Как харчат властите парите за дивите плажове

Как харчат властите парите за дивите плажове

© Вера Стаевска, Личен архивСлед като всяка година незастроените плажове стават обект на спор за това кой е виновен за боклука, който се събира от плажуващите там, от гражданската инициатива "Да спасим Карадере" съобщават и конкретни официални данни за разходването на определения за дивите плажове бюджет от морските общини. Тези данни активистите са изискали по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


60% от средствата от концесионните такси за стопанисваните плажове по цялото Черноморие трябва да се разходват за чистотата и сигурността на плажовете без концесия, включително трите плажа със статут "за природосъобразен туризъм". Към общините се превеждат 50 % от приходите от концесии, а други 10% отиват към областните администрации за воднопоспасителни дейности на неохраняемите плажове. Това съобщават от "Да спасим Карадере" въз основа на писмени данни от Министерството на туризма, което се позовава на регламент от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


"Медийните спекулации на представители на черноморски общини, че "местният данъкоплатец плаща" за почистването на плажовете за природосъобразен туризъм, се опровергават от министерството," разяснява съобщението на гражданската инициатива "Да спасим Карадере" .
Активистите допълват, че в годишните отчети за изпълнението на бюджета на общините няма разбита информация как са изразходвани средствата от държавния бюджет за поддържане на неохраняемите плажове. Местните власти не са повдигали до момента официално проблем с недостатъчни финанси.


"Така, вместо да се търсят допълнително средства, в случай че са необходими, в публичното пространство темата се използва за манипулиране на общественото мнение и заплаха за разходи, понесени от местните жители, а вината се хвърля върху туристите", смятат от гражданската инициатива.


Чистотата и общините


Според чл. 22а от закона за Черноморието общините получават 50% от концесионните такси. С част от тези приходи трябва да платят за "поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове... включително и на морските плажове за природосъобразен туризъм".


Трите плажа в България за природосъобразен туризъм привличат както "диво" къмпингуващи, разчитащи на специалния им статут , така и плажуващи от съседните курорти, търсещи запазена от презастрояването гледка. През активния летен сезон тези плажове - Карадере, Иракли и Корал - са сериозно натоварени с туристи. За тях обаче общините са разходвали минимални - или никакви - суми, въпреки законово предоставените бюджети.


Община Несебър посочва разходи за почистване на Иракли от 9 186 лв. за 2016 г. и от 10 591 лв. за всяка от следващите две години. В сумите са включени разходите за заплати, осигуровки, гориво и поддръжка на автомобили, според отговора на общината. В него се твърди, че общината почиства плажа и осигурява обслужването на 5 контейнера на Иракли.


За Корал според отговорната администрация изобщо няма средства за почистване. Община Царево, която е с най-дългата плажна ивица от черноморските общини, отговаря на запитването по ЗДОИ, че в бюджета ѝ не са постъпили в средства за поддържане на плаж "Корал" въпреки приходите от концесии със съответното предназначение.


При все това общината посочва направени разходи за поставените 3 химически тоалетни в активния сезон, чиято такса за месечно обслужване е 200 лв. на тоалетна. Допълнително общината твърди, че не може да изчисли разходите си за почистване на плажа поради включените разходи за амортизация, транспорт, работна сила.


За Карадере община Бяла не е предоставила отговор по ЗДОИ в рамките на законовия срок. От гражданска инициатива "Да спасим Карадере" уточняват, че на плаж Карадере няма разположени тоалетни. Такива няма и в двете части на плажа, които се посещават от туристите от Бяла и Горица, както и от чуждестранни туристи. За сметосъбиране традиционно общината поставя 3 контейнера в активния летен сезон на 7 км от местността - в края на града. Традиционно - но не и тази година.


За настоящия сезон са били поставени 3 контейнера след средата на месец юли след намесата на Министерството на туризма в отговор на писмо от "Да спасим Карадере" с искане да бъдат осигурени контейнери за събиране на боклука.


Плажът се поддържа от доброволци през летните месеци, уточняват от инициативата. Преди и след края на сезона гражданска инициатива "Да спасим Карадере" - както и къмпингуващите на Иракли, Корал и други неконцесионирани плажове - организират традиционни почиствания на местностите. Тази година за Карадере почистването ще се проведе през първия уикенд на октомври (виж събитие във фейсбук тук).


Областните администрации и спасителите на плажа


Морските областни администрации получават 10% от приходите от плажни концесии и трябва да ги разходват за спасители и охрана на нестопанисваните плажове. "Да спасим Карадере" съобщават как те са се погрижили за трите плажа със специален статут да предоставят възможности "природосъобразен туризъм" - Карадере на територията на област Варна и Иракли и Корал за област Бургас.


Областна управа - Варна, отговаря, че не е изразходвала средства за водно спасяване на Карадере поради трудната достъпност на плажа и слабата му посещаемост.


Областната управа в Бургас е разполагала с годишен бюджет, който варира между 268 и 382 хил. лева за периода 2016-2019 година. За настоящата година общият бюджет за водно спасяване на неконцесионирани плажове е от 289 281 лв.


От тези суми бургаската област трябва да отделя за сигурността на природосъобразните плажове на своята територия - Иракли и Корал. За 2016г за всеки от плажовете водното спасяване е струвало по 7 140 лв., нараствало е през годините. За настоящата година управата е отделила за водно спасяване на Иракли 30 912 лв., а за Корал - 26 496 лв.


Общо за двата плажа официално природосъобразни плажа - Иракли и Корал - са изразходвани 5.2% от средствата на област Бургас за водно спасяване на неохраняемите плажове през 2016 г., 7.4% през 2017 година и 14% през 2018 година.


Няма данни как с неизразходваните остатъци администрациите се грижат за неохраняемите плажове, както изисква чл. 22а от закона за Черноморието.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  На 5 и 6 октомври ще се чисти на Карадере. Доброволно :)

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Управляващите харчат с голям мерак и удоволствие такива пари. Само да ги има.

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На 5 и 6 октомври ще се чисти на Карадере. Доброволно :)
  —цитат от коментар 1 на falkoneti


  Пужилавам ти оспехъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Разумно,
  Съхраняващо;
  Устойчиво....
  все неща, които не могат, защото дори не познават смисъла на тези понятия!!!!

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Управниците само си търсеха причина да забранят къмпингуването. Уж щяха да го забраняват само върху защитените дюни, но между първо и второ четенео мимоходом го забраниха за цялото крайбрежие на 2 км от морето. Какво им пречи горе на камен бряг, че има палатки не стана ясно. Там няма дюни, нито земята е обработваема. :-( То там жив човек няма...

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Карадере, Даръдере, Ейшексеки 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Весело

  "60% от средствата от концесионните такси за стопанисваните плажове по цялото Черноморие трябва да се разходват за чистотата и сигурността на плажовете без концесия, включително трите плажа със статут "за природосъобразен туризъм"

  Какво излиза, над половината приходи от концесиите, срещу които пищят дрогираните палаткаджии, де факто отиват за почистване на лайната и боклуците на последните!

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#7] от "izt21595181":

  Какво излиза, над половината приходи от концесиите, срещу които пищят дрогираните палаткаджии, де факто отиват за почистване на лайната и боклуците на последните!
  —цитат от коментар 7 на izt21595181


  Напротив!! Парите се събират, но НЕ се използват за почистване на плажовете. Четете пак статията. ;-)

 9. 9 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#8] от "wnl03619584":

  Напротив, точно за това се използат, не си чел статията, а само си попил грантаджийските внушения като гъба.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  #КОЙ е собственика на “Да спасим Карадере” и защо не отбелязвате, че това е Платен материал!?

 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  За разлика от теб, "Да спасим Карадере" няма собственик.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#9] от "izt21595181":

  Това, че си я прочел не значи, че си я разбрал.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така ще е, докато търпим да ни упрявляват примитивните креатури на бившето БКП!

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Както има добре изградени традиции от вече десетки години ,държавата ни събира едни данъци от хората и концесионерите , които просто организирано открадва , без да се ползват тези пари по предназначението си ,разбира се нито един кмет или общински съветник ,дето също са на заплата на данъкоплатеца ,не се интересува от съдбата на тези плажове , държавата и общините също не се интересуват ,въпреки огромното количество чиновници ,проверяващи ,служби за контрол , данъчни и милиционери и тем подобни ,които също издържаме с нашите данъци ,никой няма време по никакъв начин да контролира плажовете ,мръсотията по тях , подстъпите към плажовете ,мизерията царяща в цялата страна , вкл и в големите градове като Варна ,Бургас ,националните курорти , в к оито също достъпа до плажовете и самите плажове са силно запуснати ,с разбити пъщита или пътеки до тях , липсата на каквото и да е почистване ,абе пълна порнография , само се събират чинно данъците и концесионните такси ,за да има какво да се краде със сигурност , за да не умрат и чиновниците от глад без заплати и привилегии ,чиновническа държава от мизерници .

 15. 15 Профил на vup16543710
  vup16543710
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#9] от "izt21595181":

  Много ниско е паднало нивото на платените гербарски кучета. Стегайте се, че китайците ще ви вземат бизнеса.
  До коментар [#9] от "izt21595181":


  Много ниско е паднало нивото на платените гербарски троли. Стегайте се, че китайците ще ви вземат бизнеса.

 16. 16 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gopeто":

  Слабоумен ли си?

 17. 17 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#15] от "vup16543710":

  Чисто се омота трольо, от превъзбуда почна да пелтечиш и да пишеш по два пъти, идиот ...

 18. 18 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "falkoneti":
  Е ,верно доброволно ама подплатено .И кой плаща на ония 3-4 нещастника дето клечат цела зима на дерето на каравана?А ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK