Върховният съд решава окончателно за екооценката на новия план на Пирин

Върховният съд решава окончателно за екооценката на новия план на Пирин

© Надежда Чипева, КапиталЗа тази сутрин е насрочено разглеждане на последна инстанция на опита на Министерството на околната среда и водите да промени плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка. Делото е в отговор на жалбата на екоминистъра Нено Димов срещу последното отсъждане на Върховния административен съд (ВАС) по казуса от март тази година. Тогава съдът постанови за пореден път, че планът за управление на Национален парк "Пирин" може да се актуализира само след екооценка.


В социалните мрежи граждани канят за участие в публичното разглеждане на жалбата (виж събитие във фейсбук тук), което след всички досегашни съдебни дела трябва да е последно отсъждане по казуса.


В свое съобщение във фейсбук от вчера и неправителствената коалиция "За да остане природа в България" обяви, че днешното съдебно разглеждане, ще е "последно". Природозащитниците поясняват, че проектът за нов план предвижда стопански сечи и 12 пъти увеличение на площта за туристически зони, в които може да се строят нови ски писти и съоръжения, което означава голи сечи в старите гори на парка. "Наред с това проектът е недопустим поради противоречие със законовите режими на националните паркове - водохващания с цели различни от питейни нужди, нови пътища и изграждане на нови спортни съоръжения," добавя съобщението. Всички тези аргументи дават различни основания да се изиска екооценка на новия министерски план за националния парк, според "За да остане природа в България".


Какво иска министерството
Последното решение на ВАС налага на екоминистерството да проведе процедура с необходимите екооценки за актуализация на плана за Пирин. С жалбата си министър Димов оспорва нуждата режимите и зоните на националния парк да преминат оценка за бъдещия им ефект върху околната среда и за съвместимостта им с целите на европейската мрежа "Натура 2000". На заседанието днес предстои да се чуят новите мотиви на екоминистъра, след като досегашните бяха оборени в повече от двегодишната - дотук - съдебна сага.


Предисторията


През март Върховният административен съд отново отмени решението на екоминистерството да промени плана без екологична оценка, което бе взето от служебния министър Ирена Костова през 2017 г. Следваха редица съдебни дела, заведени от Асоциацията на парковете в България, WWF-България и физически лица (Тома Белев и Асен Карагьозов), които възразиха, че подобни промени в управлението на защитената територия не могат да се правят без екооценка.


Позицията на ВАС от март потвърди решението на първа инстанция от април миналата година, което бе отменено през декември, за да се "отчетат всички доводи" по делото.


Исканията за екооценка бяха основани на предвижданите в проекта за актуализация значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които екоминистерството планираше да разшири възможностите за строежи.


Промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията на две отделни процедури - както за екологична оценка, така и за оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000".


Промените с пряко постановление на правителството - също незаконни


ВАС реши през януари тази година и казуса с решението на Министерския съвет от декември 2017 г. да заобиколи екооценката на актуализацията на плана с правителствени промени в предния и все още действащ план за националния парк. Решението на кабинета "Борисов", гласувано в последния работен ден на 2017 г., също разширяваше възможностите за строежи в националния парк, опитвайки се да заобиколи оспорваната в съда актуализация на плана. Правителственото постановление предизвика шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина.


Окончателното решение на съда - въпреки обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - беше взето на 16 януари. То отмени постановлението на кабинета и постанови, че промени в план за управление на национален парк задължително трябва да минат през екооценка.


През януари министърът Димов обяви, че ще се съобрази с решението на 5-членния състав на съда срещу промените в стария план с правителствено решение. След това, обаче, той предложи варианти съдът да бъде заобиколен - чрез промени в законите и чрез промени в концесията за ски зоната в Пирин, срещу които природозащитниците остро възразяват от години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK