Денят на лешоядите ще бъде отбелязан в Родопите и Балкана

Денят на лешоядите ще бъде отбелязан в Родопите и Балкана

© Богдан Боев, По-диви РодопиВ първата събота от септември традиционно се чества Международният ден на лешоядите. В България той ще бъде отбелязан на 7 септември с природозащитни събития в няколко града и в районите, където са съсредоточени дейностите за опазване на редките птици - Източните Родопи, Врачански и Централен и Източен Балкан.


Международният ден на лешоядите се чества от 2006 г. насам в световен мащаб (за информация на английски език виж тук). Целта му е да разясни ролята на различните видове лешояди като "санитари на природата", които ограничават разпространението на зарази. Събитията също информират местните общности за заплахите пред тези птици - предимно отравяне на примамки за вълци, електропреносни жици и безпокойство на местата на гнездене.


Лешоядите в България


В България лешоядите са редки птици, за които се извършват различни дейности по опазване, а за някои от видовете, които са изчезнали като гнездящи от страната - и възстановяване на популациите им чрез заселване на отгледани другаде птици. В миналото в страната са гнездили четири вида лешояди - брадат, черен, белоглав и египетски. Днес като гнездящи могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд, а природозащитниците активно работят за връщането на още един вид - черния лешояд, който често преминава в полет през страната, но гнезди само в съседна Гърция.
Възстановяването на популациите на различните видове лешояди в България е част от европейски програми и регионални планове за възстановяване, тъй като те не се ограничават в национални територии и са зависими и от условията за оцеляване в съседните страни и по миграционните им пътища.


Като голяма далечна цел природозащитниците имат и пускане на брадат лешояд в българската природа. То обаче ще започне едва след като приключат сегашните дейности за изграждане на стабилни колонии на белоглави лешояди (вече с голям напредък след дългогодишна работа на природозащитните организации) и заселване на свободно гнездящи черни лешояди (засега има три освободени в България черни лешояда, които са напуснали страната, а преди месец са пуснати на свобода в Котелския Балкан още две мъжки птици от този вид).


Местообитанията на лешоядите в България са защитени от европейската мрежа "Натура 2000" по силата на Директивата за дивите птици и националния Закон за биологичното разнообразие (повече за "Натура 2000" - тук).


За лешоядите в България работят различни природозащитни организации - сдружение "Зелени Балкани", Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), фондация "По-диви Родопи", Дружеството за защита на хищните птици и Фондът за дивата флора и фауна. Дейностите по места се подкрепят от съответните отговорни институции като дирекциите на Природен парк "Врачански Балкан" за района на врачанските карстови гнездовища, на Природен парк "Сините камъни" за Източна Стара планина и на Национален парк "Централен Балкан" за най-високите части на Балкана.


Повечето дейности за лешоядите в България са възможни благодарение на европейски средства, предимно по програма ЛАЙФ на Европейската комисия. Условията на програмата включват от 25% до 45% собствен принос на финансови средства на природозащитниците.


Няколко събития


Честване на Деня на лешояда в Маджарово през септември 2017 г.

© Стефан Аврамов, По-диви Родопи

Честване на Деня на лешояда в Маджарово през септември 2017 г.


Повече за лешоядите тази събота можете да научите:


- На празник, който фондация "По-диви Родопи" и БДЗП организират в Природозащитния център в Маджарово. Маджарово и Студен кладенец са и най-популярните места за туристическо наблюдение на лешояди, тъй като именно в този район на Източните Родопи през 70-те години на миналия век за първи път се наблюдават лешояди, след като са смятани за изчезнали от България. В близост до Природозащитния център в Маджарово има и колония на белоглави лешояди и изградени площадки за подхранване и фотонаблюдение на птиците.


На събитието в Маджарово се очакват фотоизложба "Властелините на Родопите", наблюдение на емблематичните за Източните Родопи лешояди и игри за деца. Ще бъде представено и театрално представление на моноспектакъла "Приятно ми е, Ива". Моноспектакълът, награден с две театрални отличия "Икар" - за драматургичен текст и за водеща женска роля - възпроизвежда сред много други теми и личната среща на един човек от света на медиите с природозащитниците, опазващи лешоядите.


- "Зелени Балкани" канят природолюбителите на две събития чрез клоновете си в Пловдив и Стара Загора.


На Гребната база в Пловдив сдружението ще има щанд с информационни материали и макети на белоглавия лешояд и други защитени видове, в края на деня ще се проведе и викторина с въпроси за представената информация.


В Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора ще има ден на отворените врати, където ще бъдат представени дейностите за отглеждане на лешояди с цел възстановяване на популациите им в България.


- За района на Сливен е обявена възможност за посещение на адаптационна волиера - място за привикване към свободен живот на отгледани в плен лешояди. Тя се поддържа от "Зелени Балкани" и дирекцията на Природен парк "Сините камъни".


- Врачанският карстов район ще предложи на 7 септември безплатна разходка и наблюдение на белоглави лешояди в северните части на Природен парк "Врачански Балкан", организирани от дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Дружеството за защита на хищните птици и Фонда за дивата флора и фауна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK