За щъркелите и електричеството

Щъркел в гнездо в село Братово

© Мая Стефанова

Щъркел в гнездо в село БратовоМесец август е основният период за прелет на белия щъркел. Цялата популация, която преминава през нашите и близки на нашите територии през този месец е около 260 хил. птици - т.е. всички щъркели, които прекарват лятото от Страсбург до Москва, разказа пред "Дневник" орнитологът Петър Янков от Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците в Бургас - "Пода".


Той казва, че проблемът с птиците, които стават жертва на електричеството, съществува отдавна и орнитолозите в района го наблюдават и сигнализират за него от повече от 20 години.


Преди два дни сигнал и снимки във "Фейсбук" на десетки щъркели, станали жертва на тока от електропроводите край село Братово в Бургаска област, предизвикаха гневни коментари на множество потребителите онлайн и призив за реакция от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас, "Електроразпределение юг" ЕАД към EVN и природозащитниците.
От РИОСВ Бургас съобщиха, че след направена проверка са открили общо 17 трупа на щъркели на мястото на сигнала и около него, а общо за 2019 г. получените досега сигнали за щъркели са 31. Те допълниха и че си сътрудничат с "Електрорапзределение Юг" на компанията EVN с цел обезопасяване на мрежата в района и са провели разговори за спешни мерки в конкретния район, той като той е извън тазгодишните им планове. "Дневник" разговаря с орнитолога за коментар на поведението на птиците, причините за тези инциденти и начините за превенция.


Едри, реещи се птици


Щъркелите обикновено летят на фронт от около 40 - 45 км. Тяхната миграция започва в началото на август и се засилва към края на месеца. За пиков ден за прелет на щъркели се смята 26 август. Само в рамките на този един ден прелитат между 20 и 35 хил. птици от вида.


Щъркелите имат много специфичен начин на летене. Те са реещи се, едри, тежки птици, които летят сравнително ниско и използват топлите въдушни течения. Такива обаче има само през светлите и топли части на деня, заради което се издигат обикновено около 9 ч. сутринта, улавяйки някой ранен термал. После правят почивка, докато планират следващия термал и така до около 17 ч.. Тогава се ориентират към кацане и обикновено избират за целта дървета без листа, електрически стълбове, тъй като тези места им осигуряват известна безопасност и защита от бродещите по земята в тъмното хищници.


Експертът от "Пода" допълва, че най-опасни са старите електропроводи, при които изолаторите стърчат нагоре. Щъркелите стават неволни жертви на силното електричество, докато разперват големите си крила.


Проблемът обаче не е от вчера


и по него вече се работи. Той споменава за действията на EVN, които преди 10 години, след техни сигнали, започват поетапно да изолират мрежата си с помощта на средства от специална програма на Европейския съюз. След това компанията започва да изолира и със собствени средства, тъй като проблемът с токовите удари на прелетните птици е не само на щъркелите, но и на предприятието, което отчита, че за него е много по-изгодно да отдели пари за превенция, вместо постоянно да се налага да губи от поправки на мрежата и обезщетения на клиентите си.


Щъркел в отражението на прозорците на близка сграда

© Мая Стефанова

Щъркел в отражението на прозорците на близка сграда


Според Янков дадената като пример практика с изключването на електроподаването в някои райони за 12 ч. в периода на прелитането звучи малко като "пропагандна акция" и изглежда "несериозно". Според него е нереалистично това да се случва за толкова дълго време през целия август, тъй като прелитането на щъркелите започва още в началото на месеца и продължава до началото на септември. Дори и само в отделни райони, това би попречило на работата на отделни предприятия, а и едва ли населените места биха предпочели подобна мярка в най-горещия месец на годината.


От EVN допълниха, че в разгара на летния сезон и прибирането на реколтата подобна мярка вероятно не би сренала широка обществена подкрепа.


Орнитологът посочва като по-ефективен метод подходът в Унгария, където се прилага не само изолиране на съществуващата въздушна мрежа, но и подмяната й с изцяло нов тип средство за обезопасяване на екетропроводите. Това обаче би било скъпо начинание и според него средствата за него би следвало да бъдат поети от министерството на околната среда и водите.


Превенция


Най-ефективно е електрическата мрежа да минава под земята, както обикновено се прави при поставянето на нови трасета, но това също е скъпа практика, а и не всички райони го позволяват.


От EVN обясниха, че откакто дружеството работи в България, всички нови мрежи, изградени от компанията, са под земята. "Всички съществуващи 60 000 км въздушни мрежи са изграждани през последните 50-60 години и тяхната подмяна с подземни става поетапно." Така се решава както проблемът с опазването на птиците, така и с обледяването през зимата, допълват от там.


Конкретно в Братово проблемът може да намери и друг вид решение, смята Янков. Основната притегателна сила там е сметището и изобилието от храна, което кара щъркелите да кръжат там. Ако по някакъв начин отпадъците се скрият, това вероятно би имало осезаем ефект и птиците ще подминават района като всеки друг.


Щъркел, станал жертва на електропроводите

© Мая Стефанова

Щъркел, станал жертва на електропроводите


И все пак Янков е категоричен, че в момента смъртността на щъркелите е много по-малка в сравнение с предишни години. Той самият е участвал в наземно проучване преди 20 години, когато с колеги изминават буквално стотици километри пеша и попадат на участъци, където под всеки стълб откриват по 10-15 мъртви птици.


Макар да не може да посочи точни данни, казва, че ориентировъчната цифра за щъркелите, които умират от електричеството или директния удар с електропроводите, е около 2 - 3 хиляди птици, което при такава огромна популация като тази на щъркела е по-малко от процент и за щастие не се отразява пагубно за вида.


Не така стоят нещата обаче с други видове едри прелетни птици, които са застрашени от изчезване. Като кръстатия орел. От него в България има около 30 двойки и всеки един екземпляр от този вид е важен за популяцията му на световно ниво. Районите, където тези птици минават, отдавна вече са изолирани. Подобна е и ситуацията с ловния сокол в Добруджа.


Какво да предприемем?


Ако попаднете на подобна неприятна гледка на труп на щъркел, независимо къде, правилната реакция е да не го взимате. Законът за биологичното разнообразие е категоричен и той забранява местенето на мъртви птици.


Ако става въпрос за ранена, може да бъде подаден сигнал към регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по район или да се свържете със спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. Начини за връзка с тях може да откриете тук.


За спешна и неотложна помощ до настаняването на ранени птици в спасителния център, както и за транспортиране на птиците, РИОСВ - Бургас допълва, че има и активно съдействие на местни доброволци от СНЦ "Зелени Балкани".


Преди да предприемете каквито и да е действия, свързани с диво животно или птици, се информирайте, съветва още орнитологът. В тези случаи, според него, добрите намерения не винаги завършват с добър резултат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  А как са щъркелете от Ванкувър до Владивосток?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Любопитно

  "Ако попаднете на подобна неприятна гледка на труп на щъркел, независимо къде, правилната реакция е да не го взимате. Законът за биологичното разнообразие е категоричен и той забранява местенето на мъртви птици"
  ===========
  Че на кого трябва умрял щъркел?

  Еретик
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Весело

  "Ако попаднете на подобна неприятна гледка на труп на щъркел, независимо къде, правилната реакция е да не го взимате. Законът за биологичното разнообразие е категоричен и той забранява местенето на мъртви птици"=========== Че на кого трябва умрял щъркел?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  На хора лешояди!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Доста повече щъркели умират по други причини по време на миграцията. Какво е посланието на статията? Да изхарчим едни 100 000 000 за да спасим 30 пилета от 260 000 ли? Не ме разбирайте грешно - и на мен ми е тъжно, че умират така, ама нека да сме сериозни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Когато всяко домакинство започне само да си произвежда нужната електроенергия посредством слънчеви панели , монтирани на покрива на жилището му , тогава ще отпадне необходимостта да се пренася електроенергия на далечни разстояния. Далекопроводите , които освен , че причиняват смърт на щъркелите , създават други далеч по-големи неудобства, както и загуби до 30% на пренасяната електроенергия. Ще останат далекопроводи , но по-малко и те ще са скрити в земята.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Е ми може да се направят скарички на върха на стълба, дето да си кацат птиците. Въпрос на желание.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Мъртвите щъркели предупреждават живите и така ги пазят от опасността...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  Добра статия по проблема - само поправете името на Петър Янков, който не е Павел :-)

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Съгласен съм !+

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 520 Любопитно

  За щъркелите и електричеството[email protected]!

  До коментар [#5] от "tacheaux":
  Когато всяко домакинство започне само да си произвежда нужната електроенергия посредством слънчеви панели монтирани на покрива на жилището му (и не само по този начин, може и чрез "браун газ"!), тогава ще отпадне необходимостта да се пренася електроенергия на далечни разстояния чрез далекопроводи, които освен че причиняват смърт на щъркелите, създават и други далеч по-големи неудобства, както и загуби до 30% на пренасяната електроенергия! Ще останат далекопроводи, но по-малко и те ще са скрити в земята?!

  Няма нужда от електропроводи и не е нужно да се крият подземята!!! "Свободната енергия" го позволява (и ако неКОЙ се възхищават на Илон Мъск и на "творенията" му, някои от които носят името на изобретателя и визионер Никола Тесла, който отдавна преди повече от век е открил тази възможност (за "свободната енергия"!!!!), но НЕсвободното общество не е, защото корпорациите тогава от какво ще печелят?!!!!

 12. 12 Профил на Jones Doe
  Jones Doe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Emil Dimov":

  Стига с тези легенди за свободната енергия... Направете си такова устройство и се радвайте на свободата... Или... просто сложете 30 фотоволтаични панела на покрива(около 10кWp), които ще произвеждат около 12000кВч годишно, достатъчни за домакинството Ви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK