В Беласица, Сакар и Странджа ще се чества денят на Зеления пояс

Крепостта "Букелон" край село Маточина в Сакар

© Вера Стаевска, Личен архив

Крепостта "Букелон" край село Маточина в СакарВ Деня на Зеления пояс през месец септември тази година се отбелязва 30 годишнината от съвместните дейности за природата в протежението на Европейския Зелен пояс. Празникът е на 24 септември, като по случай годишнината на инициативата целият септември е белязан от събития, популяризиращи Зеления пояс.


Зеленият пояс


Албански крем, балкански ендемит (расте само на Балканския полуостров), Беласица

© Вера Стаевска, Личен архив

Албански крем, балкански ендемит (расте само на Балканския полуостров), Беласица


Европейският Зелен пояс е екологичен коридор, обхващащ зоните по бившата Желязна завеса на Студената война между лагерите на Изтока и Запада. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоена от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникална екологична мрежа, с дължина над 12500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.


По време на комунистическия режим в България в продължение на няколко десетилетия, граничните райони с Гърция и Турция остават затворени и недостъпни за туристи, посетители и гости на района. Прекрасни планини като Странджа, Сакар, Родопите, Беласица, Огражден, Осоговска и Руй попадат в клещите на ,,Желязна завеса" и са непознати за обществеността.
Днес тези територии са част от европейския Зелен пояс, в който ставаме свидетели на всекидневно трансграничното сътрудничество и споделяне на запазено общоевропейско културно и природно наследство. Линията на пояса, свързваща природни местообитания и исторически паметници от двата бивши идеологически "лагера", днес се ползва за развитие на местните общности чрез туризъм.


Природен парк Странджа пази едни от малкото незастроени плажове на България, които привличат любителите на морето.

© Вера Стаевска, Личен архив

Природен парк Странджа пази едни от малкото незастроени плажове на България, които привличат любителите на морето.


Към момента в европейската инициатива за Зелен пояс участват 24 държави - 16 държави от ЕС, пет страни кандидатки (Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция), един потенциален кандидат за ЕС (Косово) и две държави извън ЕС (Русия и Норвегия). Почти 150 правителствени институции и неправителствени организации са членове на "Зеления пояс".


Събитията в Беласица, Сакар и Странджа


Честването на 24 септември като празник на Зеления пояс се организира от местни институции и природозащитни и културни сдружения, работещи за популяризирането на запазените гранични планини по бившата Желязна завеса. За България събития се организират от сдружение "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие", с подкрепата на международната Асоциация "Европейски Зелен пояс". За България графикът на честванията включва:


- Сакар, 18 – 24 септември: Историческият музей на Свиленград и "Зелени Балкани" организират изложба "Сакар - Земя на съкровища". Откриването на изложбата е 18 септември от 11 часа в Информационен Център с. Маточина. Селото е гранична точка между България и Турция, което привлича туристи и историческата крепост Букелон, тракийската скална църква и красивата природа на зона "Сакар" от европейската мрежа "Натура 2000".


В близост е и село Левка, където "Зелени Балкани" създадоха с много усилия колония белошипи ветрушки, които към 2005г нямаха потвърдено размножаване в страната (повече - тук).


- Странджа, 22 – 24 септември: "Зелени Балкани" организират съвместно журналистическо пътуване от двете страни на българо – турската граница с участие на медии от двете държави. Този район на Зеления пояс включва българският Природен парк "Странджа" и турския Национален парк "Лонгозни гори Инеада".


- Странджа, 23 септември: в Посетителския център на Национален парк "Лонгозни гори Инеада" в гр. Инеада от "Зелени Балкани", турската Асоциация младежки клуб обратно към природата (Association of Back to Nature Youth and Sport Club) и дирекцията на турския национален парк ще проведат съвместно обучение за популяризирането на Европейския Зелен пояс.


- Странджа, 24 септември : от 10 часа в Дирекцията на Природен Парк ,,Странджа" в гр. Малко Търново от "Зелени Балкани" и дирекцията на българския природен парк организират работна среща, посветена на 30-годишнината от Зеления пояс.


- Беласица, 24 септември: от Българска фондация "Биоразнообразие" организират партньорска среща в сградата на Дирекцията на българския Природен парк "Беласица" в с. Коларово, в която местни граждани и институции ще обсъдят важността на запазената природа на граничните територии за туризма. Ще участват представители на дирекцията на Природен парк "Беласица", дирекцията на гръцкия Национален парк "Езеро Керкини", Сдружение "Планетум" (Северна Македония), кметове на Петрич и граничните села край планините Беласица и Огражден - Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът, Габрене).


- Беласица, 24 септември: Празник на Дните на Зеления пояс в село Габрене организират от Българска фондация "Биоразнообразие" и Дирекцията на Природен парк "Беласица". Празникът е насочен към всички с интерес към историята на района и включва кратка екскурзия от центъра на село Габрене до място, където могат да се видят останки от Желязната завеса, посещение на Етнографската колекция в Габрене, фолклорна програма и презентация за Европейския Зелен пояс и ролята му след падането на Желязната завеса;


- 25 септември, Национален парк "Езеро Керкини": от Българска фондация "Биоразнообразие" канят на екскурзия за наблюдение на птици до езерото Керкини за ученици от Петрич и Струмица (Северна Македония) със специален интерес към биоразнообразието. Събитието се провежда с подкрепата на дирекцията на гръцкия Национален парк "Езеро Керкини". Освен редките птици на Керкини участниците ще видят и манастира Йоан Кръстител (Тимиос Продромос), който се намира северозападно от село Акритохори.


Природата на българския "Зелен пояс"


В българските гранични райони са идентифицирани и едни от най значимите зони от мрежата "Натура 2000" за страната. Това са например Странджа, Дервентските възвишения, Сакар, Марица, Тунджа, Родопите, Беласица, Осоговска планина, Руй и много други съхраняващи неповторимо биоразнообразие.


От другата страна на границата, в обхвата на Зеления пояс на територията на Турция, Македония и Сърбия експертите идентифицират редица потенциални зони, които биха попаднали в "Натура 2000" при евентуалното членство на тези страни в Европейския съюз. Това са територии с рядка запазена природа, като например турската част на Странджа планина и района на езерата и лонгозните гори около Инеада.


Днес в дните на Обединена Европа, тези непознати доскоро райони постепенно се ,,отварят" и разкриват своите богатства. Пред любителите се откриват емблематични образци на запазена природа, съхранени исторически забележителности и самобитни култура и традиции.


Зеленият пояс е опазил неповторима природа при ждрелото на река Тунджа, заливните гори по островите на Марица, орхидеите и божурите на Сакар, редките планински цветя и вековни гори на Беласица, както и местообитанията на редки птици като царския орел, лешоядите и белошипата ветрушка.


Орхидея Тризъб салеп (Orchis tridentata), Сакар

© Вера Стаевска, Личен архив

Орхидея Тризъб салеп (Orchis tridentata), Сакар


Постепенно не само за широката публика, но и за научната общност стават известни и достъпни паметници и забележителности от граничните зони, които са били непознати доскоро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  По времето на социализма Българската държавна граница бива опасана с бодлива тел, един вид ограда. Тя започва от черноморския ни бряг и свършва в най-северозападната точка на българската територия, река Дунав. В тази ограда от бодлива тел е имало отвори само за т. нар. ГКПП-та (Гранични контролно-пропускателни пунктове).

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/medal-i-mesets-otpuska-za-vseki-granichar-zastrelyal-narushitel-na-granitsata_news368720.html
  Предпочитам по границата да е имало веселие и живот , а не убийства Не видях това да се показва на "празнуващите "!

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Сега е голямо веселие - неспирен празник за дърварските фирми на Д(п)С.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Сега е голямо веселие - неспирен празник за дърварските фирми на Д(п)С.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3079 Весело

  Чудесен коридор ...за нелегални мигранти ...

 6. 6 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тотална глупост.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  Кое е глупост? Някакви аргументи? Или да Ви пратим за коминочистач в Лукойл-Нефтохим? Коминочистачите(затворници) в Кремиковци умираха на конвейр, въпреки че по едно време им докараха американска машина, но другарите така и не разбраха как работи(инструкциите бяха само на американезе).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK