"Амбарица" срещу БТС: епизод пореден тази вечер

хижа "Амбарица"

© Вера Стаевска, Личен архив

хижа "Амбарица"Още през зимата се разбра, че дългогодишният хижар на "Амбарица" Ема Гатева има неколкократни предупреждения за напускане от наемодателя Български туристически съюз (БТС) заради неплатен наем. В пореден епизод на казуса днес от 18:30ч пред Спортната палата хижарката заедно с поддръжници е организирала протест срещу желанието на БТС да я изгони от "Амбарица".


Спорът


Гатева заяви за "Дневник" през февруари, че съюзът, който ползва безвъзмездно държавната хижа, която е собственост на Областна управа - Ловеч, е отказал да признае направените от нея финансови вложения в ремонти и оборудване на хижата и възнамерява да търси друг стопанин. Според Алексей Стоев, дългогодишен председател на Управителния съвет на БТС, направените ремонти не дават право на хижаря да не плаща наема, който тя дължи от януари 2016 г. досега.


В договора са били включени две години ползване без наем (2014 и 2015 г.), както и инвестиционна програма от 25 хил. лв. Извън тези условия, след края на 2015 г. хижарката е трябвало да плаща наем от една минимална работна заплата месечно, което тя отказва да направи, тъй като е вложила в ремонти повече от първоначално договорените инвестиции, макар и без одобрение от наемодателя.


Продължението
Това лято бе направен избор на нов Управителен съвет на съюза. Въпреки че проф. Алексей Стоев от старозагорското туристическо дружество "Сърнена гора" отново се кандидатира, за нов председател е избран доц. Венци Росманов, ръководител на туристическо дружество "Кайлъшка долина" – гр. Плевен. В новия управителен орган на националния туристически съюз член е и Георги Георгиев от ТД "Амбарица 1912" – гр. Троян.


Преди седмица от профила на Ема Гатева във фейсбук се разбра, че новата управа на БТС я е предупредила за предстоящо принудително извеждане от хижата. От своя страна тя е изпратила жалба до областния управител на Ловеч, който е формален собственик на хижата, която е отдадена на БТС за стопанисване. В жалбата си Гатева твърди, че гратисният срок за договора, позволяващ тя да не плаща наем, е бил удължен устно в присъствие на свидетели, макар и да няма писмен договор или анекс към договора за това. Тя твърди също, че съгласно тези устни договорки тя е инвестирала вместо договорената сума от 25 хил. лв. общо 74 хил. лв.


От страна на БТС председателят на Управителния съвет Алексей Стоев заяви за "Дневник" през февруари, че дългът е обсъждан с Гатева няколко пъти от 2016 г. насам, макар и да няма протоколи за това, и съюзът е очаквал от нея предложение за поетапно изплащане, като не отрича направените ремонти, но те не заместват неплатения наем.


В профила си във "Фейсбук" Гатева разяснява също, че тя и приятелите ѝ излизат на протест "Не защото "Ема е добър човек и не трябва да плаща наеми". Излизаме, защото искаме на хижа "Амбарица" да се запази духът, който Ема създаде." Тя прилага и карикатура, която новоизбраният член на УС на националния туристически съюз от Троян Георги Георгиев е сложил за своя профилна снимка, след като е избран от БТС тази година, според която той ходи на планина с мотор и пушка. Дружеството на Георгиев е и бившият стопанин на хижата преди Гатева, когато хижата документирано беше в окаяно състояние (виж протокол на БТС тук). През този период тя не само не носи приходи, но и се издържа с пари на БТС, който е похарчил за нея 25 хил. лв от 2006 г. до 2012 г.


Столовата на "Амбарица" преди ремонтите на Гатева.

© Ема Гатева, Личен архив

Столовата на "Амбарица" преди ремонтите на Гатева.


"Не искаме такова бъдеще за "Амбарица". Смятаме, че хижите не са за това. Протестираме, защото искаме хора като Георгиев да не превземат планината и финансовите отношения да се уреждат по законов път, а не със заплахи", се казва отново в профила на Гатева, която цитира свой "приятел".


И двете страни се позовават на закона и призовават за съд, като нито една от тях засега не е завела дело.


Дали договорни отношения трябва да се уреждат с протест е спорно. Също така спорно е дали хижите трябва да се стопанисват от БТС без реално участие във възстановяването и управлението им, а само в ролята на посредник и "касичка" на държавата.


Според дългогодишния председател на съюза Алексей Стоев "хижите са строени от БТС и за БТС". Реално обаче миналия век хижите в България за строени предимно от местни доброволци, за да бъдат ползвани за туризъм, опазващ планината. За да бъдат възстановени и гостоприемни в днешно време, ролята на БТС към момента е по-скоро неясна. Има нужда необходимият труд да бъде организиран с управленска визия и ясни регламенти, които изключват възможността хижите да се превръщат в частни вили, да подпомагат бракониери, както и да бъдат непрозрачни дългосрочни "проекти", поглъщащи пари без резултат.


В последните години въпроси около няколко обекта на БТС във високите планини повдигнаха дискусии за по-добра организация на стопанисването на хижите - заслон "Черни връх", хижа "Плевен", хотел "Мальовица", новостроящия се хотел "Мусала". В някои случаи споровете отново са финансови, в други проблемът е в нарушаване на режимите на защитените територии или в недостатъчни регулации.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "Гатева заяви за "Дневник" през февруари, че съюзът, който ползва безвъзмездно държавната хижа, която е собственост на Областна управа Ловеч, е отказал да признае направените от нея финансови вложения в ремонти и оборудване на хижата и възнамерява да търси друг стопанин."

  Никой не се интересува от от нещо, което се намира в състояние на "дупка" и в което трябва да се влагат дългосрочно пари, усилия и много отношение и разбиране ! направи ли го обаче някой ентусиаст, нагърби ли се с " черната работа " и " негативите", при това напълно успешно, веднага се размърдват един куп номинално съществуващи и само на хартия " отговорни фактори", които вече не само на хартия, но реално искат да сложат ръка върху чуждия труд....И точно, когато хижа Амбарица намери една топла грижа от истински планинар, който изходи целия този път, изведнъж се оказва, че БТС не признава усилията и, като и че ще я извежда принудително от хижата....
  Не смятам, че трябва да се толерира такова непочтенно отношение и то от страна на същия този БТС ! Хижа Амбарица трябва да продължи да се развива по пътя, по който се разработва през последните години и от същия стопанин !

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Лошо . . Амбарица е яка хижа, хижарите са супер точни, пази се чисто, а в столовата - весело. Не съм убеден, че при смяна на хижарите мястото ще продължи да привлича толкова туристи. Не са един и два примерите на хижи, които при смяна на хижарите губят чар и дух. Нещо подобно се случва на х. Рай от известно време .. (поне по мое мнение и на познати)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  "Амбарица" има много приятели истински туристи. Ако просто я дадат на някой селяндур връзкар, ще се превърне в свърталище на бракониери, офроудъри и планински пияници.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "тъй като е вложила в ремонти повече от първоначално договорените инвестиции.."  Ремонти и инвестиции се смесват няколко пъти в статията, а те нямат нищо общо...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  И кое им е точното... имали са договор, който ги е задължавал да плащат наем, но те на се го плащали с години.
  Какво общо има м/у наема и направените ремонти? Ако такова условие не е включено в договора, много е ясно, че БТС ще си поиска обратно хижата и то с основание...

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Ако просто я дадат на някой селяндур връзкар, ще се превърне в свърталище на бракониери, офроудъри и планински пияници."
  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":

  Олигарси, бракониери и пияници не ходят на Амбарица, Рай, Левски, Добрила...... Те ходят на Химик. Щото е високо и няма асфалт. Не е това проблема. В случая и двете страни са прави. БТС е собственик, а собствеността в България е свещена крава, даже и когато не е частна. Жижарката също е права. Хижар в България не е професия, то е мисия. Хижари не се създават, те се раждат. От една страна БТС няма или не дава пари за ремонти, от друга хижарката влага собствени средства без да си прави сметката. Единственият начин е да седнат, да преговарят и да се разберат. Областният управител да не се прави на Господ, а да посредничи за решаване на проблема.

 7. 7 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Удев ритна кофата, но номерата му продължават да действат.😑

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#5] от "slon":

  Точни са към гостите си. Поддържат хижата в отлично състояние. Договорите са да се спазват - съдейки от текста на статията вероятно са неизправна страна по договора. Има си начин да си претендират подобренията извършени дори без съгласието на БТС. Друга ми е думата - хижата е приятна, с отлично отношение, добра храна, топла и поддържана. Това се дължи на хижарите - не на БТС.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Не знам какъв е случаят, не съм чел дописката, но знам, че наемите трябва да се плащат.
  Или предоговоряват предварително.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на Gan4o Kompirovski
  Gan4o Kompirovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато нещата се правят само с добри намерения и ентусиазъм и недостатъчна правна култура, винаги ще се намери кой да ограби труда на добронамерения ентусиаст.

  Като са направени подобрения в чужд имот и то за десетки хиляди левове - да си ги претендира и да ги прихване от неплатените наеми.

  Иначе като не си плащаш наема, ясно че ще те успиват със сладки приказки (и нищо писмено) и ще ти бият шута при първия удобен случай. И законът няма да е на страната на добронамерения ентусиаст.

 11. 11 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Според мен областният вече се е нагласил кой да е новият хижар - тъст, зет - няма значение...

 12. 12 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Хм
  Изглежда като че ли хижарката е свестна жена и приема хижата за кауза, но в крайна сметка важни са документите. Това, че се били разбрали устно да не плаща наем е просто израз на ниска правна култура. Ясно е кой е губещия в момента.

  А споменатите професор и доцент навяват в мен спомен за далечната соц номенклатура, която все не си отива и все иска да е ръководен фактор.

 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Напълно в стила на БТС. От преди 10 г имам обещание за изплащане на 4 хонорара за мои разкази във в-к Ехо. Сумата е смешна. И до сега ги чакам

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2274 Гневно

  БТС опорочиха идеята на Алеко и се изгавриха с паметта му. Това не е единствения случай само тази година, когато се държат дерибейски. Предишният случай беше с чайната на Черни връх, където не са направили заслон и единсствено взимат едни пари от стопаните. Най-доброто решение е да се закрие в сегашния си вид и планинарите да основат чисто ново дружество. Заради паметта на Алеко Константинов.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  Щом не са си спазвали договора, сега ще си бият главите ...

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Като има претенции да ги съди, защо ни занимавате с частни спорове!?

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Неутрално

  Принават лик на Ема направените от нея разходи? Виждам, че ги признават. Тогава да и ги възстановят и тя ще плати на БТС договорения наем. След което ще отпадне формалната причина за разваляне на договора. Иначе ще се окаже, че има друга-неформална причина.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на baby shark
  baby shark
  Рейтинг: 8 Весело

  а аз си мислех, че е марка салам :(

 19. 19 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Какво прави БТС с наемите? Коѝ са БТС? Май са шепа чиновници. Знаем Удев какъв секретар беше, мошеник от класа. Лъжеше и си пробутваше дограмата.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":Според мен областният вече се е нагласил кой да е новият хижар - тъст, зет - няма значение...
  —цитат от коментар 11 на Аз


  Възможно е! Стига да намери такъв човек. Работата е изключително трудна и може да я върши само човек работохолик и влюбен в планината. Такива могат да се намерят само с фенера на Диоген. Същевременно ме впечатлява, че наемът е символичен. Едно преспиване на Рай, на нар, при примитивни условия е вече 20 лв. Малка групичка го плаща само за една вечер. Висока или ниска е цената не знам, но тя е бариера за много любители на планината. Хижарите печелят и от хранене, пиене и други услуги. Това че хижарката не ще да си плаща символичния наем е необяснимо. В края на краищата тя има договорни задължения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK