Пътната агенция обяви конкурс за строителство на тунела под връх Шипка

Пътната агенция обяви конкурс за строителство на тунела под връх Шипка

© Цветелина Николаева, КапиталИзбори 2022

Агенция "Пътна инфраструктура" е обявила на 25 октомври на своята страница обществена поръчка за изпълнител на строителни работи за "Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка". Стойността на поръчката е 267 225 010 без ДДС, като цената няма да бъде покрита от европейско финансиране.


Природен парк Българка

© Катерина Раковска, WWF-България

Природен парк Българка


Строителството на тунел под Шипка се планира да премине през територията на национална защитена територия с вековни гори - Природен парк "Българка". Проектът бе обжалван от природозащитници както в България, така и пред Европейската комисия, но безрезултатно. В решението си за обявяване на поръчката агенцията е отбелязала, че строителството на пътя и тунела през природния парк не съдържа изисквания за опазване на околната среда.


Срокът за заявления е 5 декември, като финансирането е от националния бюджет. Така обявената поръчка идва на фона на очаквано връщане на пари към Европейската комисия за неизпълнени строителни работи край Габрово. През последната седмица бе оповестен и отказ за по-нататъшно еврофинансиране за автомагистрала "Струма" заради опитите на правителството тя да премине през Кресненското дефиле, което е защитено от европейската мрежа "Натура 2000" (повече виж тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK