Орел и лешояди във "Врачански Балкан" са били отровени

Към началото на гнездовия период през февруари 2019 г. при белоглавите лешояди в Природен парк "Врачански Балкан" са установени 7 мътещи двойки и 5 други двойки с гнезда

© ‎Георги Стоянов‎, Дружество за защита на хищните птици

Към началото на гнездовия период през февруари 2019 г. при белоглавите лешояди в Природен парк "Врачански Балкан" са установени 7 мътещи двойки и 5 други двойки с гнездаСдружение "Зелени Балкани" съобщава, че вчера край Враца е имало нов случай на използване на забранени отрови в дивата природа, застрашаващ хората и защитените видове. Първоначално от предавателите, с които следят два от белоглавите лешояди от колонията в Природен парк "Врачански Балкан", но по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди край гара Бов, село Бов и село Церово.


При посещение вчера на предполагаемото място, на което са се хранили птиците според данни от GPS предавателите, екип на "Зелени Балкани" е установил изяден от животни и птици труп на теле, а в близост до него - умрял скален орел (Aquila chrysaetos).


Днес в района ще има оглед на полицията съвместно със "Зелени Балкани" и други природозащитни организации и опазващи институции. Очаква се да намерят освен скалния орел, също и лешояди с предаватели, които показват, че птиците вече не са в движение. Обучено за търсене на отрови куче на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също ще бъде включено.
Мъртвите птици са от видове, защитени от мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата тук) и включени в приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие като приоритетни за опазване. Този факт дава основание да се образува наказателно производство за установяване на престъпление по чл.278 Д от Наказателния кодекс и за санкции на виновните лица.


От сдружението припомнят, че отравянето на животни като средство за защита на стадата е престъпление по Наказателния кодекс. Често то е насочено към хищници, част от които също са защитени от природозащитните закони, защото са редки за страната - мечки, вълци и други.


Освен хищниците отровите в природата могат да засегнат води, почви и други живи същества. Последният такъв случай в Кресна унищожи цялата колония на белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години (повече за случая тук). Отровите са опасност и за живота и здравето на хората.


Сдружение "Зелени Балкани" - Стара Загора, изпълнява дейности по възстановяването на белоглавия и черния лешояд във Врачански Балкан и Искърския пролом заедно със сдруженията "Дружество за защита на хищните птици" и "Фонд за дивата флора и фауна". Дейностите са в координация и сътрудничество и с дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK