С процедурни хватки екоминистърът Димов отложи делото за Пирин, което сам заведе

Отложиха планираното за днес последно заседание на съда по делото за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на НП "Пирин" 2014 – 2023

© Юлия Лазарова

Отложиха планираното за днес последно заседание на съда по делото за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на НП "Пирин" 2014 – 2023За днес беше насрочено последното дело за необходимостта от екооценка при промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". При обявеното гражданско присъствие и силен медиен интерес се оказа, че министърът на околната среда Нено Димов, по чиято жалба бе заведено делото, е предприел процедурни ходове, за да не може то да се гледа.


Димов е оттеглил пълномощните на тримата юрисконсулти по делото и е издал заповед за отпуск на четвъртия юрист, с когото ведомството разполага. Самият министър е представил болничен лист с дати от вчера до утре. Според документа той не може да се яви на делото заради стомашно разстройство.


Жалбата на екоминистър Нено Димов беше депозирана срещу последното отсъждане на Върховния административен съд (ВАС) по казуса от март тази година. Тогава съдът постанови за пореден път, че планът за управление на Национален парк "Пирин" може да се актуализира само след екооценка.
Повече по темата можете да прочетете тук.


Част от присъстващите на заседанието на ВАС днес след отлагането на делото занесоха в Министерството на околната среда активен въглен и тоалетна хартия за Нено Димов. Сред тях бяха представители на обжалвалите и спечелили досегашните дела за нуждата от екооценка на плана за националния парк като например Тома Белев от Асоциацията на парковете в България (виж тук) и граждани, настояващи казусът да бъде решен и организирали се за присъствие във фейсбук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK