След лешояди и щъркели "Зелени Балкани" пускат в първи полет още птици утре

Миналата година при годишното освобождаване на отгледани в Спасителния център са участвали много доброволци и млади любители на приордата.

© Зелени балкани

Миналата година при годишното освобождаване на отгледани в Спасителния център са участвали много доброволци и млади любители на приордата.Природозащитната организация "Зелени Балкани" обяви с отворено събитие в социалните мрежи, че ще проведе своето традиционно освобождаване на птици утре, 21 август, от 17 ч. край Кремиковския манастир. Заедно със свои поддръжници и доброволци експертите на сдружението ще проследят първия полет на млади керкенези и мишелови, излюпени и отгледани в Спасителния център на "Зелени Балкани" през тази година.


Спасителният център за диви животни в Стара Загора помага за опазването на застрашени от изчезване животински видове, като прилага метода еx situ, или "извън естествената" среда. Този метод включва оказване на първа помощ, лечение и рехабилитация на диви животни, които са пострадали, и осъществява програми за размножаване на редки видове като лешояди и адаптирането им за живот в природата.


Центърът на "Зелени Балкани"


Идеята за създаване на специализирана клиника за пострадали диви животни възниква в периода 1990 – 1993 г. от симпатизанти и основатели на "Зелени Балкани". По късно в периода 1994-1995 г. центърът е вече факт и се развива като специализирано звено от дейността на "Зелени Балкани", свързано с рехабилитация, лечение, възстановяване и връщане в природата на бедстващи, редки, и застрашени от изчезване диви животни.
Към момента Спасителният център има площ от 6300 кв.м с изградени повече от 50 съоръжения за рехабилитация, лечение, размножаване и отглеждане на редки видове - 1100 кв.м. волиери (оградени пространства за приспособяване към свободен живот), ветеринарна амбулатория, обслужващи помещения, места за възстановителна терапия.


Базата и първоначалните съоръжения е предоставена от Техникума по ветеринарна медицина - Стара Загора и от Тракийски университет – Стара Загора. В изграждането и развитието на центъра са включени повече от 250 доброволни сътрудници на "Зелени Балкани" от цялата страна. Специализираната ветеринарна помощ се осъществява със съдействието на частни ветеринарни клиники "Д-р Цеков" и на Тракийския университет. Центърът има статут на официален Спасителен център, съдействащ на Министерството на околната среда и водите по прилагане на Закона за биологичното разнообразие.


Освобождаването на птици


Миналата година при годишното си освобождаване на птици през август "Зелени Балкани" са пуснали в първи полет сред природата 13 керкенеза от волиерите на Спасителния център в Стара Загора. Тези освободени птици са били млади, излюпени в центъра, или отгледани от двойки приемни родители в него, както и лекувани птици след рехабилитация.


Сдружението има и периодични освобождавания на птици, които са готови за полет в свобода. Така например само през последния месец "Зелени Балкани" осъществиха няколко пускания на свобода на птици, излекувани или отгледани от Спасителния център в Стара Загора.


В началото на месеца бяха освободени птици от редките видове египетски и черен лешояд, за чието връщане в природата на България от "Зелени Балкани" работят от години заедно със свои международни и български партньори.


На 8 август три млади египетски лешояда, излюпени в мрежата на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (EAZA) и Спасителен център за диви животни на "Зелени Балкан" са настанени в специално адаптирано за целта изкуствено гнездо, а още едно малко е било поставено в диво гнездо с приемни родители в близост до Маджарово.


На 6 август два млади черни лешояда са били настанени в изкуствено гнездо в Котленска планина. Птиците са осигурени от Програма за размножаване на черният лешояд (EBV EEP) и са дарени на България от белгийския зоопарк Planckendael и френския зоопарк Parc des Oiseaux. Двата лешояда са мъжки, на възраст около 3 месеца, излюпени тази година и са предназначени да подпомогнат завръщането на вида в България


Само преди дни се състоя второто за 2019 г. освобождаване на млади бели щъркели от Спасителния център на "Зелени Балкани" за тази година. При него 21 щъркела са пуснати на свобода край язовира на старозагорското село Опан, където има благоприятна среда за оцеляването им. В центъра се приемат бели щъркели, които по различни причини са попаднали в беда - изпадане от гнездото, токов удар и запалване на гнездото, неблагоприятни атмосферни влияния върху птиците, оплитане във въже, бракониерство или нараняване от хора. Птиците се лекуват, възстановяват и отглеждат до момента, в който лекуващите ги преценят, че птиците могат самостоятелно да осигуряват храната си. Така те ще могат да заякнат и да мигрират в края на лятото.


Преди седмица са освободени и четири ливадни блатарчета, отгледани в Спасителния център на "Зелени Балкани". За тях сдружението е използвало специална адаптационна волиера (хак), която е поставена на земята и имитира естественото местообитание на този вид птици – нивите с пшенични насаждения. Тези птици са били спасени от работници на полето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK