Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Зубрите в Източните Родопи вече живеят извън огради

Това лятото се появява малката Надежда, първото зубърче, което се ражда на свобода на юг от Дунав от средните векове насам.

© Фондация

Това лятото се появява малката Надежда, първото зубърче, което се ражда на свобода на юг от Дунав от средните векове насам.Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и фондация "По-диви Родопи" съобщиха, че зубрите край язовир "Студен кладенец" вече живеят на свобода. От 2013 г. насам европейските бизони постепенно се завръщат в Родопите, като към момента малкото стадо е от седем животни.


Зубрите


Европейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и е ключов вид за отворените горски екосистеми. В древността е бил широко разпространен в Европа и на Балканите. От средата на ХХ век започват усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни. Постепенно Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа и в края на 2018 г. в света се срещат 7532 животни, от които на свобода от Скандинавието до Балканите и от Испания до Русия живеят 5368 животни.


В България работата за завръщане на зубрите започва през шейсетте години на миналия век. Тогава малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство "Воден" в Североизточна България. В него към момента има около 30 животни, които обаче все още живеят зад ограждения, макар и на голяма площ - 40 кв. км.
В Източните Родопи европейският бизон се завръща от 2013 г. насам, със съвместните усилия на ловните стопани и на фондация "По-диви Родопи". В началото са заселени пет животни от германски зоопарк. След първоначални трудности в адаптацията и няколко сезона на размножаване днес стадото е от седем животни. Сред тях е и 4-месечната Надежда - първото зубърче, което се ражда на свобода на юг от Дунав от средните векове насам.


Зубрите на Дивечовъден участък "Студен кладенец" на свобода.

© Фондация

Зубрите на Дивечовъден участък "Студен кладенец" на свобода.


Досега зубрите, за които се грижи ловното стопанство на Дивечовъден участък "Студен кладенец", бяха отглеждани зад ограждения. Тези ограждения осигуряват т. нар "адаптационна волиера", която позволява те да живеят в среда близка до естествената, но без заплаха за тях или околните. Днес от националния ловен съюз НЛРС-СЛРБ съобщиха, че зубрите вече обикалят района свободно. При все това освобождаването им е контролирано. За тях продължават да се осигуряват грижи и храна и се води ежедневен мониторинг на поведението им.


По-диви или да запазим дивото


Работата за завръщането на зубрите следва подхода "Rewilding" - помощ за връщането на дивата природа, при която се дава свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Европа. Главна роля в стратегията има връщането на ключови видове, които са изчезнали или са намалели поради човешките дейности. За България пионери в подхода "Rewilding" са природозащитниците от фондация "По-диви Родопи", които работят заедно с ловния съюз.


На фона на глобалните процеси на загуба на биоразнообразие (виж тук и тук), завръщането на някои видове дава нов шанс за опазване на естествените екосистеми и исторически възможности за завръщането на големите животни на Европа. Конкретно зубрите са вид, който е ключов за отворените горски екосистеми, които поддържат мозаечен ландшафт - редуващи се гори, храсти и открити пространства.


Зубрите могат да се завърнат поради отпадане на някои от заплахите, които са ги прогонили преди векове - лов, изземване пасища от огромни земеделски площи. Те са изчезнали от дивата природа в България през Средновековието, а в Европа в началото на 20-и век.


Към момента зубрите са световно застрашен вид. Те са пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен.


Свободният им периметър в Източните Родопи засега е в една от зоните от мрежата "Натура 2000" - зоната "Студен кладенец". Тя е в съседство с още 5 защитени зони - "Мост Арда", "Добростан" , "Бяла река", "Маджарово" и "Крумовица". В тази среда в Източните Родопи зубрите живеят в максимално близки до естествените си обитания, като европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" идентифицира и защитава рядка за континента и все още запазена природа. При все това, оцеляването им на свобода в България е новаторски опит, който предстои да се сблъска с много рискове, макар и под защитата от ловния съюз и природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Поздравления, страхотна работа!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Браво! Ето за тази кауза наистина си струва да дарява човек.

  П. П. Оправете "голяма площ 40 кв.м.",сигурно са километра, все пак.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  С много грешки...всякакви

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Красиви животни, малко ми заприличаха на биволите по нашия край.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stefan Dimitrov":

  Важното е, че има резултат, с диви животни никога не е лесно, предполагам. Ако знаеш повече, от "първа линия", разкажи, ще е интересно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ех, ако ги набарат циганите...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Весело

  "обаче все още живеят зад ограждения, макар и на голяма площ - 40 кв. м."

  Не знам каква е истината, но според написаното живеят в гарсониера.

  Еретик
 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Воден 1983 година. Зубрите бяха почти като домашни добичета. И все пак идваха разни големци /от П. Кубадински и нагоре/ с чуждестранните си гости да си играят с тях на ловджии. Не съм виждал месо или кожа от убитите животни - не зная къде ги отнасяха. Спомням си колко яростоно псуваше пишман ловджиите един от служителите в резервата.
  Само 30 добичета във Воден днес - малко ми се виждат. Нещо е имало през тези 30 и кусур години там.

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравления за хората от фондацията и помагащите им ловци!

  Дано стадото проължава да расте с нови Надежди!

 10. 10 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Първата ми среща със зубър бе в гимнзята....появи се във вид на бутилка полска водка....А сега сериозно....С две ръце съм за такива инициативи, и ако постнат сметка - бих ги подкреил финансово....спред възможностите ми.....

 11. 11 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":С много грешки...всякакви
  —цитат от коментар 3 на Stefan Dimitrov


  грешни са юродите, какво да праиш.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Време е и за "левът наш балкански" ;-)
  Прочее, бутик с млекце/сиренце/кашкавал от зубри ще има ли ?

 13. 13 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  Наистина за километри става въпрос, техническа грешка. Благодаря!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Радвам се, че този рядък вид роднина на бизона се връща в диво състояние, но ми се струва, че му е необходимо по - голяма жизнено площ и пространство за да живее на свобода ! Такива може да намери в Русия, скандинавските държави, които са почти ненаселени в определени райони, САЩ, Канада......

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски":

  Така е. И според мен те са основен риск за популацията. Или пък бракониери. Засега инициативата е успешна. Дано да се съхрани като такава.

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Всяка такава инициатива е добра, дано продължи !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK