WWF сигнализира, че пожарите в Амазония заплашват 265 застрашени вида

"Разчистване" на земя за садене на земеделски култури и отглеждане на добитък в Бразилия. Фотографията е архивна.

© null, Reuters

"Разчистване" на земя за садене на земеделски култури и отглеждане на добитък в Бразилия. Фотографията е архивна.Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през 2019 г., възлиза на 43 753 км². Това е ръст със 150 % на годишна база, според съобщение на Световния фонд за дива природа (World Wildlife Fund - WWF).


Само през август 2019 г. и само в джунглата на територията на Бразилия са изпепелени 24,944 км² гори. Тази площ е повече от четири пъти по-голяма от унищожената през цялата минала година.


WWF напомнят по случай Световния ден за защита на Амазония (виж информация на английски език тук), че опустошителните пожари в южноамериканските тропически гори заплашват 265 вида, които са със статут на застрашени от изчезване. Това са 85 растителни и 180 застрашени животински вида, а 2/3 от тях не се срещат никъде другаде по света. За някои застрашени видове като гигантския броненосец, белобърнестото пекари и гигантския мравояд пожарите са основен риск пред оцеляването им.
Въпреки че пламъците най-пряко заплашват живота на сухоземните видове, водните животни също са засегнати. Огънят променя качеството на водата, което е в пряка зависимост от крайречните гори. В дългосрочен план унищожаването на дървесната растителност ще доведе до ерозия на почвата и затлачване на реката. С най-големия речен басейн в света, Амазонка пази много видове риба. Те са не само редки и ценни за световното биоразнообразие, но и основната хранителна база и източник на доходи за стотици крайбрежни общности.


Амазонските тропически гори са жизненоважни за здравето на планетата, напомнят природозащитниците. Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните видове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни видове в Южна Америка. А с абсорбирането на огромно количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също така са отговорни за смекчаването на климатичната криза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK