В четвъртък ще е последното обсъждане на изключването на площи от парк "Персина"

На фона на плановете за намаление на територията на парк "Персина", тази година къдроглавите пеликани имат рекорден брой гнездящи двойки и малки там.

© Свилен Чешмеджиев, БДЗП

На фона на плановете за намаление на територията на парк "Персина", тази година къдроглавите пеликани имат рекорден брой гнездящи двойки и малки там.



Утре ще се състои последното обявено обсъждане на плановете на екоминистерството за изключване на площи от защитената територия на природен парк "Персина", които бяха обявени преди месец (виж тук). Според информация, дадена пред "Дневник" от участници в предишната дискусия на 12 септември в Белене, тогава представители на ведомството са заявили, че част от защитените в момента имоти все пак ще останат в парка, а обсъждането ще бъде удължено. За момента обаче няма официална промяна на сроковете и последна възможност за изказване на мнения с подаване на становища дава утрешната среща в Свищов (виж тук).


Докато част от планираните за изключване от територията на природния парк имоти наистина вече са бетонни площадки, подготвени за изграждане на АЕЦ "Белене", то други са ценни блатисти разливи, важни за храненето на защитените птици край Дунав, коментират представители на коалицията "За да остане природа в България".


Други възражения, изказани пред "Дневник" от представители на Асоциацията на парковете в България (АПБ), Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Световния фонд за дива природа (WWF- България) и Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), се отнасят до неясните граници на парка и противоречието между плана за управление и картите, предоставени в процедурата на общественото обсъждане.




"Включително в документите, публикувани от Министерството на околната среда и водите, са видими две различни граници на природния парк", коментира Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие". Липсата на официална дигитализирана карта на територията на парк "Персина" затруднява проследяването на границите на имотите и аргументирано вземане на решение за важността на местообитанията в тях.


Сериозен проблем според Аврамов е и формулирането на територията на парка единствено като "земи", което изключва акваторията на Дунав от нея. Именно реката и разливите ѝ обаче са основното местообитание на птиците в района и обект на защита на природния парк.


За Асоциацията на парковете в България (АПБ) и WWF - България, най-значимият проблем е липсата на изследвания и аргументация за изключване на имоти и голословното твърдение в документацията, че нямат "консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".


В становището си от АПБ добавят, че липсва съответствие с целите на парка за възстановяване на заливни гори и влажни зони, защото предлаганите за изключване имоти са именно такива територии. Освен това предлаганите за компенсация нови територии за включване в парка са частни имоти и липсва доказателство за съгласие на собствениците им за промяна на статута на тези земи.


Според становището на WWF - България, повече от 90% от предложените от община Белене имоти за изключване от територията на природен парк "Персина" представляват ниви, пасища, изоставени лозя, изоставени зеленчукови градини, водни площи, действащи и изоставени рибарници с богата природна среда, включени в плана за управление на "Персина" в зоната за управление на биоразнообразието.


По отношение на предложението за включване на остров Предела в границите на природния парк няма спор между участниците в общественото обсъждане, защото то е отбелязано още в плана за управление на парка, разработен от учени през 2006 г. и утвърден през 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Унищожавай!!!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  о обсъждане на плановете на екоминистерството за изключване на площи от защитената територия на природен парк
  ______________
  Тези по-добре да си посипят главата с пепел и да прекратят вноса на боклуци за изгаряне!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ние да направим от резервата бетон, пък те после да мислят как се прави от бетон резерват... от рибешка супа аквариум...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  "Българска" работа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK