Природозащитници: кабинетът ще дострои "Струма" с пари от бюджета през забранени зони

Природозащитници: кабинетът ще дострои "Струма" с пари от бюджета през забранени зони

© Георги ПауновскиВариантът на магистрала "Струма" през зоните от "Натура 2000" в Кресненското дефиле е неприемлив за Европейската комисия, а България е представила в Брюксел план да строи най-сложния участък от пътя след 2023г. с бюджетни средства, а не с еврофинансиране


Представители на коалицията от неправителствени организации "Да спасим Кресненското дефиле" представиха днес пред медии документи от Европейската комисия, които дават яснота за бъдещето на строителството. Те прогнозираха, че проектът ще доведе до нови санкции от Европа за увреждане на природата от европейската мрежа "Натура 2000" и за неизпълнение на ангажиментите на държавата по Оперативна програма "Транспорт".


Критики от комисаря по околна среда


На 17 септември 2019г., в края на мандата си, настоящият комисар по околна среда Кармену Вела е обявил в писмо до неправителствената коалиция, че вариантът на магистралата през зоните от "Натура 2000" в Кресненското дефиле е неприемлив. В писмото си до природозащитниците комисар Вела потвърждава: "Безспорно е, че пътят Е79 представлява най-същественият натиск за тези "Натура" 2000 зони, тъй като интензивният трафик причинява висока смъртност за европейските защитените видове и влошава състоянието на "Натура 2000" зоните. В допълнение, от съществена важност е изграждането на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма" да избегне всякакво бъдещо увреждане или сътресения на защитените хабитати и видове."

Писмото представлява институционален ангажимент на Европейската комисия и следващият комисар в ресор "Околна среда" ще трябва да се съобрази с изразената вече позиция на ведомството по казуса "Кресна", коментира Петко Ковачев от "Да спасим Кресненското дефиле".


В писмото се напомня също, че внесената това лято жалба за нарушение на природозащитното законодателство в случая с Кресна ще бъде разгледана в допълнение на вече течащи наказателни процедури към България за липси при опазването на зоните от "Натура 2000". Това са две скорошни процедури - от юли 2018 г за систематично неотчитане на кумулативния ефект на въздействието на проекти върху "Натура 2000" и от януари 2019г. за необявяване на защитени зони и за липса на конкретни мерки и режими за защита на вече обявени зони от "Натура 2000."


Кандидатура за финансиране - но не и за спорния участък


Днес природозащитната коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" представи и втори документ по казуса "Кресна" - в първите дни на този месец правителството е подало пред Европейската комисия формуляр, от който се вижда, че 59% от строителството на участъка 3.2 ще започнат след 1 януари 2024г. , тоест след края на сегашния програмен период и одобреното еврофинансиране. Така спорният участък ще бъде платен с пари от националния бюджет, който не подлежи на контрол от Европа. С това предложение българското правителство променя параметрите на първоначално одобрената магистрала "Струма", като в замяна на неизпълнение на европейски изисквания се отказва и от обещаните за строителството европейски средства.


Какво е одобрила Европейската комисия


Отпуснатото финансиране на 27 февруари 2013г от Европа за автомагистрала "Струма" е при вариант извън Кресненското дефиле, планиращ дълъг тунел. То е част от Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г., която за България предвижда развитие на стратегически пътища при изрично условие да няма негативно влияние върху зоните от "Натура 2000" и при планиран бюджет за АМ Струма с дълъг тунел, а не с отсечка през Кресненското дефиле. Този одобрен от Европейската комисия вариант на участъка (лот 3.2) е с планиран бюджет 743 млн. евро.


Одобреният план е стъпил върху доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2008г., одобряващ варианта за тунел. Планът предвижда първият участък, с който да започне строителството на магистралата през 2014 г., да е именно участъкът, свързващ Симитли и Сандански (т. нар. Лот 3). През 2019г. виждаме как това е последният участък, който все още бива дебатиран, в опит правителството да избегне ангажиментите, поети в началото на европейския финансов период 2014-2020г.


Оперативна програма "Транспорт" за България има за подцел премахването на тесни места по европейските коридори, а избраният проект за Кресна създава именно такова при планирано ограничение от 80 км/ч за този участък на магистралата. През юли тази година комитетът по наблюдение на програмата към правителството признава, че индикаторите на оперативната програма няма да бъдат постигнати.


Според Даниел Попов от "Да спасим Кресненското дефиле", който е и дългогодишен член на мониторинговия комитет по програмата неизпълнението на индикатори и цели може да доведе до спиране на средствата по оперативната програма съгласно европейските регулации (common provision regulation - CPR).


Какво иска правителството


Природозащитници: кабинетът ще дострои "Струма" с пари от бюджета през забранени зони

© “Да спасим Кресненското дефиле

Вариантът, който правителството предлага от 2014г. насам (вариант Г10,5), е за разделяне на магистралата - в едната посока тя да се движи по настоящия път през пролома, а в другата - по обходен маршрут в полите на Пирин. Този вариант по последни оценки на правителството ще струва 415 млн. евро.


Критиките, които природозащитниците днес отново представиха, са от една страна за нефункционалност - местните населени места няма да имат алтернативен път и достъп до областните болница, администрация и университети. Те очакват също засилени "тапи" на еднопосочните участъци при предвидената максимална скорост в дефилето от 80 км/ч, липса на решение за опасните участъци и нова опасност от срутвания при включените в проекта разширявания на сегашния път с разчистване на преобладаващите в него завои и скали.


Втора критика на екокоалицията е, че проектът за преминаване на международната магистрала през една от ключовите за "Натура 2000" защитени зони е неприемлив за еврокомисията, както потвърждава и писмото на комисар Вела.


Трета ключова критика, която представиха на пресконференцията днес, е, че правителството рискува да наруши одобрените параметри на оперативна програма "Транспорт" без да има финансова изгода. Търсеното от Европа финансиране изключва отсечката, която ще се строи след 2023г - тя ще се строи с национален бюджет от българските данъкоплатци. Така реално правителството предлага да не изпълни изискванията на Европа, като заедно с това се откаже да иска пари за първоначално одобрения за еврофинансиране проект.


Съществува и компромисен вариант Г20 - без първоначално планирания дълъг тунел, но и извън пролома. Този компромисен вариант предлага магистрала "Струма" изцяло да заобиколи Кресненското дефиле с двупосочно трасе в полите на Пирин. Бюджетът за вариант Г20 е оценен на 603 млн. евро - по средата между най-евтиния вариант на правителството с еднопосочно преминаване през пролома (вариант Г10,5 за 415 млн. евро) и по-скъпия тунел (за 743 млн. евро).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Тома Белев ли го каза?
  Пак ли се чуди как да извива ръцете на държавата за повече пари?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Петко и брат му използват "Зелената вълна" от истински загрижени за Природата младежи, за собствените си рекетьорски цели.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2657 Гневно

  Просто трябва да изметем тиквите .Ще строят и съсипят природата с наши пари ,а после ще платят глобите пак с наши пари ,а за тях комисионните ....

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Хайде стига вече глупости!!!!
  Преместете 3-те застрашени костенурки и 2-та минзухара и да приключваме с тази "псевдо зелена драма"!!!

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Всъщност, драмата нема нищо общо с костенурките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тотални некадърници. Като всичко гербаджийско и магистрала Струма ще бъде половинчата работа. Всичко можеше да се реши със серия от неколко по-къси тунела и виадукта през Дефилето и запазване на настоящия път като алтернативен. Сега ще имаш скапана полумагистрала с ниска максимална скорост, безумна денивелация, зимни поледици и снегонавявания в полите на Пирин, и унищожена природа в Дефилето. А като бонус ще бъде платена и от нашия джоб.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#1] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Ами то пише кой го казва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Весело

  " Така спорният участък ще бъде платен с пари от националния бюджет, който не подлежи на контрол от Европа. "

  То всичко е пределно ясно, какво да го коментираме ? Познатите играчи вече загряват на старта с познатите схеми....

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Как едната далавера неминуемо се скюсква със следващата далавера.
  Заради далаверата направиха Натура 2000 на макс, че и отгоре.
  Сега, пак заради далаверата, хем цената ще е свръх и бетер, хем ще има и глоба.
  И винаги всичко се плаща от мат'ряла, разбира се!
  Ма след като търпи ...

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Тия станаха толкова омразни вече, че трябва да ги накарат ти да построят Струма с пари от грантовете! На съвестта им тежат десетки убити и стотици ранени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Хората в Кресна също не печелят от строежа на магистралата. Сега пътят си минава през Кресна и покрай него е пълно със заведения за хранене. Там отсядат страшно много хора, защото друго си е да хапнеш риба на скара покрай река Струма.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  "НЕкой " финасира богато Петко Ковачев и другите от "зелените кхмери " , така че да "бият шута" на АМ "Струма " - специално през Кресна !
  20 септември, 11:49 / Tribune / 4 коментара
  „Труд“: Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“
  Снимка: БГНЕС
  2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

  Поредна провокация срещу изграждането на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле кроят организациите от коалицията „За да остане природа в България“, научи „Труд“.

  Намеренията на „еколозите“ издаде единственият работещ в Института за зелена политика – Петко Ковачев.

  Във вторник, 17 септември, Ковачев пише във фейсбук, че „еколозите“ получили „добра вест от Брюксел“. Разяснява, че това е писмо, от което било ясно, че Еврокомисията няма да позволи АМ „Струма“ да мине през Кресненския пролом, но конкретното съдържание на текста все още не е обявено.

  Разследване на „Труд“ установи, че вероятно става дума за изтичане на вътрешна кореспонденция между дирекциите на ЕК относно подадената от България апликационна форма за еврофинансиране на участъка през дефилето. Източниците на вестника са категорични, че официалните позиции за европейско финансиране се изпращат до българското правителство, а не до неправителствени организации. Така че, информацията, която имат „еколозите“, не е официална, нито окончателна.

  Проверката ни показа, че вероятно изтичането е дошло от Главна дирекция „Околна среда“ на ЕК. Именно там от няколко години работи Силвия Бърова. Преди да бъде назначена на тази служба, Бърова е директор на частната неправителствена организация (НПО) Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което е в „За да остане природа в България“. От там са връзките ѝ с хора като Петко Ковачев, Тома Белев, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, Петко Цветков и с швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF

 13. До коментар [#7] от "Darth Plagueis":

  Хвани единия та удари другия......на върха на хранителната верига от НПО-та занимаващи се с броене на гущери и жаби за милиони от държавата и Европа стои тоя същия - Тома Белев.......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Тези така добре успяха да дискредитират зеленото движение, че не просто никой не им вярва, а ако кажеш някъде публично, че си застъпник на екологична кауза като нищо ще ти направят главата квадратна......

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Важно е да се стри на пресекулки и отчисленията от спечелена обществена поръчка да постъпват регулярно в черни партийни каси и дълбоки офшорни джобове.

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Не знам колко костенурки и рядка флора има,но ако беше построена магистралата бая човешки живота щяха да бъдат *спестени*.
  Въпросът е - костенурката или човека?

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1743 Гневно

  .....Зелените ТАЛИБАНИ........!!!!!????!!!!!.....да ПОМИСЛЯТ малко и за ХОРАТА......!!!!!......Що НАРОД се ИЗТЕПА в дефилето.......!!!!.......минаването от ТАМ е КОШМАРНО.../риска
  е доста по сериозен предвид наличието на психиасали и НЕОРИЕНТИРАНИ шафиори...основно РУМЪНЦИ...../.......!!!!!......и аз обичам ПРИРОДАТА.......!!!!.......но се си мисля ,че ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ......!!!!????!!!!....трябва да са ХОРАТА и тяхната СИГУРНОСТ и КОМФОРТ........!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Гневно

  Тома Белев ли го каза?Пак ли се чуди как да извива ръцете на държавата за повече пари?
  —цитат от коментар 1 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Абе ти българин ли си бе?
  Милееш ли за природата в родината?
  На теб правителството ти извива ръцете да платиш от своя джоб.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Значи заради зелените, които спъваха проекта толкова години ще загубим милиарди финасиране за Струма. При това същите зелени обвиняват всички останали, за тези загубени средства!!! пфу

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Ба-а-а-а-си...! Колко години ще се плюнчат още, заради няколко участъка?! Какво толкова сложно и важно от екологична или строителна гледна точка има? В момента има път, има и ЖП линия през дефилето.
  Защо не го затворят за една година и да го направят на две нива настоящият път и да се приключва, веднъж и завинаги?! Има място и за отбивки и да се сменя посоката на движение, ако се наложи. Нищо и никакво дефиле...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Зелените талибани въртяха сукаха и накрая ще провалят проекта и европейско финансиране за стотици милиони евра.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  България е 6.5 пъти по рядко населена от Англия и 3.7 пъти в сравнение с Германия. Очевидно обаче населението трябва да се разреди още, за да има място за червейчетата и гъсеничките.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. До коментар [#18] от "Храбър":

  Милеенето за Природата НЕ Е платено занимание.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Гневно

  До коментар [#17] от "kesh":

  Хората са част от природата умчо!
  Те не могат да живеят без нея.
  Цялата ваша изкривена логика е много некадърна.
  Ако управляващите не се правеха на интересни и още от начало се бяха съобразили с екологичните изисквания, голяма част от магистралата сигурно вече щеше да работи и тези жертви, за които плачете нямаше да ги има!
  Сега ясно ли тие кой е виновен!?
  Аман от платени малоумни тролове!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата с гръмко име "Да спасим Кресненското дефиле" и защо не отбелязвате, че е платен материал!?

 26. 26 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Гербаджийската подлога "Труд" е последното място от което човек може да черпи обективна и вярна информация...

 27. 27 Профил на pwt37605722
  pwt37605722
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Колко хапваха и колко не хапващи висяхме с часове за да минем през улицата с гърбици на международен път е79! ? Три почивни дни и се блокира пътя с часове. Така ли искаме да живеем в опашки заради пет кръчми в Кресна и на ханчето ? Аз твърдо искам нормален път щом си плащам данъците и винетката

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Значи заради зелените, които спъваха проекта толкова години ще загубим милиарди финасиране за Струма. При това същите зелени обвиняват всички останали, за тези загубени средства!!! пфу
  —цитат от коментар 19 на wnl03619584


  И защо реши че зелените са виновни за забавянето?
  В пост № 24 много добре съм ти показал кой е виновен за забавянето!
  Отиди и чети!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ами разбира се, нали трябва да се удари едно братско рамо на обръчите от фирми на тавариш окупаторите, да им се помогне едни милиарди бързо да прилапат. Денги нет, а данък Русия трябва да се плаща - във все по-високи и по-високи размери!

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":Милеенето за Природата НЕ Е платено занимание.....
  —цитат от коментар 23 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Дано се задавиш с тези твоите пари!
  През задника ще ти ги изкарат след 2024-та, когато ти ще трябва да платиш за строежа.
  А до тогава ще чакате, защото управляващите не желаят да се съобразят с екологичните изисквания. Ще чакате и ще гинете като мухи!
  Кой ще е виновен за тези нови жертви бе смотаняко?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Смешни станха, цялото правителство с тия 30 км, дето не могат да ги построят 10 години вече. Това лято минах с кола през Косово и Албания. ББ, ако види какви магистрали имат и през какъв терен минават, би трябвало да скрие в миша дупка.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#29] от "shisharko":
  Я ме светни как успя да намесиш Русия под тази статия?! И за такива тъпотии ли ти плащат сахибите?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. До коментар [#30] от "Храбър":

  Аз мисля че първо ще се задавят тия на които се възхищаваш........все ще се намери един да подшушне на Кьовеши колко струва преброяването на два бръмбара, три жаби и две кукумявки......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 34. До коментар [#32] от "tribiri":

  Колегите тук са уникални, даже като станат от тоалетната чиния след обилно изхождане (съпроводено със съответните протяжни и трещящи звуци) по голяма нужда и се обърнат да пуснат водата пак виждат Русия, а не собствените си го*на.......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 35. 35 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 57 Неутрално

  За всичко е виновен бруталния лобизъм на управляващите ни, в този случай в лицето на закритата пътна компания НКСИП. След като през 2008 г. всички постигнаха съгласие как да бъде построен този участък – и правителство и неправителствени организации и Европейска комисия, а именно чрез дълъг тунел, те изведнъж промениха проекта за да услужат на ненаялите се строители, тъй като никой от тях нямаше да се класира да го строи и големите милиони щяха да ги вземат чужди фирми. Самият строителен бранш в началото изтъкваше този факт, но впоследствие замлъкна, защото този „мотив“ не е много убедителен за пред ЕС. В крайна сметка ще имаме поредната унищожена природна ценност заедно с някакво недоразумение вместо магистрала и всичко това за наша сметка!

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Разбира се, че драмата е другаде- в едни знаци, измислени по времето на финикийската цивилизация!!!
  Драмата е в схемата за брутално изнудване, маскирана перфидно като "грижа за природата"!!!!!
  ЛИЦЕМЕРИ!!!!

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dexx":

  Точно така, а като си спомним когато комунистите управялваха и прибраха собствеността на всички колко магистрали напостроиха...

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#34] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  По-скоро заработват. Изкарат 5-10 лева от писане на тъпотии и вечер отиват в кръчмата да ги изпият и да си попълнят знанията с информация от последна инстанция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Да на съвеста им лежат...ти си олигофрен и ще го пиша цял ден ако трябва! Държавата е виновна, че не се строи път не зелените! Не са спрели нищо! Не могат да се накумят да го почнат това е! За загиналите на участъка край Ловеч, на Бяла - Русе на околовръстното в Пловдив пак зелените са ти виновни? Дебил си и това е! И за пияните шофьори и за кретените, които изпреварват в завоите и за тях са ти виновни зелените ???

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#36] от "selqnin":

  Би ли ни светнал кой кого изнудва и с какво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Бахахах, ма разбира се..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Гневно

  Да спасим България от безбройните и спасители!
  За мен е важно да спрат да умират хора, пък как пиринските гушери ще се срешат с осоговските ме интересува много по-малко.

  Еретик
 43. 43 Профил на salmo_truta
  salmo_truta
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Че затриха р. Въча, за да построят яз. Цанков камък по-ми е мъка, вероятно и тук щетата за природата ще е голяма, обаче тая мъка да висиш без изход в този участък със семейството в колата и да проклинаш всичко и всеки - и това не си е работа. Да го правят най-накрая това трасе.

 44. 44 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 640 Неутрално

  По-сериозен анализ от този на държавата.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Всъщност, драмата е, че герберастите искат да направят поредния си корупционен проект, който противоречи на секви евро правила.
  Затова вадят тази част и не искат евро финансиране, за да няма одит на проекта.

  Е тва е работата, изобщо няма нищо общо с костенурки, минзухари, зелени и пембени. Просто Герб пак крадат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1743 Весело

  До коментар [#17] от "kesh":Хората са част от природата умчо!Те не могат да живеят без нея.Цялата ваша изкривена логика е много некадърна. Ако управляващите не се правеха на интересни и още от начало се бяха съобразили с екологичните изисквания, голяма част от магистралата сигурно вече щеше да работи и тези жертви, за които плачете нямаше да ги има! Сега ясно ли тие кой е виновен!? Аман от платени малоумни тролове!
  —цитат от коментар 24 на Храбър


  ......много от ОТДАВНА тряба да си НАЯСНО , че със мойте НЯКОЛКО ПОСТА на ДЕН.....!!!!!....трябва да съм се ОЗЪБИЛ от ГЛАД.........!!!!!......тука съм за УДУВОЛСТВИЕ......!!!!!....да споделя мнение.......ииии.....да ПОЧЕРПЯ АКТУАЛНА и ЗЛОБОДНЕВНА ИНФОРМАЦИЯ........за мене ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ са ХОРАТА.......!!!!!.....Най- вече ТЯХНАТА СИГУРНОСТ.......!!!!!.......ааа за БРЪМБАРИТЕ в ДЕФИЛЕТО и в ГЛАВАТА ти.......!!!!!?????!!!!!.....отивам да се ИЗХОДЯЯЯ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  Хахахаххахахха, ква магистрала бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Това е някаква безкрайна драма със загуба за всички. Омръзна ми зеления рекет.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 712 Неутрално

  " Зелената вълна" постави своя отпечатък върху Европейския Парламент с много сериозно присъствие на екозащитници . Шестнадесет годишната ученичка Грета Тунберг отправи послания към политическия елит на Света с думите " Не искам да слушате мен. Искам да слушате учените","Хората като цяло, изглежда, не осъзнават колко сериозна е кризата" , а на територията управниците се опитват крадат пари отпускани именно за защита на природата. Министерството на екологията се оглавява от лице с визия ,към пренебрегване на законите(закон за ОВОС), а с мисленето за планетата Земя ние българите вървим не с 40 а със 100 години след европейските демокрации. Замислете се управници,какво правите . Замислете се за бъдещето на вашите деца

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 53. 53 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 737 Любопитно

  А мълчахте като бити г*зове, когато фадромите прегазиха Скаптопара, нали?
  Тогава нямаше проблем да порутим "няколко камъка", за да стигаме по-бързо до Гърция...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#53] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Кой е мълчал?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#16] от "tedif":

  Човекът е враг на зелените, щото те са червени, а червените не са хора.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#55] от "hhhuuunnnn":

  Мхм. Ма разбира се😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":Аз мисля че първо ще се задавят тия на които се възхищаваш........все ще се намери един да подшушне на Кьовеши колко струва преброяването на два бръмбара, три жаби и две кукумявки......
  —цитат от коментар 33 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Добре де.
  Щом го раздаваш толкова умен, хайде обясни от какъв зор някой ще плаща за да се пречи на строителството на магистралата?......
  Хич не вярвам, че се плаща за да прави мръсно на държавата.
  Какъв е смисълът?
  ....Изобщо измислените ви обвинения са толкова некадърни, че нямат никаква допирна точка с реалността!
  От друга страна да се мине по късото трасе е от най-голяма изгодност за олигархичните фирми. Парите за помощ от ЕС с точно определена стойност и колкото по-евтино им излезе на сметкаджиите, толкова повече ще гушнат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#52] от "Чърчил":

  Не че съм фен на тая гнусна свиня Чърчил, ма ако би чул социалистическите ви псалми, би се изплюл с погнуса върху ви

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#33] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Ае да ни светнеш къв е тоя проблем с преброяването на бръмбари?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Кво е обжалвано бе, ненормалник?
  —цитат от коментар 51 на Darth Plagueis


  Или правиш дарение на зелените талибани, или обжалваме и спираме процедурата за 1 година с услужливото отлагане от независими съдии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Тончо, понеже си ми слабост заради глупавата ти привързаност към Лески, цъкни у гугъля кво значи speaking in qwestions да си направиш сам психоанализ

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#61] от "hhhuuunnnn":

  Вземи поне го изпиши правилно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3359 Гневно

  Че затриха р. Въча, за да построят яз. Цанков камък по-ми е мъка, вероятно и тук щетата за природата ще е голяма, обаче тая мъка да висиш без изход в този участък със семейството в колата и да проклинаш всичко и всеки - и това не си е работа. Да го правят най-накрая това трасе.
  —цитат от коментар 43 на salmo_truta


  Да!
  Да го правят!
  Но не по техните корупционни сметки, а така както трябва.
  Да се съобразят с изискванията на Натура 2000 и да престанат да се правят на чукнати!

  Тъпите номера на Нено Димов не ви ли убедиха най-накрая, че всичко е само заради мръсните им пари. Няма грижа за природата, няма грижа за страната единствената грижа е да си напълнят дебелото черво!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#60] от "Корки":

  А, верно ли? И как става това да ни светнеш? Финансирането е вътрешно, не от ЕС. Кво точно ше обжалват?😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  "Този компромисен вариант предлага магистрала "Тракия" изцяло да заобиколи Кресненското дефиле с двупосочно трасе в полите на Пирин. Бюджетът за вариант Г20 е оценен на 603 млн. евро - по средата между най-евтиния вариант на правителството с еднопосочно преминаване през пролома...."

  Ми той този е и възможния вариант. И не е средния а най-евтиния. Щото превръщането на сегашния път в дефилето в магистрала е сложно и скъпо и даже практически невъзможно. Също и нецелесъобразно. За дългия тунел сто пъти писах, че няма да стане. Тунел се прави напречно, а не надлъжно през планината. Що си отнася до Брюксел, то е трудно да се разбере какво искат? Дали да отрежат парите или магистралата да не стане и да отрежат всичките пари? Чудя се на колегите как не загряват истинската същност на т. н. съюз. Спирането на плащанията по Струма всъщност е края на т. н. еврофондове. И началото на края на колониалното робство.

 66. До коментар [#59] от "Darth Plagueis":

  Голям.........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 67. До коментар [#65] от "Judjuk":


  Ква “Тракия” из Креснеското дефиле бре?
  Нерде Ямбол нерде Атина?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 68. До коментар [#57] от "Храбър":


  Не плащат, лапат тия НПО-та
  През дедовия им е за природата!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#67] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Тракия, Пирин... Пълна каша му е в главата... Надлъжно през планина...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#66] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Ясно. Всъщност, такъв проблем, поне със зелените не съществува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Отказахме се от един милиард евро европейски средства, само защото нашичките фирми не могат да захлебят достатъчно, защото нямат капацитет за сложно строителство.
  И понеже няма друг вариант, сега не само че ще загубим този милиард и ще го платим от бюджета, а и ще платим глоби защото това строителство ще нарууши няколко закона и договори със силата на закон.
  Златни ни излизат обръчите от строителни фирми. Забавянето го броим отделно...

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Некадърници! Даже и това, което ни дават, не можем да го вземем.

 73. 73 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А колко вой от ГЕРБ-кликата на смяна тук, как природозащитниците били пречели. А то ако беше далаверата им законна, нямаше как да пречат.
  Пък сега се появи някой който следи да се спази закона. Какви гадове...

 74. 74 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#35] от "alien04":

  Дааа, никоя чужда фирма не би рискувал корупционен скандал и некачествено строителство - това ще струва милиарди за едно акционерно дружество и сигурен фалит. Реперите и замерванията за вход-изход на тунелите бяха направени преди повече от 5 години. Но няма как да им се вземат на чуждите фирми 30% отнапред политически рекет.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#65] от "Judjuk":Ква “Тракия” из Креснеското дефиле бре?Нерде Ямбол нерде Атина?
  —цитат от коментар 67 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Ваааай, сбъркано е!!! Ма не съм аз, цитат е от статията. Но е трябвало да го забележа и поправя. Извинявам се! Дали да пиша на Дневник да поправят "Тракия" на "Струма"!?

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  "Тракия, Пирин... Пълна каша му е в главата... Надлъжно през планина..."
  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Ти не разбра ли, че грешката е на Дневник!? Първо си оправи твоята глава. Надлъжно на планината означава много дълъг, сложен, труден, скъп и нефункционален тунел. Питай преди да злословиш.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  "Тракия, Пирин... Пълна каша му е в главата... Надлъжно през планина..."
  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Ти не разбра ли, че грешката е на Дневник!? Първо си оправи твоята глава. Надлъжно на планината означава много дълъг, сложен, труден, скъп и нефункционален тунел. Питай преди да злословиш.

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#76] от "Judjuk":

  Не, не разбрах. Първо, че не в надлъжно, второ, че не е през Пирин. Бахти, имаме нема и 40 планини, толкова ли па не ги научихте, да ви се и безграмотната сган...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#71] от "enterfornone":

  Именно. Кратката есенция от поредната гербава мизерия. Но им се привиждат некви виновници...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#39] от "falkoneti":

  Държавата е виновна, че не се строи път не зелените! Не са спрели нищо!
  ................
  Твоето се нарича "живеене в паралелна реалност".
  И си функционално неграмотен.
  Идеален си за зеленозащитник.

 81. 81 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  Е тва е работата, изобщо няма нищо общо с костенурки, минзухари, зелени и пембени. Просто Герб пак крадат.
  ..............
  А вие няма да им дадете да крадат, пък на, нали?
  А , че хора умират там, все ви е едно, важното е "тиранът" да падне.

 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Какво стана с рамото на Караянчева? А невинната жена дето УБО я хвърлиха в банкета и едвам спаси семейството си? А къде е Брендо?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Вое трябва да се спрете!Заради Вас Струма се забави с години!Десетки жертви и ранени се случиха заради Вас!Вие сте убийци!

 84. 84 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ахам, явно е дошло време да вкараме и човека като застрашен вид в Натура 2000, иначе ще си мрат там като мухи!

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Дори двама от тях ги блъсна кола в дефилето,и пак не спират!

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Е,нли едното платнонще остане старото,през Кресна??

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Аа,добре защитават "зелената кауза" ! Все пак,доларите са зелени!

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Ти за убитите в Дефилето милееш ли?!Или щом мяма грант-да мрат!

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dexx":

  В Косово Тома Белев би станал един донор на органи?Затова има магистрали.

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#29] от "shisharko":

  Данък НПО е същата работа.

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Вие не сте хора,верно!Болшевици сте!

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#59] от "Darth Plagueis":

  Аа,преброяването на бръмба ри си е добре!Докато.има грантове,поне

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#92] от "yanne":

  Ма верно ли има грантове? И кой ги отпуска?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 338 Неутрално

  България сама не може да построи Струма те на боко фирмите в на равното немогат да построят магистрала па каму ли в планината така че "природозащитници" стига сте се пенявили

 95. 95 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 338 Неутрално

  я викнете Гретчето да се накара на тиквун

 96. 96 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#81] от "buljubei":

  Те мрат заради гербавата престъпна семка. Ако искаха да построят път, щеше да е по европравилата, с евро пари и да е готов отдавна.
  На герберастите не са ви важни човешките животи, нито парите, които ще платим. Важно ви е да има как да отмъкнете пари, а за целта не трябва да има евро контрол.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#72] от "Роси":

  Що,бре?!Неусвоен грант при Бешев няма?!

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#93] от "Darth Plagueis":

  Ами питай съпартиеца си,Белев!

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#95] от "qtl36551020":

  Гретчето ще иска тук да е само тревица и дас има за гладните бежанци.

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#95] от "qtl36551020":

  Гретчето ще иска тук да е само тревица и дас има за гладните бежанци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK