Орел и лешояди във "Врачански Балкан" са били отровени

Към началото на гнездовия период през февруари 2019 г. при белоглавите лешояди в Природен парк "Врачански Балкан" са установени 7 мътещи двойки и 5 други двойки с гнезда

© ‎Георги Стоянов‎, Дружество за защита на хищните птици

Към началото на гнездовия период през февруари 2019 г. при белоглавите лешояди в Природен парк "Врачански Балкан" са установени 7 мътещи двойки и 5 други двойки с гнездаСдружение "Зелени Балкани" съобщава, че вчера край Враца е имало нов случай на използване на забранени отрови в дивата природа, застрашаващ хората и защитените видове. Първоначално от предавателите, с които следят два от белоглавите лешояди от колонията в Природен парк "Врачански Балкан", но по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди край гара Бов, село Бов и село Церово.


При посещение вчера на предполагаемото място, на което са се хранили птиците според данни от GPS предавателите, екип на "Зелени Балкани" е установил изяден от животни и птици труп на теле, а в близост до него - умрял скален орел (Aquila chrysaetos).


Днес в района ще има оглед на полицията съвместно със "Зелени Балкани" и други природозащитни организации и опазващи институции. Очаква се да намерят освен скалния орел, също и лешояди с предаватели, които показват, че птиците вече не са в движение. Обучено за търсене на отрови куче на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също ще бъде включено.
Мъртвите птици са от видове, защитени от мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата тук) и включени в приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие като приоритетни за опазване. Този факт дава основание да се образува наказателно производство за установяване на престъпление по чл.278 Д от Наказателния кодекс и за санкции на виновните лица.


От сдружението припомнят, че отравянето на животни като средство за защита на стадата е престъпление по Наказателния кодекс. Често то е насочено към хищници, част от които също са защитени от природозащитните закони, защото са редки за страната - мечки, вълци и други.


Освен хищниците отровите в природата могат да засегнат води, почви и други живи същества. Последният такъв случай в Кресна унищожи цялата колония на белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години (повече за случая тук). Отровите са опасност и за живота и здравето на хората.


Сдружение "Зелени Балкани" - Стара Загора, изпълнява дейности по възстановяването на белоглавия и черния лешояд във Врачански Балкан и Искърския пролом заедно със сдруженията "Дружество за защита на хищните птици" и "Фонд за дивата флора и фауна". Дейностите са в координация и сътрудничество и с дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Зелените на бунт!

  Екоминистъра оставка...

 2. 2 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 469 Разстроено

  Колко трябва да си тъп, за да отровиш труп с цел да убиеш хищници. Колко вълци има, че да са опасност за стадата. Никой ли не се сеща, че за всички е по-добре труповете да бъдат изяждани, вместо да се разлагат и да тровят въздуха и водата.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Зелените на бунт!Екоминистъра оставка...
  —цитат от коментар 1 на Влакчо


  Зелените най-много да ходят заедно с ромките на шосето край Враца да помахат малко за подаяния!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Зелените на бунт!Екоминистъра оставка...
  —цитат от коментар 1 на Влакчо


  Тъпак

 5. 5 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хората са най-голямата напаст и гад!

 6. 6 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Айде сега да им дръпнат на всички от района парите за умрелите свине докато не се разбере кой трови. В тая държава явно трябва твърдо да се управлява. Върви се чуди дали И.Христов е прав за 80те.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 7. 7 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Гневно

  Идиоти!
  С отрова ще ограничават хищниците... кретени!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 8. 8 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Разстроено

  Айде сега да им дръпнат на всички от района парите за умрелите свине докато не се разбере кой трови. В тая държава явно трябва твърдо да се управлява. Върви се чуди дали И.Христов е прав за 80те.
  —цитат от коментар 6 на Deadpudding


  Разбирам гнева Ви, но това, което предлагате, е крайно тоталитарно и напълно скарано с основни принципи на демокрацията и правовата държава. Да накажем всички, понеже някакъв/някакви кретени решили да тровят хищниците? Такова нещо може да хрумне само в главата на комунист или националСОЦИАЛИСТ.
  Дано не го мислите сериозно, а е само гневна реакция.
  А за извършителите наказанието "глоба" е малко. И затвор им се полага, тъкмо ще е "превенция" и предупреждение за други подобни тъпанари!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 9. 9 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Неутрално

  И само за сведение - преди някой да напопържа държавата и народа в стил Учиндол "нема такава държава". Уви, кретени като отровителите от Врачанско има на много места по света. Доказателство от днес:
  "За масово отравяне на кучета край град Флорина, Северозападна Гърция, съобщава във Фейсбук гръцката природозащитна неправителствена организация "Арктурос", пише в електронното си издание вестник "Катимерини".

  Според съобщението общо 26 кучета са умрели след отравяне с отровни примамки в селата Склитрос, Аетос и Нимфео преди няколко дни.

  Усилията на природозащитниците да спасят животните са били неуспешни."


  https://novini.bg/sviat/eu/557731

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 10. 10 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  гадовете да пукнат в мъки като животинките, които са отровили!

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Любопитно

  До коментар [#9] от "stem":


  И само за сведение - преди някой да напопържа държавата и народа в стил Учиндол "нема такава държава". Уви, кретени като отровителите от Врачанско има на много места по света. Доказателство от днес:"За масово отравяне на кучета край град Флорина, Северозападна Гърция, съобщава във Фейсбук гръцката природозащитна неправителствена организация "Арктурос", пише в електронното си издание вестник "Катимерини".Според съобщението общо 26 кучета са умрели след отравяне с отровни примамки в селата Склитрос, Аетос и Нимфео преди няколко дни.Усилията на природозащитниците да спасят животните са били неуспешни."https://novini.bg/sviat/eu/557731
  —цитат от коментар 9 на stem


  Примерът от Леринско, Югозападна Македония, вероятно не е най-подходящият аргумент относно липсата на определени народностни традиции в хищникоотровителството... ;)

 12. 12 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#11] от "forza":

  Там са славяногласни елини, в Северна Македония са македонци, това според тях, но и двата вида хора се имат за нещо повече от нас, а на практика май е точно обратното. Поне за населението на северна Македония мога да кажа със сигурност, че е доста по-мърляво от нас, хвърлят се боклуци в природни паркове, по пътищата и прочие.

 13. 13 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Гневно

  До коментар [#9] от "stem":
  Примерът от Леринско, Югозападна Македония, вероятно не е най-подходящият аргумент относно липсата на определени народностни традиции в хищникоотровителството... ;)
  —цитат от коментар 11 на forza


  Абе... и аз това си помислих, докато го давах този пример, но все пакт нали са в друга държава. Уж с друг манталитет вече.
  Но ако говорим сериозно - това просто е най-пресният пример. Истината е, че в България и Гърция тази дивашкса пректика отдавна е наказуема, но все още се използва по-често, отколкото в другите страни от ЕС. Но и там има понякога рецидиви, да цитирам: "Срещата събра експерти от цяла Европа - Испания, Италия, Великобритания, Унгария, Гърция, България и дори Израел, обединени в работата си срещу незаконното използване на отрови, което навсякъде причинява огромни щети на дивия свят. " НАВСЯКЪДЕ! Цитатът е от "Зелени Балкани" и е от информация за международна среща на тема "Отравяне на диви животни в Европа".
  https://www.greenbalkans.org/birdsofprey/life/indexdetails.php?menu_id=79&elem_id=633

  Но това са подробности. Важното, според мен, е друго: За затвор са! И нашенските отровители, и гръцките, и "славяногласно гръцките" и всякакви други по Европата и света!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 14. 14 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Неутрално

  ***Моля да бъда извинен за неволните правописни грешки от натиснати съседни клавиши. Така става, когато не си четеш текста, преди да го публикуваш, а сайтът не дава възможност за корекция после.****

  И пак: За затвор са гадовете! Независимо какво животно са се опитвали да отровят с идиотските си примамки!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK