"Довиждане, птици" - шест града отбелязват Европейските дни на птиците този уикенд

"Довиждане, птици" - шест града отбелязват Европейските дни на птиците този уикенд

© Волен Акумарев, Българско дружество за защита на птицитеБългарското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че се включва в Европейските дни за наблюдение на мигриращите птици като член на организатора на събитието - международната организация "Бърдлайф Интернешънъл" (Birdlife International). Наблюдението ще се проведе на 5 и 6 октомври в Европа, Близкия Изток и Централна Азия.


Още от август и до края на октомври продължава миграцията на птиците, като някои от основните им пътища минават през България (повече - тук).


От БДЗП обявяват, че тези седмици, които бележат края на миграционния период, се очаква милиони мигриращи птици ще напуснат Европа, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. Затова и този уикенд любителите на птиците са поканени на организирани събития за наблюдение (всички събития на международната инициатива можете да видите тук).


Къде в България ще наблюдават миграцията
За България БДЗП организира заедно със свои партньори наблюдение на миграцията на птиците в Шабла, Свищов, Гоце Делчев, Бургас, Козлодуй и Пловдив.


Още днес започва инициативата с откриване в Зеления информационен център в Шабла на интерактивна изложба, посветена на червеногушата гъска. Червеногушата гъска е световно застрашен вид, като 70% от глобалната ѝ популация зимуват в България край езерата Шабла и Дуранкулак.


В Свищов наблюдението на птици ще бъде в събота, 5 октомври, от 10ч. в местността "Паметниците". В същия ден и час община Козлодуй организира наблюдение на плажа на бившия къмпинг "Рай" срещу остров Козлодуй.


В неделя, 6 октомври от 10ч. наблюдение на птици ще има и в местността "Рибарниците" близо до Гоце Делчев.


Природозащитният център "Пода" край Бургас предлага през целия уикенд наблюдение на мигриращи видове и беседи за миграцията на птиците. "Пода" се намира близо до три важни спирки за мигриращите птици - Атанасовското езеро, Бургаското езеро (Вая) и Мандренския комплекс и е важна точка за наблюдение на видовете, преминаващи по миграционния път "Виа Понтика".


Ако изпуснете този уикенд, можете да се включите и на 11 октомври в Регионалния Природонаучен Музей – Пловдив. Там от 11ч. ще има игри за деца, посветени на миграцията и на царския орел и обиколка за наблюдение на птици на Данов хълм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK