До края на септември Еврокомисията приема кандидатури за наградите "Натура 2000"

Пясъчна лилия в защитена зона Емине - Иракли отевропейската мрежа "Натура 2000". Видът е със застрашен статут в България.

© Вера Стаевска, Личен архив

Пясъчна лилия в защитена зона Емине - Иракли отевропейската мрежа "Натура 2000". Видът е със застрашен статут в България.До 30 септември е срокът за последното за настоящия финансов период издание на конкурса за наградите "Натура 2000" на Европейската комисия (ЕК). Организациите, които в момента изпълняват проекти за опазване на европейското биоразнообразие, имат право да номинират дейностите си за принос в 5 категории: Природозащита, Социално-икономически ползи, Комуникации, Съвместяване на интереси и Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа.


Досега конкурсът е провеждан 4 пъти, като предстоящото присъждане на наградите ще се състои на 21 май 2020 г. по време на традиционния Ден на Натура 2000 (повече виж тук). При предишните четири издания на наградите "Натура 2000" са били получени 419 заявления за участие, от които са номинирани 94 финалисти и излъчени едва 23 призьори.


От тези 23 победители през годините, българските организации са отличени с 5 спечелени награди - с 3 проекта, в които са водещи изпълнители и 2 проекта, в които са ключов партньор. С това постижение българската природозащита показва доказан принос за опазване на ценни видове и местообитания за Европейския съюз, които се опазват от зоните от мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата тук).
Наградените досега проекти с ключово българско участие са:
- през 2014г: проектът "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България," воден от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), награден в категория "Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа";


- през 2015г.: "Дунавските паркове" с партньори от Асоциацията на парковете в България (дирекциити на Природен парк "Русенски Лом" и Природен парк "Персина"), отново в категория "Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа";


- през 2016г.: "За Балкана и хората", проект на 7 български и 4 швейцарски организации, финасиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, награден в категория "Социално-икономически ползи". Тук членове на коалиция "За да остане природа са водещи в дейностите" - Асоциацията на парковете, Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и други.


Също през 2016 г. проектът "Опазване на местообитанията на най-рядката европейска водолюбива птица - малката белочела гъска", в който БДЗП е партньор, има присъдена награда в категорията "Трансгранично сътрудничество".


- през 2018г.: "Помощ за египетския лешояд" на БДЗП печели в категорията "Трансгранично сътрудничество".


Боряна Михова, оценител от екипа на конкурса за наградите "Натура 2000", коментира за "Дневник", че очаква 2020 г. да донесе по-тържествено при предстоящия кръг на наградите. "Вероятно ще бъдем свидетели на нов акцент върху борбата със загуба на биологично разнообразие, след като виждаме, че страните-членки са далеч от постигането на индикаторите в настоящата Европейска стратегия за биоразнообразието за спиране на тази загуба до края на 2020г. Към момента работата за опазване на редките видове чрез мрежата "Натура 2000" се финансира основно по програмата ЛАЙФ на ЕК, но в следващите периоди се очаква хоризонтално финансиране за природозащитна работа като приоритет на всички евро-програми," споделя експертът.


През 2020г. се очаква да започне нов период в политиките за биологичното разнообразие в Европа, заради началото на мандата на нов състав на Европейската комисия, изтичане на срока на действие на настоящата Стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2020 г. и приключването на текущия финансов период.


За организациите, спечелили награда "Натура 2000" досега, тя помага за подкрепата за работата им в местните общности и бъдещо привличане на средства. Повечето проекти за биоразнообразието в Европа изискват собствени вложения от природозащитниците от 25% до 45%, тъй като това за изискванията на основната финансираща програма - програмата ЛАЙФ на еврокомисията.


Повече информация за наградите и начина за кандидатстване можете да намерите на английски език тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Весело

  И Нено Димов трябва да е лауреат !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  А днес в Германия слушат за Кресненското дефиле:
  https://www.deutschlandfunk.de/kresna-schlucht-juwel-der-artenvielfalt-in-bulgarien.795.de.html?dram :article_id=458186

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK