сформирането на колонията през 2016 г. досега. Двадесет и четирите двойки са отгледали 30 малки пеликанчета, които успешно са отлетели през юли.
Къдроглави пеликани се размножават край Белене, след като условия за заселване на колония са създадени с общи усилия на БДЗП и дирекцията на Природен парк "Персина". Така край Дунав се установява второто място в България, където видът се размножава успешно - освен в традиционния за вида резерват "Сребърна".


От заселването на къдроглавите пеликани от 2016 г. досега колонията в дунавския природен парк бележи постепенен, но постоянен ръст. Първите за новосформираната колония къдроглави пеликанчета се излюпват през 2017 г. и са само две. През 2018 г. в новото гнездовище в "Персина" е имало девет двойки къдроглави пеликани, които са отгледали девет малки. На този фон 24 двойки и 30 къдроглави пеликанчета е убедителен успех в природозащитата за БДЗП и парк "Персина" тази година.


Колонията


За новосформираната гнездова колония дирекцията на парк "Персина" и дружеството за птиците имат не само редовен научен мониторинг, но и поддържат наколните дървени платформи в добро състояние с физическа работа - ремонт на платформите, косене на тръстика, връзване на тръстикови снопи, пренос и наслагване на тръстиковите снопи върху платформите.


Платформите осигуряват сигурно и безопасно място, на което пеликаните отглеждат своите малки. Блатата на остров Персин в дунавския природен парк привличат за поредна година отново и стотина розови пеликани по време на размножителния сезон. Те също използват наколните дървени платформи, но не за размножаване, а само като място за почивка и нощувка.


Розови и къдроглави пеликани


Красивият розов пеликан (Pelecanus onocrotalus) има статут "незастрашен" на световно ниво според класификацията на международния природозащитен съюз IUCN, но в България е включен в "Червената книга" като изчезнал вид. Той не се размножава в страната от около столетие, но големи ята от него преминават редовно над Дунав при прелет.


За разлика от него, размножаващият се в резервата "Сребърна" и в природния парк "Персина" къдроглав пеликан (Pelecanus crispus) е критично застрашен в България според "Червената книга". Гнезди в езера и блата с обширни и труднодостъпни тръстикови масиви, обикновено от началото на февруари, а малките започват да летят през юли-август. Заплахите за вида са най-вече от хищници, пожари в тръстиковите масиви, много ниски температури и разрушаване на гнездовищата при необичайно високо водно ниво.


"Персина" и Дунавските острови


Природен парк "Персина" е един от най-младите сред 11-те парка от тази категория, определена от Закона за защитените територии. Създаден е благодарение на изследвания и документация от гражданската организация "Зелени Балкани". Въз основа на тях се изготвя предложение с научни данни за необходимия обхват на защита, което правителството приема и през 2000 г. се създава природен парк "Персина" с площ близо 22 хил. ха в района на Белене.


Тази документация е част от консервационната програма на "Зелени Балкани" за опазване биоразнообразието на река Дунав и прилежащите влажни зони. Тя включва и идентифицирането на ценни от природозащитна гледна точка места и обявяването им за защитени територии или места от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).


Впоследствие със съвместна работа на "WWF България", Българското дружество за защита на птиците и правителствената дирекция на Природен парк "Персина" са възстановени блатата на о. Персин. Те попадат в Рамсарско място за защита на влажните зони "Беленски острови" и в "Натура 2000" зона "Комплекс Беленски острови" и имат важна роля за биоразнообразието по Дунав.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  А кой е казал, че ще има Белене?

 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Др. Първанов , ако си махнете шлема, ще разберете...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  И колонията от комари се е увеличила!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Природен парк се обявява чрез научни данни за наличието на редки и затрашени видове и техните местообитания. Също чрез научни данни би следвало да се отнемат територии от парка. Създаването на ПП Персина би трябвало да е съобразено с територията необходима за площадката на АЕЦ Белене. Разширение на централата на този етап изглежда съмнително, при положение че няма ни централа, ни оборудване, ни инвеститор.

 6. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Костовака - консерватор Нено Димов за пари и кючек ще ви играе

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  След филма за Чернобил, те ще ми правят Белене ...

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Стига с тази атомна централа. Нали видяхте "Буревестника" вчера? И той като Чернобил е направен от Росатом. И Белене ли?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  В крайна сметка може да стане така – нито централа, нито пеликани.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":


  12.08.2019. Една забранена за този форум нови а:

  "Заявление за участие в проекта АЕЦ „Белене“ е подала американската компания General Electric, която е производител на турбини. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предава БНР.

  Енергийният министър очаква и руската "Росатом" да подде документи по проекта."

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В крайна сметка може да стане така – нито централа, нито пеликани.
  —цитат от коментар 9 на stedim


  Точно както ни чума, ни прасета.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Весело

  Точно както ни чума, ни прасета.
  —цитат от коментар 11 на dokker


  Ти май не говориш за България...

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Освен пеликани там гнездят и други езерни птици.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Гневно

  Изродите продължават да унищожават България. Диктатура на неграмотността и простотията ни предстои.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Безродни корумпета и предатели. Гарантирано от Гроп!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK