Държавата ще субсидира големи потребители на ток, за да не изнасят производства

Държавата ще субсидира големи потребители на ток, за да не изнасят производства

© Георги КожухаровДържавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, за да продължават да работят в страната и да не ги изнасят в трети страни. За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от
продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове.


Днес Министерският съвет одобри проект за допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. С него се създава правна рамка за въвеждане на този финасов механизъм, от който ще могат да се възползват около 190 компании.


За да могат да работят, производителите на електрическа енергия (основно тецовете) харчат все повече за покупка на въглеродни квоти, като прехвърлят този разход в цената за крайните клиенти. Най-потърпевши са компаниите - големи консуматори на ток, които на свой ред или трябва да вдигнат цената на крайната си продукция, или да изнесат производството си извън ЕС, където екоизискванията не са толкова строги.
През последната година цените на квотите въглеродни емисии се увеличиха с близо 130% - от 8 евро на т/СО2 на 25 евро на т/СО2 и се очаква да достигнат 30 евро на тон/СО2, се казва в мотивите към законопроекта.
В резултат цените на тока за големите индустриални предприятия само за година са скочили с около 40%. Според правителството компенсацията ще допринесе за известно облекчаване на най-засегнатите от тях.


Схемата за държавна помощ ще се осъществява чрез наредба на министъра на икономиката, която предварително трябва да бъде одобрена от Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK