"За Земята": Властите принуждават перничани да избират между чистия въздух и топлината

"За Земята": Властите принуждават перничани да избират между чистия въздух и топлината

© Анелия НиколоваВнезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на гражданите, без план за тяхното обезпечаване, е неразумно и единствено цели отлагане на решението на проблема. Това се казва в становище на екологичното сдружение "За Земята" и "Грийнпийс" по повод вчерашното решение на властите да спрат част от генераторите в тецове в Перник заради изгаряне на отпадъци там вместо въглища, както изисква комплексното разрешително.


Това са първите мерки след започналата по искане на прокуратурата проверка в "Топлофикация – Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация – Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД (всички те контролирани от Христо Ковачки - бел. ред.) Преди това въпреки протестите на жителите отговорните институции не откриваха нарушения.


Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов съобщи пред БНР днес, че заради внезапното спиране на мощностите жителите на града вече са без топла вода, а през зимния сезон може да останат и без парно.
Категорично сме против противопоставянето и създаването на конфликт между жителите на Перник, като се налага избор между това да дишат чист въздух и да получават топла вода, пишат природозащитниците. Според тях държавата е трябвало вече да е изградила дългосрочна политика за бъдещето на инсталациите на въглища и да е показала какви са алтернативите, с които би могло да бъдат заменени. (бел. ред. - в националния план за енергетика и климат на България държавата е записала, че ще разчита на въглищата до 2030 г).


"Топлофикация — Перник", "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация – Сливен", и "Топлофикация — Русе" се възползват от страха, че хората ще останат на студено или без топла вода и правят опасни за здравето изменения в горивото, без да предвиждат допълнителни мерки за улавяне на замърсителите, специфични за изгарянето на отпадъци, каквито са диоксините например, пишат природозащитниците. Според тях тази политика се наблюдава във всички изброени централи, а вероятно и други, които въвеждат изгарянето на отпадъчни продукти, защото е по-евтино.


"Изгарянето на отпадъци бавно, но сигурно се превръща в практика за все повече остарели технически електроцентрали, особено тези, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Следователно затвърждава тезата, че използването на въглища вече е скъпо и икономически нерентабилно и отчаяно се правят опити тецовете да продължат да работят" продължава становището.


Цената на здравето, която плащат жителите около тези централи, както и обществените разходи за тяхното субсидиране, е цена, която няма как да продължим да плащаме сляпо пред наличието на все по-изгодни алтернативи: а именно да увеличаваме енергийната си ефективност и да произвеждаме енергията си от възобновяеми източници, настояват природозащитниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK