Риба край Перник умира заради топла вода и прекалени грижи според басейновата дирекция

Смърт на риби при замърсяване. Снимката е архивна.

© Андрей Ралев, СДП Балкани

Смърт на риби при замърсяване. Снимката е архивна.



От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране на риба в язовир "Лобуш ("Печилина") край Перник. Директорът на отговорната Басейнова дирекция "Западен Беломорски район" обяснява смъртта на рибите с естествени причини - намаляване на кислорода поради презарибяване и високи температури на водата.


Експерти от Българската академия на науките и природозащитници от Централната рибноопазваща организация и Риболовен клуб "Балканка" обаче твърдят, че рибата е отровена. През последната година и двете организации, работещи по почистването и мониторинга на водните басейни в района, стават свидетели на множество замърсявания на река Струма при вливането ѝ в "Пчелина".


Пример за замърсяванията можете да видите тук. През последните 5 месеца природозащитните организации подават сигнали до Басейновата дирекция и Регионалната инспекция по околна среда и води РИОСВ - Перник.




За "Дневник" Димитър Куманов от Риболовен клуб разказа, че официалните отговори на сигналите досега са били за констатирани нарушения с "неизвестен извършител". За него липсата на резултати при проверките е нелогична, защото дори сградата на РИОСВ - Перник, се намира пред реката и "просто могат да проследят нагоре по течението откъде тръгва замърсяването".


Едва след свидетелствата за масово измиране на рибата в язовира през последните две седмици и проявения интерес от медиите институциите са изказали официални становища. Според областния управител на Перник Ирена Соколова, цитирана от Би Ти Ви, е установено замърсяване с миещи препарати.


Според изявление в пресконференция на директора на Басейнова дирекция "Западен Беломорски район" - отговорното за водоемите регионално звено, рибите умират поради високите температури и липсата на кислород, която се дължи и на големия им брой, достигнат поради "презарибяване". Проблем няма и според Пламен Ангелов, директор на РИОСВ - Перник, който заявява пред БНТ, че реката е чиста, контролът е достатъчен и "в центъра на Перник в Струма можеш да ловиш мряна".


Биологът - експерт по рибите от Българската академия на науките д-р Тихомир Стефанов, обаче заявява за сайта "Актуално", че такива обяснения за масовата смърт на рибите не са реалистични. Според него именно замърсяването, което е продължило дълъг период от време, е причина за мъртвата риба в яз. "Пчелина". Нито високите температури, нормални за сезона, нито презарибяване, което се саморегулира във водоема, могат да бъдат сочени като причина за масовото измиране.


Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" разказа за "Дневник", че институциите дори не са събрали проби от мъртвите риби, за да установят причината. Към момента телата са все още по бреговете на Струма и могат дори да доведат до разпространяване на отравянето и до нови зарази.


Куманов добави, че доброволците от Централната рибноопазваща организация от години работят с акции по почистване и зарибяване на язовира и е не само безотговорно, но е неморално приносът им за опазването на язовир "Пчелина" да се интерпретира като проблем за природата.


Самата Централната рибноопазваща организация също заявява във Фейсбук, че е възмутена, че доброволният труд на нейните 500 доброволци, наложен заради липсата на контрол от институциите над бракониерството и замърсяването в района, бива обвинен като причина за отравянето на възстановените от тях риби във водоема.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 246 Неутрално

  И ся, аз на кой да вервам. На специалистите и институциите или на "доброволците" от някво НПО.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  "Според Областния управител на Перник Ирена Николова"

  Ирена Соколова

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кой се страхува от Иван Гешев":

  А на учените от БАН?

 4. 4 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кой се страхува от Иван Гешев":
  На бай Гешев вярвай... той какво казва?

 5. 5 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Презарибяване?!?!
  Такава глупост може да роди главата само на някоя калинка.
  То бива бива да ни лъжат, ама чак пък толкова.
  От 30 години съм риболовецр ходил съм и в развъдници на мои приятели където бъка от риба , но не съм я виждал да умира от това.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  И ся, аз на кой да вервам. На специалистите и институциите или на "доброволците" от някво НПО.
  —цитат от коментар 1 на Кой се страхува от Иван Гешев


  Вервай на доброволците от "Русофили*.

 7. 7 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Любопитно

  "Куманов добави, че доброволците от Централната рибноопазваща организация от години работят с акции по почистване и зарибяване на язовира и е не само безотговорно, но е неморално приносът им за опазването на язовир "Пчелина" да се интерпретира като проблем за природата."
  Когато някой прикрива някого и нещо може да се стигне до подобна ситуация.
  Казаното от подкупен чиновник е наистина абсурдно г-н Куманов. Живеете в България и нищо не бива да Ви учудва!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кой се страхува от Иван Гешев":

  Специалистите и институциите само регистрират промените без да се ангажират с нищо.

 9. 9 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Любопитно

  чудно ми е как още не са обвинили "за да остане природа в България" и Хелзингския комитет

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Снимката към статията илюстрира негативно явление, но първата ми асоциация бе изсушена риба и много песто около нея.

  Колкото до темата на материала - определено иде реч за замърсяване на водоема.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Доброволците да вземат 1-2 риби и да ги изследват, все ще съберат пари у Фейса.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  обяснява смъртта на рибите с естествени причини - намаляване на кислорода поради презарибяване и високи температури на водата.
  ______________
  Ако е дълбоко 20см как да е ...иначе е ясно ,че рибата е отровена!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аха, язовир на Струма, затрил цяло село освен параклиса само ще е плитка локва.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Гневно

  Поредно дъно на чиновническата безотговорност и безочие. Тези басейнови дирекции бяха специално създадени за да следят чистотата на реките и водоемите. Преди с това се занимаваха само екоинспекциите с експертите си по опазване на водите. Екоинспецията в Перник беше създадено допълнително по времето на Джевдет. Сега и двете държавни структури отговарят за водите, ръбата измира, а тези дори не са си направили труда да вземат проби от умрялата риба!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1836 Любопитно

  Далеч по-лесно, по-бързо и по-просто би било да се измери нивото на кислорода в няколко проби, както и температурата. Ако се окаже че наистина е липса на кислород+висока температура, то е ясно, ако не е това причината... пак е ясно и се продължава със скъпите проби.
  Май някой има желание истината да е като рибата — починала от естествена смърт и край на въпросите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1506 Любопитно

  Далеч по-лесно, по-бързо и по-просто би било да се измери нивото на кислорода в няколко проби, както и температурата. Ако се окаже че наистина е липса на кислород+висока температура, то е ясно, ако не е това причината... пак е ясно и се продължава със скъпите проби. Май някой има желание истината да е като рибата — починала от естествена смърт и край на въпросите...
  —цитат от коментар 15 на gost22


  като гледам снимката БПК-то е сравнимо с това на пречистжателна станция за битови отпадъчни води. Еутрофикацията е ставнима с такава на блато. Това не би трябвало да е язовир. Даже Богровските блата не са на това дередже

 17. 17 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#16] от "limbize":

  Снимката е архивна, тоест илюстративна, такава са имали, нея са сложили. Сега защо винаги трябва да има снимка, често неадекватна, не знам.

 18. 18 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 416 Неутрално

  И все пак, след като е толкова лесно да се открие замърсителя, защо този замърсител не е назован? Толкова действащи лица в статията, било лесно да се види кой замърсява, добре. Обаче точно най-важното не е споменато. :-(

  Това е много интересен феномен. Говорене с недомлъвки. Защо? Дали защото хората ги е страх "да не си изпатят"?

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#15] от "gost22":

  Не е точно така, тъй като при отравяне на водата измират и почват да се разлагат всякакви водни организми, което пък допълнително намалява нивото на кислорода във водата и води до измиране на още риба и водни организми и т.н...
  Така при вземане на проби бива регистрирано намаляване на кислорода във водата, но то е следствие от измирането на рибата, не първопричината и точно затова са необходими и въпросните изследвания на рибата и водата, които от РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция "Западен Беломорски район" са си спестили, за да не развалят рахата на някой замърсител нагоре по течението.

  Изобщо през последните седмици стана пределно ясно, че единствената функция на РИОСВ-Перник е да брани и раздава индулгенции на замърсителите в Перник и Дупница. От пожара под АМ Струма през горенето на какво ли не в ТЕЦ Перник и Бобов дол та чак до замърсяването на въпросния язовир Пчелина (Лобош?) - за всичко вина носят гордите служители на министър Нено. Хвала!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 640 Неутрално

  От дирекциите през министъра, та до премиера - всички са клоуни-калинки.Трябва да си ходят. Тайм ту гоу.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#5] от "драган":

  Има голяма разлика между изкуствен развъдник (типично за пъстърва) в който има изкуствено течение с което се осигурява кислород и изкуствено хранена и естествен водоем. Ако в един естествен водоем, който може да подържа 100 риби пуснеш 200, логично половината ще умрат. А дали това е причината, аз не мога да преценя.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK