Само България от ЕС е сред 20-те най-замърсяващи със серен диоксид в света

В Европа като най-замърсяващи места са посочени комплексът около Тузла в Босна и Херцеговина и българските ТЕЦ-ове в района на Гълъбово.

В Европа като най-замърсяващи места са посочени комплексът около Тузла в Босна и Херцеговина и българските ТЕЦ-ове в района на Гълъбово.България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид (SO2). С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в този непрестижен списък. Всичките емисии идват от въглищни електроцентрали.


Това се твърди в публикувания днес световен доклад на Грийнпийс (виж прикачения документ), като заключенията са на базата на данни от 2018 г.


В него за пръв път със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърлят този газ. Сателитите следят за качеството на въздуха от 2004 г. насам, а в случая информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и ЕС. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емисиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част идва основно от петролните рафинерии и металургични центрове.


За България изрично е записано, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България им се противопоставя и продължава да позволява ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти.
В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като основният замърсител. По този показател на България компания правят Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.


Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места в България. Под №33 е комплексът "Марица Изток" с трите едноименни централи и тази на "Брикел". Те заедно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.


Това според авторите на доклада е най-пряко засегнатият район от дейността на "Марица Изток" и "Брикел".

Това според авторите на доклада е най-пряко засегнатият район от дейността на "Марица Изток" и "Брикел".


Другите три държави от континента, които са сред "топ" замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Въпреки задълженията си към Брюксел за спазване на нормите за серен диоксид , обаче, България систематично е критикувана за неизпълнения на задълженията си (виж тук и тук), а през последния месец Европейската комисия заведе и дело срещу държавата именно заради емисиите на серен диоксид (виж тук). Традиционните прегледи, включително наказателните процедури на Европейската комисия, взимат като основа официалните данни на правителствения мониторинг на въздуха. В този смисъл докладът на "Грийнпийс" предлага за пръв път алтернативен източник на информация.


Официалните данни на България например включват периодични данни, подавани от ТЕЦ къв отговорната Изпълнителна агенция по околна среда и води (звено на екоминистерството), както и данни от ограничените на брой измервателни станции на въздуха по градове. Няма мониторинг в реално време на централите на въглища, нито станции, измерващи всички "горещи гнезда", които данните от НСА идентифицират.


С новата си методика огласеният днес доклад на глобалната природозащитна организация "Грийнпийс" предполага по-високо ниво на обективност и достоверност на сравнението между световните замърсители. Данните са онагледени и от онлайн интерактивна карта, показваща на най-лошите източници на замърсяване с SO2 в света, която позволява по-нататъшно проучване на "горещите точки" на емисии в различните региони.


В коментар за използваната методология за "Дневник" от националния офис на организацията, "Грийнпийс-България", разясниха, че изследването показва данните за качество на въздуха в райони със замърсяване, където няма подробен и регулярен мониторинг за емисии в атмосферата. "Такъв е примерът с района на ТЕЦ Бобов дол, близо до който няма постоянна станция за измерване на замърсители във въздуха," посочи Меглена Антонова от "Грийнпийс-България", която е и един от авторите на световния доклад.


Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа. "Горещите места" в България според онлайн картата на доклада са Бобов дол, Гълъбово и Девня.

Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа. "Горещите места" в България според онлайн картата на доклада са Бобов дол, Гълъбово и Девня.


България като световен замърсител


Преди седмици и Европейската комисия констатира, въз основа на традиционната методика, че България превишава пределните стойности на допустими емисии на серен диоксид и прие решение за завеждане на дело срещу България. Министърът на околната среда Нено Димов отговори на новината за делото срещу държавата от Брюксел, че България влиза в нормите. Къде е истината?


Меглена Антонова разясни за "Дневник", че макар и всеки един от ТЕЦ-овете в България поотделно да докладва емисии в рамките на нормата, то съвкупният ефект е надвишаване на разрешените емисии на серен диоксид на национално ниво. "МОСВ казва, че централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Това на теория е вярно, но картината е съвсем различна, ако разглеждаме кумулативния ефект на емисиите в атмосферата от всички централи в района заедно, а не всяка една поотделно. От една страна, всички емисии на централите, взети заедно, надвишават допустимите от европейското законодателство норми; от друга трябва да се има предвид, че налаганите от закона норми са базирани на политически договорки, а не на научни доказателства и изследвания. Ако погледнем максимално допустимите норми, основаващи се на здравния ефект, трябва да гледаме препоръчваните от Световната здравна организация, например. А те са значително по-строги."


Според анализа на "Грийнпийс" мястото на България в класацията на "горещите зони" на замърсяване със серен диоксид е резултат от неадекватна държавна политика спрямо Маришкия басейн и други въглищни райони в страната. "За съжаление, този факт продължава да се отбягва от българските политици. Вместо да заложи на насочването на инвестиции в дейности за преход отвъд въглищата и подобряване на качеството на въздуха в района Гълъбово, България продължава да субсидира системни замърсители като тецовете на въглища," допълва Антонова.


"Горещите места" на замърсяване със серен диоксид в света според данните на НАСА.

© "Грийнпийс" - България

"Горещите места" на замърсяване със серен диоксид в света според данните на НАСА.


Кой замърсява най-много


През последните 5 години, Китай постепенно излиза от ролята си на най-замърсяващата държава на планетата. Към момента той е изпреварен както от излъчващата най-много серен диоксид в света Индия, така и от Русия, която се нарежда на второ място. Норилск в северен Сибир е с голяма преднина най-замърсяващото място в света - 1.898 млн. тона серен диоксид през 2018 г.

Китай и Съединените американски щати, традиционните основни замърсители със SO2, успяват да намалят емисиите си. Те са постигнали това чрез преминаване към чисти енергийни източници. Китай също така драстично е подобрил стандартите си за емисии и прилагането на контрол.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Не беше ли двуокис? Иначе, щом НАСА е впрегната да обясни за централите - браво, браво,браво, господине.

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Ако спрем Мариците, с какво ще си пазарим НАТО плашилки за Русия.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  За съжаление българските въглища са богати на сяра. При изгарянето им се получава серен двуокис, който остава в атмосферата. Серния двуокис е отровен, но най-лошото е, че в комбинация с вода се получават киселинни дъждове.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 659 Весело

  Мариците не могат да се пречистят и Баце даде на Доганя студения им резерв... Да се знае кой управлява в тази държава!

 5. 5 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В същото време, Полша гори основно въглища! Леко пропагандна статия.

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3222 Весело

  Ковачки и Доган не харесват това ...

  ПП ...и другите дет горят въглища де !!!

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  А вчера еколозите във форума ме убеждаваха, какъв балсам са ни ТЕЦ-овете.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  България закъснява навсякъде. По отношение на ТЕЦ-овете това е фатално за здравето и се води на сметкате на своите граждани

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#3] от "Voiko":
  "но най-лошото е, че в комбинация с вода се получават киселинни дъждове..."


  И после хората се чудят, защо слънчевите им домати гният.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Любопитно

  Брях, според тая карта вулканът Етна, едва ли не все едно не замърсява и със серен диоксид, а в реалността въобще не е така. Не знам, кой и какво и как мери за да я изготви, но има нещо в нея, което не е съвсем честно и почтено.

  мурзилка
 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Че нали 2 от 3-те ТЕЦ-а в Марица Изток са чисти, за което плащаме отвратително висока цена на тока, а пък ТЕЦ Варна не работи?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Амме. Според нашите зелени не е фатално. Един вчера каза, че можел да издиша всичките пушеци на ТЕЦ-ивете, ама в Козлодуй нямало да диша никогда.
  Аз не съм виждал още наш зелен да протестира ПРОТУВ някой ТЕЦ.

 13. 13 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цайко":

  ми извън сАвеЦкиА лагер се оказва прието оксид, сега на окис му викат (ост.)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Любопитно

  А, впрочем на интерактивната карта все пак вулканът е отбелязан, но изхвърляният от него серен диоксид не е мерен явно коректно, защото би трябвало около самият вулкан да има концентрирана зона в напълно червен цвят.

  мурзилка
 15. 15 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  пак сте първи. ще черпите

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Любопитно

  До коментар [#3] от "Voiko":"но най-лошото е, че в комбинация с вода се получават киселинни дъждове..."И после хората се чудят, защо слънчевите им домати гният.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Доматите гният заради внесените зарази по зеленчуците изготвяни в американските лаборатории.

  мурзилка
 17. 17 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Полша и тя не е цъфнала с толкова ТЕЦове, но нашите въглища са най-големите боклуци които могат да горят. Трябва да последваме повечето държави в ЕС и да се откажем от въглищата за производство на електричество.

 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#14] от "Маршалов":

  а може просто да не е бил с повишена активност когато са снимали

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какво е абсурд? Натровените ще плащат глобите на замърсителите чрез данъците, които плащат, докато има балъци за тровене. После замърсителите ще се преместят да тровят други народи, като цивилизацията по Дъглас Адамс, която източвала ресурсите на планети и си заминавала.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Пише че в дргите европейски страни не са централите замърсител, а какви са тези л-на от бившата Югославия? Канализацията ли им мирише...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 21. 21 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Ако си бяхме построили атомни централи, сега щяхме да сме чисти като Францийка например

 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Къде БХК? Кога българи ще заведат колективен иск срещу замърсители?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маршалов":

  Рейган - враг номер едно на Тутраканската селищна система :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Точно гринпис беше в основата на кампанията за затварянето на напълно изправните и работещи блокове 2 и 4 на Козлодуй. Спомнете си филма на Кусто и абсолютно незаконният му полет с хеликоптер, над централата.
  И как точно определиха, че сега сме замърсител!? Със спътникови снимки не става - там можеш да определиш натрупването над даден район, но не и източника. Като видяха че имаме ТЕЦ на въглища? А това, че затворихме Кремиковци, а Перник работи колкото да не се напукат пещите за проката? Или това, че най-големите ни ТЕЦ (Мариците) имат сероочистителни съоръжения? Ами това, че макар и ТЕЦ овете ни да имат съоръжения за горене на мазут, те не са били ползвани в последните 25г, дори по времето, когато украинците ни спряха предварително платеният от Нас природен газ? Ако бяхме чак такъв "емисионер" на серен диоксид, предвид климатичните инверсии на балканите, всичко това щеше да пада по нашите поля и дори трева нямаше да расте.
  Въпреки това, е крайно време да довършим проекта Белене, за да имаме поне някаква алтернатива, когато неграмотният вой ни принуди да затворим още някое напълно екосъобразно и технически изправно енергодобиващо съоръжение.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  От много години в Централна Европа върви рехабилитация на ТЕЦове. С пари по програми на ЕС и бюджетни средства се монтират филтри, сероочистки, подменят се стари технологии. В резултат на тива, Северна Чехия е вече място за туризъм а в Германия поразените от киселинните дъждове гори полека лека се възстановяват. От години вече в Усти над Лабем и Литвинов не са вили сирените за замърсяване на въздуха (Северна Чехия) Иска се воля, планиране и средства.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Сори, горе става дума за блокове 3 и 4.

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  До коментар [#15] от "haq53617395":

  Еееее в сравнение с вашият Норилск сме добре....А решението за наашите тецове е да преминат на природен газ......Ама Боце го е страх от миньорите!А за БелЯне алкашите го държат за топките....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#14] от "Маршалов":а може просто да не е бил с повишена активност когато са снимали
  —цитат от коментар 18 на Opportunity


  Това не са снимки на картата и измерванията би трябвало да се правят постоянно.

  мурзилка
 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Марица Изток работи с местна суровина и това го прави изключитено ценен за електроенергийния баланс на България. Ако замърсява повече от нормите, трябва да се инсталират подходящи пречиствателни съоръжения. Но тъй като енергетика е най-голяма мафия, нищо чудно да ги закрият, за да осигурят най-накрая пазар за АЕЦ Белене. Все пак това са 25 000 000 000 само на първият етап.

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  И един милион минуси да ми сложите дами и господа ТЕЦ-ивете ни от времето на Хрушчов са стари, неефективни. Горивото е смешно (Полша гори кафяви въглища) и старозагорските малоумници дето като си оставиш колата за един час падат 3 милиметра пепел скачат и искат да им останат централите на въглища.
  На "американските" централи договорите изтичат след 3 години боли ги гъза вече.
  Въобще енергетиката и стратегията по нея в момента е единственият провал на бате Бойко, защото тука трябват решителни действия, а той не е по тях.
  И затова плащаме и ще плащаме много всички. Само тази година всички централи 900 милиона лева за вредни емисии. Само МИ 2-430 милиона.
  През бюджета (дето събират фонда солидарност с обществото( или чрез тока ще плащаме щото нямаме никаква енергийна стратегия.
  А при минус 15 градуса следващата зима няма да ни стигне тока

 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Не беше ли двуокис? Иначе, щом НАСА е впрегната да обясни за централите - браво, браво,браво, господине.
  —цитат от коментар 1 на Цайко


  Оксид замени окис в учебници по химия от поне 35 години. Още по времето на соца.

 32. 32 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маршалов":

  Викаш, време е вече ЕК да тропне с крак на Италия да затворят Етна. Малоумник изпращял!

 33. 33 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Самоварът в Белене, ако бъде завършен, ще произвежда енергия със себестойност по-голяма от тази на зелените централи. Толкова пари потънаха в него, че няма как този проект да е икономипески изгоден. Но става за крадене на още пари. А явно няма недостиг на енергия, след като се изнася толкова много. Само да не питаме на каква цена се продава навън и съответно какви са цените за вътрешния пазар. Но държавата, както и при цените на горивата, не желае да защити интересите на потребителите.

 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цайко":ми извън сАвеЦкиА лагер се оказва прието оксид, сега на окис му викат (ост.)
  —цитат от коментар 13 на Opportunity


  Не знам дали е от сАвеЦкиА лагер, ама сега кАжи честно, ти как казваш медта се оксидира или медта се окислява.

 35. 35 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":

  Енергетиката била единственият провал на "бате Бойко"? Дай да чуем за успехите му!

 36. 36 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Енергетиката ни се управлява освен от крадци и от руското посолство и от някакви дърти соц специалисти според които новите ВЕИ били "глупост".

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#35] от "truly":

  Ами води фискална дисциплина. Това спомага икономиката да работи. Пълни бюджета. Строи се навред. Започнаха да се модернизират полека лека държавните системи. Само енергетиката е като черна дупка.
  Разбира се критиките в положителен аспект може да са много. Например държавата харчи бавно. Може да харчи по-бързо.
  Ама като внесем 5 милиарда на НЕК все тая, че има успехи.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#36] от "malevv":

  Само като видя Теменужка и като си отвори устата ми става лошо.

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  А всъщност защо затворихме останалите блокове на АЕЦ Козлодуй или не е добре да се припомня това на народонаселението?

 40. 40 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Нищо, сега ТЕЦ-овете на Ковачки като минат на боклуци от Европа, няма да замърсяват със сяра.

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цайко":

  аз съм стар и говоря (ост.) терминология понякога. Понякога прихващам от новите термини, но аз не съм химик и не съм длъжен да говоря точно. Учените имат нужда от обща терминология, за да не се объркват в без това сложните материи :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цайко":

  ако искаш да кажеш, че Паисий е казвал "-окис" вместо "-оксид", силно се съмнявам :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  то сигурно е вярно, ама спрете теца, спрете аеца...само на ветър и мъгла нема да стане. А и ветъра трепе пилците с тия крила, та само мъгла остае

 44. 44 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  а Лукойл?Там всичо е чисто?

  ATX
 45. 45 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  включването на неработеща централа е доста смущаващо за достоверността на данните. Някъде има проблем. Грийнпийс, НАСА....?

  ATX
 46. 46 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 817 Неутрално

  И понеже ТЕЦовете ни тровят най-качествено, другарката Теменужка счита за особено важно да не се затварят и да се удължи копането на въглища още 50 години. С две думи, да се изтреби със сигурност цялото население....
  Гарантирано от ГЕРБ!

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Та защо родното правителство не покаже колко бълва Брикел, колко убавата държавна Марица изток 2 и колко лошите колониални централи. И защо не обясни публично кога смята да възстанови рекултивирането на старите рудници.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Вместо тъпите кашинки и алчните им милиционерски шефове да се чудят как откраднат милиарди от данъците ни и фондовете на ЕС с ТЕЦ и АЕЦ, трябва да се инвестира в слънчеви електроцентрали за да се отървем от ТЕЦовете.
  Последните търгове в Ирландия показват, че добитата по този начин електроенергия може да има много по ниска цена от тази на АЕЦ.
  На мястото на Мариците ще станат чудесни слънчеви паркове... Покривите на панелките също могат да бъдат оборудвани...

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Весело

  До коментар [#16] от "Маршалов":

  "Доматите гният заради внесените зарази по зеленчуците изготвяни в американските лаборатории."

  Не сте прав, колега! Не са амИриканските / краварските лаборатории виновни, а една Драгалевска лаборатория! Накратко - Костов е виновен! 😂😂😂

 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Мърлячи по улиците, по входовете, по детските площадки - мърлячи и за човечеството

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Мариците не могат да се пречистят и Баце даде на Доганя студения им резерв... Да се знае кой управлява в тази държава!
  —цитат от коментар 4 на puknatastotinka  Ама Боко ли дари дръндарския мангал със студения резерв ?
  Аз пък си мислех, че е работа на Костов и Радан ?!
  Язък, пак не познах !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Вместо тъпите кашинки и алчните им милиционерски шефове да се чудят как откраднат милиарди от данъците ни и фондовете на ЕС с ТЕЦ и АЕЦ, трябва да се инвестира в слънчеви електроцентрали за да се отървем от ТЕЦовете.Последните търгове в Ирландия показват, че добитата по този начин електроенергия може да има много по ниска цена от тази на АЕЦ. На мястото на Мариците ще станат чудесни слънчеви паркове... Покривите на панелките също могат да бъдат оборудвани...
  —цитат от коментар 48 на Котаракът на Шрьодингер  Това което предлагаш е много ретроградно, а и не дава възможности за крадене и пълнене на офшорни сметки . Друго си е да строим " Белене " с техника от 70-те години на миналия век и да крадем, крадем и да не забравяме и да делим с руските мафиоти .
  Предлагам да си оттеглиш предложението ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цайко":

  Диоксид и двуокис е едно и също, ама, Пенчо, не четеш.

 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#36] от "malevv":Само като видя Теменужка и като си отвори устата ми става лошо.
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината  Що бе, такъв апетитен кюфтак ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Не беше ли двуокис? Иначе, щом НАСА е впрегната да обясни за централите - браво, браво,браво, господине.
  —цитат от коментар 1 на Цайко


  Двуокис ама либерастите вклюват чуждици постоянно в детските учебници! Има едни 200 квадратни километра около мариците където трева не никне ама то си е в духа на либералния ентусиазъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#11] от "bgkurshum":

  ТЕЦ Варна е студен резерв т.е работи съвсем малко в най-студеното. Но е газифициран и не е купувал въглища от години, даже пристанището му ще става за контейнери. Но според тая карта е голям замърсител. Смятайте за каква малоумна схема за зелен рекет става дума !!!

 57. 57 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Серният диоксид не е парников газ!

 58. 58 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Наскоро завърши голям търг в Португалия за изграждането на соларни централи с мощност 1150 Мвтч , тоест колкото един блок от АЕЦ Белене. Най-ниската постигната цена е 2.87 СТОТИНКИ на Квтч, средната е 4 стотинки. Смятайте как ни грабят тук разни калинки и Теменужки с техните ТЕЦове и АЕЦи. И как се крият факти.... примерно, какви са годишните разходи на АЕЦ Козлодуй (500 милиона лева), колко милиарда ще струва съхранението на отработеното гориво, дето сега стои в контейнери в Козлодуй, колко плащаме за квоти вредни емисии и глоби и т.н.

 59. 59 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#55] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  чемодан, вокзал -> москва

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Любопитно

  До коментар [#36] от "malevv":Само като видя Теменужка и като си отвори устата ми става лошо.
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината


  Теменужка чия Калинка е? Моя? Или на Баце?

 61. 61 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#56] от "m17":

  "Студен резерв" означава да работи малко в най-студеното? Откъде ви събират герберастията не ми е ясно вече! Че даже и любовта ви с доан отричате - този чист бизнесмен, дето и пристанище за контейнери щял да прави.

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#33] от "truly":

  Това, което е потънало е потънало! Оценява се справедливата стойност на актива към момента и се преценява дали този актив плюс последващите инвестиции могат да се покрият. Иначе просто пиеш студена вода.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преминаване на ВЕИ, модернизация на ТЕЦ-овете. Слънцето грее безплатно за всички.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 64. 64 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Закривай.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 65. 65 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Можеш ли да смяташ?! Ако си учил действия умножение и деление, умножи 2000 по 1000 по 24 по 300. След това 500 милиона ги раздели на полученото число и ще получиш себестойността на киловат час при 500 милиона годишни разходи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 66. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Любопитно

  [quote#55:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Раундъп?

  мурзилка
 67. 67 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Любопитно

  До коментар [#11] от "bgkurshum":ТЕЦ Варна е студен резерв т.е работи съвсем малко в най-студеното. Но е газифициран и не е купувал въглища от години, даже пристанището му ще става за контейнери. Но според тая карта е голям замърсител. Смятайте за каква малоумна схема за зелен рекет става дума !!!
  —цитат от коментар 56 на m17


  Това си е чистак бърсак рекет, но не от някакви зелени, ами директно ни гърчат от брюксел. Че ка така само ще получаване пари от ЕС, пък само с абонаментна вноска за ЕС член ли ще минаваме, като могат да ни бръснат къде повече с тия фейкове. Пък и франция имат пряк финансов интерес да изберем техните ядрени блокове за Белене, вместо руски такива.

  мурзилка
 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#61] от "truly":

  Студен резерв значи че е резерв т.е не работи непрекъснато като студен значи че се стартира след по-дълго предизвестие - примерно 2 дена. И понеже тока е България е евтин, хората се топлят на ток и консумацията на ток в България е с пик в най-студеното време т.е зимата. И затова централите в студен резерв работят малко и то в най-студеното !!!

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#67] от "Маршалов":

  Какъв Брюксел, тая идиотска карта е съставена от някакво си НПО и даже си признават че са я правили "на око" щото нямало измервателни станции. И по стар рекетьорски навик са напраскали високи нива на замърсяване на ТЕЦ Варна, без въобще да се вълнуват че е газифициран и че не работи активно а е студен резерв от години.

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#63] от "Халдип Исйолов":

  Верно е че слънцето грее безплатно ама за да влезе в контакта има нужда от доста и скъпа инфраструктура. Отделно грее през деня и то не винаги а хората искат ток през цялото време и то доста често когато е тъмно навън. И това струва пари и то доста.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаракът на Шрьодингер":

  По принцип сте прав ама не е БАШ ТАКА сметката. Първо търга е за инсталирана мощност ама има и нещо наречено коефициент на оползотворяване. Което при АЕЦ е 80% а при солари е под 30. Отделно соларите имат добър профил за Португалия където максималната консумация е за охлаждане т.е когато има слънце ама в България е обратното, тука максимума е на коледа. Това е накратко, има и още причини там да е по-изгодно. Но иначе сте прав - солара е по-евтин, няма опасност да гръмне и не оставя ядрени боклуци и е бъдещето на енергетиката.

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#60] от "vassilun":

  Само Бог и Папата са безгрешни. Както е известно. А Борисов си е човек.

 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Брей. При 500 милиона разходи на Козлодуй един киловатчас излиза на себестойност 3 стотинки. Браво.

 74. 74 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 324 Весело

  Данните са доста манипулативно поднесени, както личи и от внимателен прочит на статията. Те поотделно били влизали в нормата, ама заедно - не, ама тя пък не била норма, ами била политическа договорка!
  По-интересен е друг въпрос. "Мариците" имат сероочистки, т.нар. "американски" сред най-модерните, държавната "Две" не чак толкова, но все пак модерни. И се пита в задачата защо, аджеба, работи и "Брикел" на Ковачки, която няма сероочистващи инсталации? С колко ще се намалят емисиите на серен диоксид, ако тя бъде затворена?
  Баце и любимите ти зелени, нещо да кажете по въпроса?
  Централата на супер-дупер-хипер енергетика Доган във Варна НЕ работи. По принцип би тябвало на природен газ да заработи, ако се наложи, щото ѝ плащаме за "студен резерв", т.е. само в краен случай да се пусне. Как точно измериха от "Грийнпийс" емисиите на неработеща централа е въпрос за нобелова награда. Могат да я получат заедно с Грета Тунберг. Тя заслужава за физика и мир (за физика, защото учела да вижда с просто око въглеродния диоксид - газ без цвят, вкус и мирис; а за мир, защото благодарение на нея класните стаи стават все по-кротки и мирни, учениците ги напускат, за да протестират "сички ше омрем").

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 75. 75 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Важното е да сме СТАБИЛНИ,със стабилен Фандък и да бием опозияцията по главата.

 76. 76 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 324 Весело

  И такова... Предлагам да не разводняваме темата със спорове за дреболии и във всяка от тях да виждаме "дългата ръка на Мацква" (не, че в твърде много неща тази ръка не се бърка, де!). "Окис" е българско съответствие на международния термин, сигурно наистина е приета под влияние на руския език, но в много езици имат свои термини, функциониращи заедно с международните. По мое време (учил съм в механотехникум) казвахме "желязото се окислява", но наричахме изкуствено предизвикания технологичен процес "оксидиране на стоманата". Т.е. още тогава и двата термина вървяха заедно.
  А сега казвате "диоксид", ама въглероден, нали? Или серен оксид. А какви са международните термини за въглерод? Или за сяра... и що е то "сулфат", "сулфид"?
  Тъй че тези спорове са просто "чесане на езици", не се сърдете.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Как точно измериха от "Грийнпийс" емисиите на неработеща централа е въпрос за нобелова награда. Могат да я получат заедно с Грета Тунберг. Тя заслужава за физика и мир (за физика, защото учела да вижда с просто око въглеродния диоксид - газ без цвят, вкус и мирис; а за мир, защото благодарение на нея класните стаи стават все по-кротки и мирни, учениците ги напускат, за да протестират "сички ше омрем").
  —цитат от коментар 74 на stem  ++++++++++++++++

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Споко, Фандъкова ще изпрати филтри за комините, докато Баце изгради с тия две ръце нов завод, който да лови пушека във въздуха.

 80. 80 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Освен едни от най-големите престъпници, вече и замърсители. Честито Булгаристан!

 81. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#16] от "Маршалов":
  "Доматите гният заради внесените зарази по зеленчуците изготвяни в американските лаборатории."

  Ех, кога и ние ще си направим такава лаборатория, която да направи такава зараза, която да изнесем и т.н......

  подпис
 82. 82 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#73] от "Да вярваме на истината":

  500 милиона лева са само оперативните административни разходи, не общите разходи на АЕЦ Козлодуй. Колко струва горивото, сумите отделяни за извеждане на реакторите от експлоатация и съхранението на отработеното гориво, това е държавна тайна.

 83. 83 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаракът на Шрьодингер":Можеш ли да смяташ?! Ако си учил действия умножение и деление, умножи 2000 по 1000 по 24 по 300. След това 500 милиона ги раздели на полученото число и ще получиш себестойността на киловат час при 500 милиона годишни разходи.
  —цитат от коментар 65 на tribiri


  Това е измамата на БСП и Атака, която набиват постоянно в изкуфелите пенсионерски глави. Да разделим годишните разходи на тока? Ами този Козлодуй подарен ли ни е та не слагаш в сметките строежа? Ами Белене за 20 милиарда Путин ли ще ни го подари та цената му на тока ще е като Козлодуй? Я сега прибави и строежа и лихвите да видиш дали няма да получиш нещо като 300лева на МВч? Изкуфелият червен пенсионер си мечтае обаче за несъществуващ "евтин ядрен руски ток" и това е.

 84. 84 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Май Китай вече не може да ни служи като оправдание за това да си правим каквото си искаме и да дишаме дълбоко, подготвяйки се за "прекрасни" старини...

 85. 85 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Затворихме си АЕЦ по заповед на Брюксел, а позволихме на американците да открият ТЕЦ-овете Марица и да замърсяват въздуха. Правим всичко възможно, за да си съсипем енергетиката и екологията. Така е, когато те управляват лакеи и продажници.

 86. 86 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Меглена Антонова разясни за "Дневник", че макар и всеки един от ТЕЦ-овете в България поотделно да докладва емисии в рамките на нормата, то съвкупният ефект е надвишаване на разрешените емисии на серен диоксид на национално ниво. "МОСВ казва, че централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни. Това на теория е вярно, но картината е съвсем различна, ако разглеждаме кумулативния ефект на емисиите в атмосферата от всички централи в района заедно, а не всяка една поотделно.

  Това някой дали може да го обясни, поотделно спазват, пък заедно надвишават.

 87. 87 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#11] от "bgkurshum":ТЕЦ Варна е студен резерв т.е работи съвсем малко в най-студеното. Но е газифициран и не е купувал въглища от години, даже пристанището му ще става за контейнери. Но според тая карта е голям замърсител. Смятайте за каква малоумна схема за зелен рекет става дума !!!
  —цитат от коментар 56 на m17


  То и самата статия е доста малоумна, ама както и да е, народа по навик плюе здраво, без дори да си направи труда да осмисли написаното.

 88. 88 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  "България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид"

  Правителството ни , обаче, с всички средства се стреми да запази нашите ТЕЦове, работещи с нискокачествени въглища и бълващи огромни количества серен диоксид

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 89. 89 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Това са родните Маришки ТЕЦове, горящи нискокалорични, богати на сяра, лигнитни въглища.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Уникална държава, уникално управление!

 91. 91 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Важното е да сме СТАБИЛНИ,със стабилен Фандък и да бием опозияцията по главата.
  —цитат от коментар 75 на gembirdkz


  Нема нужда. Вие сами се биете по главите.

 92. 92 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Уникална държава, уникално управление!
  —цитат от коментар 90 на Роси


  Уникална мисъл, Руске! То всичките ти мисли все такива уникални като тази!

 93. 93 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цайко":

  Друго си е диоксид по-фешън е някак, но Ивропейско))))

 94. 94 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#81] от "Иван К":

  с тия зарази гадните мириканци разрушиха союз нерушимий

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 95. 95 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  При констатираните явни дефекти и манипулации, в изготвянето на доклада, еврокомисарът ни (дето все още се бори с фалшивите новини) не трябва ли да се самосезира, докато "зелените" не са използвали тази фалшификация, за да наковат евродепутатите срещу България? Трябва да се действа СЕГА, а не когато тръгне някоя наказателна процедура и изпаднем в състояни да доказваме, че нямаме сестра...

 96. 96 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цайко":Друго си е диоксид по-фешън е някак, но Ивропейско))))
  —цитат от коментар 93 на buran007


  Не по-европейско, а спогодбено-международно, съгласно правилата на IUPAC:
  https://old.iupac.org/publications/books/rbook/Red_Book_2005.pdf
  Които сме се съгласили да спазваме.

  Друг е въпроса, че половината преводачи, се опитват да побългарят английски термини, превръщайки СО2 от въглероден диоксид в "двоен карбонов оксид"... :))))

 97. 97 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#96] от "ivanpopov":

  е не, "двоен карбонов оксид" дай линк или това не се е случвало

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 98. 98 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като е за нещо негативно, винаги сме на първите места в класациите. Това си е закон.

 99. 99 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#33] от "truly":

  Съвсем скоро турците ще ни дадат възможност да преценим дали сте прав или не.

 100. 100 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#68] от "m17":

  Виждам, че си попрочел за какво иде реч. И ако лятото в горещините спрат изведнъж два блока в Козлодуй, ще търсим топлия резерв ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK